x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Un extremism alimentar

Un extremism alimentar

17 Apr 2005   •   00:00

Profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne vorbeste despre implicatiile regimului vegetarian asupra sanatatii.

  • de GEORGETA LICSANDRU
  • RISCURI
  • Care este parerea dumneavoastra despre regimul vegetarian? Este sanatos un asemenea comportament alimentar?
    Profesor Mencinicopschi: Mai intai ar trebui sa facem distinctia intre diferite tipuri de comportament alimentar vegetarian: ovo-lacto-vegetarienii, ovo-vegetarienii, lacto-vegetarienii si veganii. Ovo-lacto-vegetarienii sunt cei care pe langa produsele de origine vegetala mai consuma si oua si produse lactate, ovo-vegetarienii consuma oua si produse de origine vegetala, lacto-vegetarienii consuma derivate si produse din lapte si vegetale. Veganii sunt cei care nu consuma decat produse de origine vegetala. Convingerea mea este ca, din start, orice extrema, inclusiv in ceea ce priveste comportamentul alimentar, nu este buna, nu este sanatoasa. Veganii convinsi se expun unor riscuri extreme daca nu sunt foarte atenti, daca nu au accesibilitate la anumite alimente care, macar in parte, sa poata compensa lipsa de produse vitale pentru sanatate.

    Dieta diversificata

    Alimentele de origine vegetala ii furnizeaza organismului nutrientii de care are nevoie?
    Nutrientii vitali pot fi luati dintr-o dieta diversificata, dintr-o dieta echilibrata nutritional, care sa cuprinda atat produse de origine animala, cat si produse de origine vegetala (fructe si legume proaspete). Va dau un exemplu in acest sens: fierul are o biodisponibilitate mult mai scazuta in alimentele de origine vegetala. Cu alte cuvinte, ar trebui sa mancam cantitati enorme de spanac pentru a ne asigura necesarul zilnic de fier. Pe cand dintr-o sursa animala, cantitatile sunt mai mult decat rezonabile, un exemplu elocvent fiind ficatul de pasare.

    Sa intelegem de aici ca vegetarienii se expun vrand, nevrand unor carente!
    Bineinteles. Cei care exagereaza cu vegetarianismul s-ar putea de multe ori sa se expuna si altor carente. Pe langa fier, poate aparea un deficit de vitamina B12 sau ciancobalamina. Aceasta este cunoscuta drept factorul antipernicios, cel care intervine in absorbtia si utilizarea fierului de catre organism. De asemenea, este cunoscut faptul ca oricat ar fi de valoroase din punct de vedere nutritional, proteinele de origine vegetala nu se ridica la valoarea biologica a proteinelor de origine animala.

    Pentru cat timp ar putea proteinele de origine vegetala sa inlocuiasca proteinele animale?
    Pentru o perioada de timp, nu pentru totdeauna, proteinele vegetale pot suplini foarte bine proteinele de origine animala. Veganii sunt vegani pentru totdeauna, cel putin asta este convingerea lor sau definitia veganismului, a celor care nu vor sa consume absolut deloc produse de origine animala. Practic, pe langa aspectul gastronomic al problemei, pe langa placerea de a manca, pe langa rafinamentul unor preparate, aceste persoane se priveaza de beneficiile demonstrate ale nutrientilor care provin din resurse alimentare de origine animala.

    Ovo-lacto-vegetarienii - avantajati

    Este sau nu sanatos regimul vegetarian?
    Am spus de la inceput ca eu nu agreez un asemenea extremism alimentar. Pentru a fi consecvent cu ceea ce am spus, exceptiile intaresc regula. S-ar putea sa fie persoane carora, dintr-un motiv bine intemeiat, sa nu li se recomande sa consume o perioada mai lunga sau mai putin lunga de timp produse de origine animala. Acest lucru trebuie sa se faca insa numai sub supravegherea si indrumarea atenta a specialistului, care cunoaste foarte bine starea de sanatate a pacientului si care, in acelasi timp, are cunostinte solide de nutritie si de aliment-alimentatie.

    Daca ar fi sa facem o ierarhizare a acestor comportamente alimentare, am putea spune ca ovo-lacto-vegetarienii sunt mai avantajati?
    Ovo-lacto-vegetarienii sunt mai putin expusi la carente alimentare, la ceea ce se cheama malnutritie. Trebuie sa subliniem faptul ca subnutritia inseamna aspectul cantitativ al hranei, un consum redus de alimente. Malnutritii pot manca mult din punct de vedere cantitativ, ceea ce nu inseamna neaparat ca mananca sanatos. Persoanele malnutrite sunt de multe ori obeze. Am putea spune ca regimul ovo-lacto-vegetarian nu difera prea mult de regimul alimentar al celor care nu sunt vegetarieni. Se stie ca oul este un aliment complet, care furnizeaza organismului proteine de calitate, cum ar fi ov-albumina, care este complet utilizata de organismul uman in momentul ingerarii. Aceasta proteina este luata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura drept etalon de proteina cu valoare biologica standard.

