x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Victor Athanasie Stanculescu: Unde esti, Voda Cuza?

Victor Athanasie Stanculescu: Unde esti, Voda Cuza?

de Dana Andronie    |    20 Mar 2005   •   00:00

CU OBRAZUL CURAT
65 de ani de disciplina militara. Este un general de Armata, dar si un general al punctualitatii. Cunoaste foarte bine Codul bunelor maniere si s-a lasat condus in viata dupa codul onoarei. Pe care l-a incalcat o singura data. La Revolutia din decembrie 1989, pentru a nu transforma Piata Universitatii in Piata Tien- An-Men. Victor Athanasie Stanculescu are procese (si de constiinta) care i-au "patat" imaginea de Om. N-are cum sa stearga "neadevarurile" care s-au tot scris despre el. Dar, dupa ce a devenit civil, si-a cerut scuze subordonatilor pentru ca le-a dat ordine care incalcau bunele maniere. Poate si din acest motiv, Stanculescu este respectat in continuare de ofiteri, subofiteri sau soldati, chiar daca, la un moment dat, a fost dat in urmarire prin Interpol. Dar asta este o alta poveste…

ORDINE. De cum am intrat in curtea generalului, am simtit ca trebuie sa luam pozitia de drepti. Dupa ce am sunat de doua ori la sonerie, gazda a deschis larg usa, poftindu-ne in "cazarma". Am ezitat sa intram incaltati, intrucat aveam bocancii acoperiti cu zapada. Domnul Stanculescu a simtit imediat ca suntem stanjeniti de aceasta situatie si ne-a rugat frumos sa primim niste papuci, pentru a nu-i deteriora spatiul vital. Impreuna cu colegul meu, fotograful, m-am conformat ordinului si am luat papucii generalului. Apoi ne-am stabilit in bucatarie, locul pe care gazda l-a ales pentru a discuta despre bunele maniere. Pe masa, ne asteptau un cos cu fructe, trei farfurii si trei cutite. La sfarsitul discutiei, am folosit tacamurile. Pentru a ne "duela" cu fructele, bineinteles.

ALESII NEAMULUI. "Ar trebui ca politicienii sa aiba bune maniere, ca sa aiba lumea de la cine sa invete cum sa se comporte. Dar intotdeaua dau exemple proaste. Hai, totusi, sa nu zic intotdeauna, ci de cele mai multe ori. Mai exista si momente de lucididate, cand politicienii devin politicosi", a intrat direct in subiect interlocutorul meu.

"Atata timp cat oamenii politici se stiu alesi, ar trebui sa puna tot sufletul in munca lor pentru a satisface nevoile celor care i-au votat. Cand ii vezi ca lipsesc de la sedintele celor doua camere, cand vezi ca-si aduc invective doar pentru a-si arata superioritatea, te intrebi de ce n-au inteles ca sunt alesi, nu numiti", continua mahnit generalul. Daca domnul Stanculescu i-a preferat pe politicieni, eu l-am intrebat daca presedintii postdecembristi sunt manierati. Va spun dinainte ca nici unul n-a scapat. Au fost "chemati" toti la apel de catre general. Nici macar Adrian Nastase, care acum e presedinte de partid, n-a avut noroc sa scape de analiza lui Stanculescu: "Domnul Iliescu a cautat sa fie politicos, si in mare parte a reusit. Insa, pe anumite portiuni ale activitatii sale, a mai scapat din atentie acest lucru. A uitat ce le datoreaza, intr-un fel, oamenilor apropiati. Am fost avansat la cel mai inalt grad din Armata si am aflat vestea de la portarul Ministerului Industriei, care mi-a zis: "La mai mare!". Sunt, poate, singurul general caruia un presedinte nu i-a strans mana. Domnul Constantinescu a fost plecat la Davos si s-a nimerit sa stam la acelasi hotel. Intr-o seara, am hotarat sa-l intampinam pe presedinte. L-am asteptat in holul hotelului. Dansul a intrat, urmat de vreo trei bodyguarzi, i-am zis "Buna seara", s-a uitat la mine ca la nimeni si a plecat mai departe. Domnul Adrian Nastase m-a invitat intr-o seara la Corbu si am avut o discutie foarte interesanta. Mi-a spus ca ma respecta si mi-a cerut niste sfaturi, din experienta pe care am dobandit-o din cele trei mandate ca ministru, al Apararii Nationale, al Industriei si al Economiei. I-am scris frumos, pe capitole, ce atributii ii revin unui ministru. Au fost, in total, sase pagini. I-am recomandat atunci, in 2000, ca trebuie recuperate toate datoriile societatilor. Si am dat ca exemplu Pro TV-ul. Era necesar sa se ia un exemplu concret, pentru ca ceilalti rau-platnici sa se conformeze, daca nu din politete, macar de frica. De atunci, domnul Nastase n-a mai fost de gasit. Domnului Traian Basescu n-am nimic sa-i reprosez. Dar, avand in vedere nivelul de la care vorbeste, ar trebui sa aiba o anumita atentie in exprimare pentru a nu lasa impresia ca vrea sa ameninte sau sa jigneasca pe cineva".

