x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Timp liber sau bani multi?

Timp liber sau bani multi?

de Costin Anghel    |    27 Feb 2006   •   00:00
Timp liber sau bani multi?
ORE SI ZILE
Muncesc de la... ani. Prefer sa... decat sa... Romanii muncesc de tinerei, muncesc cu placere - mai rar sau din nevoie - cei mai multi. Dar toti vor sa creada ca isi controleaza munca.

Toti viseaza sa fie liberi sa-si aleaga profesia sau locul de munca. Sa poata spune "vreau sa lucrez", sora mai mare a lui "vreau sa ma fac". Intre vis si realitate poate sta doar o linie mai subtire ca un fir de ata ori un obstacol imposibil de trecut. Fie una, fie a doua, "bucurosi le-om duce toate", vorba poeziei. Munca, meseria, poti s-o alegi, sa ti-o aleaga altii ori sa puna ea ochii si mana pe tine, si sa nu mai scapi pana la pensie de ea. Poti s-o urasti, s-o divinizezi ori sa-i ajungi stapan. Suna bine, nu? "Stapanul muncii"! Parca ai fi un Tarzan al biroului ori al locului tau de munca. Darrr... nu esti.

TU PREFERI, EI PREFERA, DAR MUNCA VA DOMINA. Dumneavoastra cum ati prefera? Variante de raspuns: Sa munciti peste opt ore pentru un salariu mai mare ori sa munciti mai putin pentru un salariu mai mic, dar sa aveti mai mult timp liber? In stransa legatura cu aceasta intrebare sta o alta intrebare adresata de Jurnalul National romanilor. "Vi se platesc orele suplimentare?" (Ca doar de asta stati la program prelungit, nu?) Pai... 87% dintre barbati aleg sa munceasca mai mult pentru mai multi bani. Doamnele, mai cochete, aleg in proportie de 81% munca prelungita, iar 14% aleg munca putina cu relaxare prelungita. Raspunsurile sunt normale atat timp cat 46% dintre barbati sunt platiti pentru orele suplimentare fata de doar 31% dintre romance. Dornici de odihna sunt si cei 15% dintre cei ce au trecut de 56 de ani si care au ales salariu mai mic si munca mai putina. Doar 27% dintre ei primesc mai multi bani daca stau peste programul normal de munca, in timp ce 73% dintre ei muncesc degeaba la ore suplimentare. 11% dintre cei care au sub 30 de ani si 13% dintre cei care au peste 30 si maximum 55 de ani au ales si ei un salariu mai mic, dar mai multe ore de odihna. Cei mai aprigi partizani ai orarului prelungit de munca sunt cei 91% din locuitorii din estul tarii care au ales aceasta varianta. Opozantii lor principali sunt bucurestenii. 21% din locuitorii Capitalei prefera sa castige mai putini bani decat sa se speteasca muncind la mai mult de opt ore programul de munca. Au si un motiv bine intemeiat. Doar 31% dintre bucuresteni primesc bani in plus pentru orele suplimentare de munca.

ANII TINERETII MUNCITORESTI. Primul job, primul sef bun sau idiot. Primul salariu. Nu poti uita aceste trei lucruri. Dar si mai importanta e varsta la care ai intrat in aceasta lume a muncii. Ai fost sclavul muncii sau stapanul, subordonat sau sef. Ai fost, esti sau vei fi muncitor. De la ce varsta ati inceput sa munciti pentru un salariu, mai romani?

Doua degete in aer, din randul trei, la geam, se ridica in clasa sondajului. Raspunde mai locuitor din mediul rural! De la 19,5 ani! Bravo, ai muncit de tinerel. Bucurestenii? Noi am mai stat doua luni acasa. In medie, am inceput sa muncim pentru un salariu de la 19,7 ani. Respondentii Curs care au peste 56 de ani au dat ca varsta sigura de angajare varsta de 18,5 ani. Dintre toti respondentii sondajului ziarului nostru, ei sunt cei mai "de tineri angajati" pentru un salariu. Romanii se angajeaza, in medie, de la 19,6 ani, iar femeile de la 20,2 ani. Cel mai tarziu ajung in campul muncii cei cu studii peste liceu. In medie, ei se angajeaza la 20,9 ani, fata de cei 19,1 ani ai muncitorilor cu studii sub liceu.