    Afectarea sistemului imunitar

    Care sunt bolile care ar putea sa apara in cazul acestui regim alimentar, bolile carora li se expun persoanele care adopta aceasta dieta?
    Toate sistemele organismului pot fi afectate, de la puterea sau vigoarea sistemului imunitar si pana la buna functionare a creierului sau a altor sisteme. Trebuie sa tinem cont de faptul ca omul este facut si lasat de natura sa fie omnivor. Prin definitia lui, omul trebuie sa consume cate putin, dar din cat mai multe alimente. Sigur, acum, in epoca moderna, cand avem alimente procesate, omul ar trebui sa consume si alimente procesate, dar si alimente crude, neprocesate, in special fructe si legume colorate, bogate in antioxidanti. Acestia combat stresul oxidativ, care sta la baza foarte multor afectiuni, inclusiv a imbatranirii precoce. Omul este programat genetic sa traiasca 120 de ani, daca nu ar fi stresurile de toate felurile, printre care se numara si stresul alimentar. Carcinogenii (n.r. - substante care cauzeaza cancerul) patrund in organismul uman in cea mai mare proportie prin alimente si intr-un numar mult mai mic prin inhalare. Obezitatea, aceasta maladie a lumii contemporane, este cauzata de comportamentul alimentar neadecvat asociat cu sedentarismul.

    Batranii, copiii, femeile insarcinate

    Ce se intampla cu copiii care sunt vegetarieni, cu batranii, cu femeile insarcinate?
    Copiii, batranii si femeile insarcinate sunt persoane din categorii cu risc crescut la boli, persoane deosebit de sensibile. De aceea, este bine sa nu se joace cu extremismul alimentar. Copiii sunt intr-o perioada de profunde transformari. Copilul mic nu este un adult in miniatura si risca sa ramana cu sechele si sensibilitati pentru tot restul vietii daca este obligat sa respecte un asemenea regim alimentar. Nici batranii si nici gravidele care au necesitati fiziologice deosebite si mai mari decat celelalte grupe de varsta ar fi bine sa nu se joace cu aceste extremisme. Atentie, eu vorbesc de extremisme, nu de faptul ca mancam mai multa sau mai putina carne. Poate ca este bine sa mancam mai putina carne si produse de origine animala, dar sa fie de calitate. Excluderea lor din alimentatie insa este o greseala grava. In perioada perinatala, in perioada de sarcina este important ca femeia sa se hraneasca astfel incat sa asigure toate cele necesare sanatatii si bunei dezvoltari a fatului, cat si mentinerii propriei sanatati. Este iarasi o perioada in care nu trebuie sa ne jucam cu regimul alimentar, pentru ca o dieta exclusiv vegetariana nu ii furnizeaza copilului tot ceea ce are nevoie pentru o dezvoltare intrauterina corespunzatoare.

    IMBATRANESC MAI GREU, AU UN INTELECT MAI BUN

    Exista tot felul de mituri, potrivit carora vegetarienii ar imbatrani mai greu, ca intelectul le-ar fi mult mai bun decat al celorlalti, ca ar fi mai puri.

    ECHILIBRU. In orice tip de regim alimentar trebuie respectat un echilibru in ceea ce priveste produsele de origine vegetala si cele de origine animala. "Sigur ca si excesul de carne, si in special de carne rosie si nu atat de sanatoasa, nu este un motiv de viata lunga. Din punctul acesta de vedere, s-ar putea ca un vegetarian sa traiasca mai mult decat cel care mananca produse de origine animala in exces. Acest lucru ar putea fi posibil si datorita aportului scazut de calorii, datorita restrictiei calorice in sine si faptului ca vegetarienii, de regula, nu sunt supraponderali si obezi. Insa nici unul nu prezinta etalonul si idealul, ambii gresesc, atat cel care mananca prea multa carne, cat si cel care nu mananca deloc carne. Cred ca un al treilea individ, luat in comparatie cu acestia doi, care respecta un regim alimentar echilibrat, ar putea trai mai mult decat cei care se situeaza la extreme alimentare. In ceea ce priveste mitul cum ca vegetarienii ar fi mai puri, si aici totul este relativ. Daca sunt sanatosi si consuma alimente sanatoase, curate si in cantitatile necesare in functie de varsta, de activitatea fizica, de stilul de viata pe care il au, eu nu vad ca unul ar fi mai putin pur decat celalalt. Desi se spune uneori ca produsele din carne si carnea, in general, sunt toxice. Nu este adevarat, inca o data revin si spun, ca omul este omnivor si mai intai a fost vanator-culegator. Daca este sa judecam asa, de la inceputurile lui, omul a fost impur", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

