MANIA TV
In 1927 a aparut primul televizor. Dupa aproape 80 de ani, romanii s-au trasformat si ei intr-o natie de telespectatori.
S-a intamplat odata o furtuna. In oraselul de provincie "n-a fost cablu" vreo trei zile. Dupa masa de pranz, bunicul se aseza pe canapea, deschidea televizorul si butona neputincios telecomanda, doar-doar "o veni cablul la loc" si o putea si el sa vada printesa razboinica. Sau macar un film cu Van Damme. Mama a pierdut o etapa de campionat si trei episoade dintr-o telenovela braziliana. Tata a pierdut doua avioane prabusite, un razboi al declaratiilor intre Putere si Opozitie si demisia ministrului israelian de Finante, Benjamin Netanyahu.
In lipsa de activitate, bunicul si-a pus palaria noua si s-a dus la repetitiile corului care canta la biserica din cartier. Toate sopranele, foste invatatoare iesite la pensie, au zambit cochet cand le-a salutat "Sarut mana, fetelor".
Mama si cu tata s-au dus la cinema. Pentru prima oara dupa 15 ani. Functionara de la casa de bilete, care este si patroana si plasatoare, a trebuit sa ruleze un film indian care se prafuise. Chiar de doua ori in aceeasi zi. Minunea nu i se mai intamplase de aproape un deceniu. In vremurile bune, duminicile nu avea timp sa respire nici la matineu. Acum matineul nu mai exista si, o data la trei saptamani, are cei sase spectatori necesari sa acopere costul electricitatii difuzarii unui film. Nimeni nu mai vine la cinema. Pentru ca, de aproape zece ani, oamenii au descoperit televiziunea prin cablu.
TELESPECTATORI. Poate in orasul dumneavoastra televizorul nu a luat locul cinematografului. Dar sigur a luat locul unei alte activitati. Mai toata lumea se uita la televizor. In sondajul realizat de CURS, uitatul la televizor este o activitate pe care si-o atribuie 93% din cei chestionati. Dintre telespectatori, doar 14% s-au gandit ca le inghite prea mult timp si au incercat sa-si ocupe timpul liber cu altceva. Televizorul nu este un motiv de discordie intre membrii familiei romanesti. Doar 3% dintre romani au avut conflicte din pricina lui. Sau, poate, romanii nu sunt deloc certareti din fire. In medie, televizorul ii costa pe romani 180.000 de lei vechi in fiecare luna si le ocupa trei ore pe zi. Femeile si barbatii se uita la televizor cot la cot. 93% dintre femei si 94% dintre barbati sunt fanii televiziunii.
Cel mai putin se uita la televizor cei peste 56 de ani. Dar si cei pana in 56 de ani sunt pe calea cea buna. Dintre ei, 15% incearca sa fie mai putin dependenti de televiziune. Cei care se cearta mai mult cu familia din pricina inventiei lui Philo Farnsworh si a lui Vladimir Zworykin sunt adolescentii. Uitatul la televizor variaza foarte putin in functie de educatie. Cei mai fideli telespectatori sunt cei cu studii superioare: 97%. Dar tot ei sunt si campioni la incercarile de renuntare. Cel mai putin dependenti de televizor sunt cei care nu au terminat liceul. Doar 91% au spus ca se uita la programele televizate.
Citește pe Antena3.ro
|
PENTRU CA INGRASAAmericanii incearca inca de prin anii â80 sa nu se mai uite prea mult la televizor. Pentru ca ingrasa. Si s-au mai speriat foarte tare cand au aflat ca rata de obezitate in randul copiilor creste. Se pare ca scolarilor americani nu prea le place miscarea. In schimb sunt fani ai televizorului si computerului. Adica depasesc cele doua ore pe care un copil ar trebui sa le petreaca la televizor. Atunci cand televizorul e stins, este aprins monitorul calculatorului. INVENTATORII UNUI SISTEM DE SUCCESDupa ce Edison si Marconi au transmis sunetul prin radio si telefon, alti inventatori au inceput sa caute metode de transmitere a imaginii. Televiziunea este un sistem de transmitere si de primire a imaginii si sunetului prin semnale electronice transmise prin cabluri si fibre optice. Au fost doi inventatori care, fara sa se intalneasca, au inventat sistemul de televiziune: Philo Farnsworh si Vladimir Zworykin. In 1927, Philo, care avea numai 20 de ani, a transmis primele imagini electronice in laboratorul lui din San Francisco. Imagini in sens generic, pentru ca a fost o simpla linie neagra. Primul televizor s-a vandut in Statele Unite ale Americii in 1938. Din 1960 au aparut televiziunea color, sunetul stereo si a mai aparut si televiziunea prin cablu, care permite receptionarea mai multor canale de televiziune de la mai multe statii. VIOLENTA VERSUS INFORMATIETeleviziunea informeaza si relaxeaza. E adevarat. Dar ii si influenteaza prin continut pe cei care privesc. Cercetatorii americani au descoperit la un moment dat si influenta violentei de la televizor asupra copiilor. Copiii care erau lasati sa se uite la programe violente de televiziune manifestau un comportament agresiv. Mai mult, au observat ca pana la varsta de 30 de ani acesti copii ajungeau sa aiba cazier si sa fie condamnati pentru acte violente. Dezbaterea continua. |