x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Tratamente

de Irina Munteanu    |    22 Aug 2005   •   00:00
Tratamente
ALCOOLISM
Consumul de alcool se poate transforma din viciu in boala. Pentru a se vindeca, alcoolicii ar trebui sa completeze medicamentele cu psihoterapia.

Boala ii atinge in egala masura pe femei si pe barbati, dar femeilor le este mai greu sa recunoasca. Singurele locuri din tara unde se face psihoterapie pentru alcoolici sunt in judetul Sibiu, la Sura Mare, pentru barbati, si la Vurpar, pentru femei.

La Vurpar, un sat ascuns printre dealurile Sibiului, intr-o fosta casa parohiala, femeile care sufera de alcoolism isi gasesc alinarea prin psihoterapie. Sunt doar sapte locuri, ocupate toate in acest moment.

ORAR. Majoritatea femeilor care vin aici au studii medii si chiar superioare. "Nu se poate face psihoterapie cu persoane care nu au cel putin un coeficient mediu de inteligenta. Lucrez cu sufletul pacientelor prin inteligenta lor", spune Crina Lupea, directorul si psihologul asezamantului "Insula Sperantei" din Vurpar. Programul e strict. Femeile se trezesc la 7:00, iau micul dejun si fac "sectoarele". Au in fiecare saptamana cate o functie de indeplinit, la bucatarie sau la facut curatenie. Inainte de masa de pranz, se aduna toate la ora de psihoterapie in grup. Citesc o rugaciune, apoi urmeaza discutiile.

Femeilor care sufera de alcoolism le vine greu sa-si recunoasca dependenta

PSIHOTERAPIE. "Cum credeti ca priveau ceilalti consumul de alcool?", intreaba psihologul Crina Lupea. Raspunsurile vin, uneori ezitante, alteori curajoase: "Majoritatea priveau totul cu dezgust. Unii ma certau, altii ma evitau. Nu mai aveam dreptul sa fac observatii, nu mai aveai autoritate. Putini au inteles problema si au venit si m-au mangaiat". "Nu stiam ca va trebui sa stau aici atat de mult. Aveam in minte tratamentul cu pastile antialcool. Cred ca Doamne-Doamne a facut o minune cu mine." Psihologul ii explica: "In tratamentul cu pastile e mai usor, ti se da totul de-a gata. In psihoterapie trebuie sa stai fata in fata cu tine insati". Dupa masa urmeaza cate o ora de terapie individuala. Apoi, ergoterapie. In afara de Crina Lupea, mai lucreaza aici si Eva Mosoiu, ergoterapeut. De la ea, femeile invata sa lucreze mici covorase din sfoara. In fosta casa parohiala nu exista nici incalzire centrala, nici apa curenta.

Ar fi nevoie de mai multi bani, de mai multi psihoterapeuti pregatiti pentru a le ajuta pe femeile alcoolice sa devina abstinente, sa se intoarca la copii, la munca, la lucrurile pe care le iubesc.

"Nu se poate face psihoterapie cu persoane care nu au cel putin un coeficient mediu de inteligenta. Lucrez cu sufletul pacientelor prin inteligenta lor. In psihoterapie trebuie sa stai fata in fata cu tine insati"
Crina Lupea
psihologul asezamantului "Insula Sperantei", Vurpar

REGULILE PSIHOTERAPIEI


In primele doua saptamani, pacientele de la Vurpar nu au voie sa primeasca vizite si nici telefoane. Familia, de cele mai multe ori, nu intelege regulile. Si membrii familiei ar trebui sa urmeze o terapie, pentru a sti cum sa se poarte cu cel bolnav. Atunci cand el se intoarce acasa, este perceput ca fiind consumator de alcool in continuare si e tratat cu suspiciune. Pentru copiii care provin din parinti alcoolici exista riscul de a urma exemplul adultilor. Unii cred ca alcoolismul e o maladie genetica, dar nu se stie cu certitudine acest lucru.

LA VURPAR, LUMINITA A INVATAT DIN NOU CULORILE


Luminita , 57 de ani, e absolventa a Facultatii de Arte Plastice. A suferit timp de peste zece ani de alcoolism. Zilnic - cate o sticla de votca, mai ieftina sau mai scumpa. Cea mai mare grija a ei nu erau fiicele sale, casa sau serviciul. Ci cum sa-si pastreze mereu starea de absenta totala, "starea in care nu mai stii sa te speli, sa-ti faci de mancare, sa vorbesti cu cei apropiati".
Dupa cura urmata la Vurpar a inceput sa vada iar culorile. "Nu mai vazusem toamna de ani intregi. Un alcoolic nu vede cerul. La Vurpar am vazut atatea rasarituri si apusuri de soare, de parca atunci m-as fi nascut."
Din cauza alcoolului, nu mai reusea sa traga linii drepte. La Vurpar, a reusit din nou. A lucrat cu sinele si cu mintea ei, a citit carti de psihologie, a inceput sa se cunoasca, a scris zilnic intr-un jurnal personal. Acolo a invatat sa faca gesturile zilnice, uitate in boala: sa-si faca patul, sa mature, sa stearga praful, sa se spele. L-a descoperit si pe Dumnezeu, mergand la biserica din sat.

CURA DE DEZINTOXICARE


Un fost dependent de alcool nu are sansa sa devina un consumator normal. Exista doar doua variante pentru el: sau devine abstinent total, sau redevine dependent si bea, agravandu-si boala. Cura de dezalcoolizare dureaza aproximativ zece zile, timp in care pacientilor li se dau tranchilizante si vitamine. Dezintoxicarea isi sporeste efectul daca e urmata de psihoterapie. Adica de sedinte repetate, cu un psiholog specializat in dependentii de substante, pentru ca ceilalti psihologi nu ii pot ajuta la fel de bine pe bolnavi.
×
Subiecte în articol: editie de colectie psihoterapie vurpar