    STUDII STIINTIFICE. Potrivit cercetarilor stiintifice, organismul uman rezista sa fie privat de nutrienti de origine animala intre 60 si 90 de zile. Daca nu se efectueaza activitate fizica, un organism sanatos poate rezista chiar o perioada mai lunga. Din punct de vedere medical insa, depasirea acestei perioade este considerata periculoasa pentru sanatate din cauza posibilelor complicatii legate de malnutritia protein-calorica, dar si din cauza bolilor care pot aparea (afectiuni gastro-intestinale, renale, anemie etc.). Alimentele vegetale sunt sarace in aminoacizii necesari metabolismului. De aceea, persoanele care respecta diete severe trebuie sa fie foarte atente la felul in care combina alimentele astfel incat sa ii furnizeze organismului ceea ce are nevoie.
    Prof. dr. Gh. Mencinicopschi recomanda o alimentatie echilibrata si diversificata, care sa ii furnizeze organismului nutrientii vitali

    CARENTA DE VITAMINA B12
    Vegetarienii care respecta regimul alimentar drastic pot dezvolta serioase carente de vitamina B12, aceasta fiind prezenta in produsele de origine animala, indeosebi in ficat. Vitamina B12 joaca un rol deosebit in maturarea globulelor rosii. Deficitul acestei vitamine se dezvolta la persoanele adulte pe parcursul mai multor ani. Primele semne ale carentei sunt: oboseala generala, pierderea poftei de mancare, tulburari hematologice (anemie megaloblastica), tulburari neuropsihiatrice (senzatie de arsuri cutanate, inflamari ale nervului optic, pierderi de memorie, labilitate a starii de spirit, depresie).

    NECESARUL DE FIER
    Continutul de fier in produsele vegetale este ridicat, insa organismul il asimileaza mai greu din aceste alimente. Carenta de fier, provocata de o crestere a pierderilor sau a necesitatilor organismului, de un aport scazut, este cauza anemiei feriprive. Aportul de fier recomandat zilnic este intre 10 si 18 miligrame, in functie de varsta si sex. La femeile insarcinate, sugari si adolescenti se observa o crestere fiziologica a necesitatilor de fier. Carnea rosie, pestele sunt alimente foarte bogate in fier. Si spanacul, lintea sau fructele uscate contin fier, dar intr-o cantitate mai mica.

    PIERDERE IN GREUTATE
    Abordarea incorecta a unei noi alimentatii duce la pierderea in greutate, fenomen care apare atunci cand se trece la un regim vegetarian. Excluderea din regimul alimentar a produselor cu care organismul era obisnuit provoaca un dezechilibru care duce la scaderea in greutate si la pierderea formei fizice. Produsele vegetale inlatura rapid senzatia de foame, insa necesitatea calorica a organismului nu este satisfacuta corespunzator. Dieteticienii recomanda un asemenea regim obezilor, dar numai sub supravegherea stricta a specialistului. Intr-o dieta vegetariana ar trebui sa mancam cantitati enorme de spanac pentru a ne asigura necesarul zilnic de fier. Pe cand dintr-o sursa animala, cantitatile sunt mai mult decat rezonabile, un exemplu elocvent fiind ficatul de pasare

    SOIA SANATOASA SI... NESANATOASA
    In acest moment, pe piata romaneasca se gasesc tot felul de produse vegetariene (pateuri, crenvursti vegetali, carnati vegetali, salam vegetal, lapte si branza de soia). "Ne putem intreba daca sunt sau nu sunt sanatoase aceste produse? Depinde de cine le proceseaza, cum le proceseaza si ce materii prime se folosesc. Unele produse pot fi sanatoase, altele mai putin, iar altele pot fi chiar periculoase pentru sanatate. Daca intram putin in amanunte pot sa spun si de ce: produsele din soia pornesc de la prelucrarea bobului de soia. Daca nu sunt respectate anumite etape tehonologice, daca nu sunt eliminati factorii antitripsici, ureaza, zaharurile flatulente, acestea pot fi chiar periculoase", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Pe piata exista de asemenea produse uscate din soia (izolat-texturat de soia) - sub forma de cubulete, granule, felii. Dupa parerea prof. dr. Mencinicopschi, acestea sunt sigure si sanatoase. Insa, desi un asemenea produs contine pana la 93% proteine, nu este bine ca proteina de origine animala sa fie exclusa cu totul. Consumul de soia scade nivelul colesterolului in sange, prevenind astfel aparitia afectiunilor cardiovasculare.

    Copilul mic nu este un adult in miniatura si risca sa ramana cu sechele si sensibilitati pentru tot restul vietii daca este obligat sa respecte un asemenea regim alimentar
    ×