x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Treceti Prutul!

Treceti Prutul!

02 Mai 2005   •   00:00

Armata romana a eliberat Basarabia si Bucovina de Nord intr-un veritabil razboi-fulger. In aproape trei saptamani au fost recuceriti 50.000 de km2.

  • de ALEX NEDEA
  • REFACEREA GRANITELOR
  • Ostasi, va ordon: treceti Prutul! Zdrobiti vrajmasul din Rasarit si Miazanoapte! Dezrobiti din jugul rosu al bolsevismului pe fratii nostri cotropiti! Reimpliniti in trupul tarii glia strabuna a Basarabiei si codrii voievodali ai Bucovinei, ogoarele si plaiurile noastre!", acestea au fost cuvintele generalului Ion Antonescu, adresate armatei romane la 22 mai 1941. Antonescu fusese informat oficial de Hitler de atacarea iminenta a Uniunii Sovietice mai devreme cu opt zile de a formula aceasta declaratie catre ostasi.

    MII DE MORTI. La ofensiva in Bucovina si Basarabia, inceputa propriu-zis la 3 iulie, au luat parte Armatele a 3-a si a 4-a romane, dar si Armata a 11-a germana. O prima mare realizare: la 5 iulie trupele romane au reusit sa elibereze orasul Cernauti. In nordul Basarabiei trecuse la atac Armata a 11-a germana, in alcatuirea careia se aflau mari unitati romanesti de blindate si cavalerie. In sase zile au fost eliberate doua mari orase basarabene, Soroca si Balti. Orasul Chisinau a fost eliberat la 16 iulie, iar la data de 26, aceeasi luna, Basarabia era declarata libera. Rusii se retrageau si romanii inaintau, dar nu fara pierderi umane. "Intr-un lac de sange, cu burta sfartecata de un proiectil, zacea un ostas roman ce abia isi mai tragea sufletul. Am umplut pumnii cu apa si i-am stropit buzele. "Cum te cheama?". "Pe…tre". "Sa traiesti, mai, Petre". Nu a mai reusit sa-mi raspunda, bietul ostas. L-am mangaiat ca pe un copil si am fugit dupa camarazii mei. Fiecare cu destinul lui", isi aminteste de zilele de cosmar de pe front veteranul de razboi Cristian Popescu. Armata romana a pierdut in operatiunile de eliberare a Basarabiei si Bucovinei 5.011 militari, in total fiind implicati aproximativ 470.000 de ostasi.
    Odata intrate in Basarabia si Bucovina de Nord, armatele romane au fost intampinate cu flori, paine si sare de catre populatia civila care avea inca in minte traumele provocate de invazia sovieticilor din iunie 1940

    POEZIE SI BUCURIE
    Euforia eliberarii Basarabiei si nordului Bucovinei a fost imensa. In acele zile au aparut si poezii care elogiau rapiditatea cu care s-a reinstalat administratia romaneasca in teritoriile "rapite" de sovietici cu un an in urma: "Azi-noapte la Prut, razboiul a-nceput, /Romanii trec dincolo iara /Sa ia inapoi prin arme si scut /Mosia pierduta asta-vara" ("Marsul Basarabiei"). Romanii din Basarabia au primit armata romana eliberatoare cu flori, cantec si poezie. Toata lumea era multumita de realipirea teritoriilor de la est de raul Prut.

    DAR SI RAZBUNARE....
    Vladimir Kiritescu, veteran de razboi, isi aminteste ca, in timp ce inainta pe teritoriul Basarabiei, a vazut la un moment dat o localitate romaneasca in flacari. "Iata ce lasa rusii!", isi zise el. Mai tarziu a aflat ca parjolul fusese opera unor unitati germane si romane. "Razbunasera in acest mod comportarea localnicilor fata de trupele romane din 26-29 iunie 1940, cand acestea s-au retras din Basarabia. In acele zile se petrecusera scene de o intolerabila umilire a ofiterilor si soldatilor romani, cu jafuri, dezbracari, loviri, chiar si ucideri, comise de unii basarabeni." In special evreii au cazut prada acestei razbunari, fiind internati in ghetouri.

    ENTUZIASMUL DIN TARA
    Populatia Bucurestiului a fost euforizata de vestea trecerii armatei romane peste Prut. Ion Suta, care in iunie 1941 era elev al Scolii de Infanterie, isi aminteste: "Ni se aruncau flori de la toate etajele cladirilor, insotite de urale si strigate de "Traiasca armata romana!". Pe strazile laterale intre Universitate si Cercul Militar era adunata o masa mare de oameni, care ovationau din rasputeri. Toata Calea Victoriei era ocupata de o masa de oameni de toate varstele. Nu puteam deslusi decat cuvintele "Romania, armata, Antonescu"".
    ×
    Subiecte în articol: romăne editie de colectie