CATE ORE MUNCITI INTR-O ZI? Barbateste vorbind, femeile muncesc mai putin decat romanii la serviciu, dar contrabalanseaza cu un volum de munca superior prestat la domiciliu. Barbatii muncesc, in medie, 9,4 ore la serviciu si 2,9 ore la domiciliu. Bucuroase ori nu ca muncesc doar 8,4 ore la serviciu, doamnele ajung acasa si mai robotesc vreo 4,3 ore prin locuinte. Iar aceste 4,3 ore chiar nu stim daca le fericesc sau nu pe romance. Surprinzator sau nu, cei care au varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, precum si cei care au peste 56 de ani lucreaza sau macar mimeaza ca muncesc circa noua ore la locul de munca. Ajunsi acasa, treaba se schimba. Cei de peste 56 de ani mai lucreaza vreo 3,5 ore, iar cei care nu au mai mult de 30 de ani mai lucreaza doar 2,9 ore in gospodarie. Cei cu studii sub liceu muncesc la serviciu la fel de mult ca si barbatii, 9,4 ore. Dar, spre deosebire de ei, mai lucreaza alte patru ore si in gospodarie. Cei cu studii peste liceu lucreaza, in medie, 8,5 ore la locul de munca si 3,3 ore in gospodarii. Locuitorii Capitalei presteaza 3,3 ore in caminele proprii si 9,2 ore la serviciu. Romanii cu venituri sub medie lucreaza 4,2 ore in gospodarie si aproximativ noua ore la locul de munca. Cei cu bani mai multi lucreaza aproximativ 8,7 ore la job si alte 3,4 ore in caminul propriu. E clar, daca nu erati convinsi, va spune sondajul Jurnalului National acum. "La tara" se munceste mai mult ca la oras. In timp ce orasenii dupa 8,7 ore petrecute la serviciu "rup" usile ca sa plece cat mai repede acasa, locuitorii mediului rural mai stau inca la munca. Abia dupa 9,1 ore pot si ei sa rupa usile de la locul de munca si sa goneasca acasa, unde-i asteapta alte munci.

Sumecandu-si manecile, oraseanul mai munceste in gospodarie vreo 3,5 ore. Sateanul, tot cu manecile sumecate, mai munceste inca patru ore. Sa fie treaba buna!

"Munca este cel mai bun medicament pentru toate maladiile si mizeriile ce hartuiesc omenirea - insasi munca cinstita, pe care tu intentionezi sa o duci la bun sfarsit." - Carlyle (1795-1881)

"Este pacat ca singurul lucru pe care un om il poate face opt ore este sa munceasca. Nu poate sa manance opt ore; nu poate sa bea opt ore; nu poate sa faca dragoste opt ore. Singurul lucru pe care un om il poate face pentru opt ore este munca." - William Faulkner

IN GENERAL, CAM CAT DE DES ATI MUNCIT IN ULTIMUL AN SAMBATA?
  • 28% dintre romanii intervievati de reprezentantii CURS au afirmat ca au mers foarte des in ultimul an la serviciu sambata.
  • 23% dintre respondentii Jurnalului National au mers foarte rar sau deloc la serviciu in zilele de sambata, de-a lungul ultimului an.

    34% dintre barbatii Romaniei au lucrat foarte des in zilele de sambata ale ultimului an. Doar 23% dintre doamne au lucrat des in aceasta zi.

    9,8h muncesc la serviciu cei cu studii sub liceu si doar 8,5 ore lucreaza cei cu studii peste liceu. Cei cu studii medii lucreaza in medie 8,8 ore la serviciu.
  • SE MUNCESTE SAMBATA?

    Iaca... DA! Tare draga trebuie sa le fie munca romanilor daca nici sambata nu pot sta acasa si merg la serviciu. Ce-i drept exista si varianta in care munca nu le e prea draga, dar nici seful intelegator. Astfel, 34% dintre romani afirma ca au muncit foarte des in ultimul timp in zilele de sambata. Doamnele au fost mai rar pe la serviciu sambata. Doar 23% dintre ele spun ca au fost foarte des la serviciu sambata in ultimul an. Mai rar, sambata au lucrat 20% dintre cei care au pana in 30 de ani, 22% dintre cei care au peste 30 de ani, dar nu mai mult de 55 de ani si 20% dintre cei care au peste 56 de ani.

    DUMINICA NU-I ZI DE ODIHNA PENTRU TOATA LUMEA?

    NU! Dezolant, dar adevarat. Desi Dumnezeu a lasat a saptea zi a saptamanii pentru odihna, romanii, si nu numai, muncesc si in aceasta zi. 21% dintre cei cu studii sub liceu spun ca au venit foarte des la serviciu in zilele de duminica ale ultimului an. La cei cu studii peste liceu, muncitori "intensivi" de duminica sunt doar 13% dintre respondenti. 53% dintre cei care au studii peste liceu spun ca vin la serviciu in ziua a saptea a saptamanii foarte rar sau deloc. Norocosii!!! 20% dintre cei care au liceul facut afirma ca vin rar la serviciu duminica. Doar 11% dintre respondentii acestei categorii spun ca muncesc foarte des duminica. Daca e sa ne luam dupa avere, aflam ca 13% dintre cei cu venituri sub medie merg des duminica la lucru. Nici cei mai avuti, cu venituri peste medie, nu prea stau pe acasa in aceasta zi. 12% dintre respondentii care fac parte din aceasta categorie au fost la serviciu des in zilele de duminica, in ultimul an.

    CONTINUAM TOT CU ZIUA A SAPTEA

    55% din locuitorii din vestul Romaniei afirma usurati ca ei nu au mers in ultimul an la serviciu duminica. Pe de alta parte, 8% din locuitorii din mediul rural au raspuns in cadrul sondajului nostru ca nu stiu daca au fost sau nu la serviciu duminica pe parcursul ultimului an. Acelasi raspuns l-au dat 6% dintre respondentii din estul si vestul tarii, precum si 4% dintre bucuresteni. Daca tot a venit vorba de locuitorii Capitalei, trebuie sa spunem ca 8% dintre acestia vin foarte des duminica la serviciu.
    ×