RUSINE. Victor Athanasie Stanculescu tine foarte mult la onoarea sa. Doar este general de Armata. I-a cerut chiar lui Ion Iliescu sa-i curete obrazul "patat" cu noroi. "In 1999, am fost dat in urmarire, prin Interpol. Si astazi mai exista, pe Internet, aceasta informatie. Am fost condamnat. Dar am fost achitat, pentru ca nu exista probe. Insa am ramas cu imaginea patata. I-am adus aminte presedintelui Ion Iliescu de povestioarea lui Ion Creanga "Mos Ion Roata si Cuza Voda". I-am spus in fata lui Iliescu: "Pe mine nu m-a sarutat nimeni pe obraz, ca sa-mi spele rusinea. Am ramas la fel ca Mos Ion Roata inainte de intalnirea cu Voda Cuza!"." Mai stiti povestea? Bietul taran a venit sa-si ceara drepturile si a fost scuipat de boierul "necuviincios". Amarat, Ion Roata s-a plans lui Voda, care a socotit ca asemenea rusine nu poate fi stearsa decat pupandu-l pe mos pe obrazul scuipat. Daca boierul a fost lipsit de bune maniere, Cuza a dat dovada de bun-simt, chiar daca cel umilit era un simplu taran. Bune moravuri!

"Am avut iesiri pe care le-am regretat. Fata de soferul meu, caruia eu ii spuneam pe unde s-o ia, desi el era posesorul volanului. Fata de aghilotantul meu, caruia ii ordonam sa-mi calce mai repede pantalonii, pentru ca nu trebuia sa intarzii."
Victor Athanasie Stanculescu - general de Armata

"Ludovic al XVIII-lea spunea ca punctualitatea este apanajul regilor. Eu am fost bolnav de punctualitate. Cand eram invitat la ambasade, plecam cu mult timp inainte. Sotia mea suferea cel mai mult, caci ma insotea si trebuia sa ma astepte in masina ."
Victor Athanasie Stanculescu - general de Armata

RESPECTUL FATA DE ARMATA
Ca orice om care pretinde ca are bune maniere si are grija de tinuta, ostasul trebuie sa respecte uniforma. Tanarul Stanculescu a fost trimis in carcera pentru 24 de ore, pentru ca a sfidat Armata romana. "Cand eram elev, am sfidat tinuta. Colegii mei de la Aviatie si cei de la Marina nu aveau centura peste vestoane, cum aveam eu, care eram la terestra. Am luat centura si am pus-o pe sub veston. Din pacate, m-a prins patrula. Pentru ca n-am respectat regulamentul, am facut o zi de carcera. Am stat intr-un dulap 24 de ore. Mi s-a dat un sfert de paine si un litru de apa. Am stat in picioare, pentru ca nu aveam loc sa ma culc pe jos. Eu, toata viata mea n-am pedepsit un ofiter, subofiter sau soldat cu o zi arest. Singurele pedepse pe care le-am oferit subordonatilor au fost mustrarea scrisa sau destituirea", ne-a povestit generalul de armata Victor Stanculescu.

 

 

Codul Onoarei, respectat cu strictete

"Formele de manifestare a politetei pot sa difere de la o tara la alta, dar si de la o epoca la alta, in functie de mediul social si de imprejurari. Esential este insa codul onoarei, care a facut, la origine, din vanatorul erei paleolitice un om de societate, iar din femeia lui, ceea ce se cheama astazi o "doamna". Omul de onoare isi respecta cu sfintenie cuvantul dat, are principii morale ferme, noblete sufleteasca etc.", scrie Aurelia Marinescu in "Codul bunelor maniere astazi".

In Armata, codul onoarei cere sa nu fugi din fata inamicului. Generalul sustine ca n-a incalcat codul decat o singura data. In timpul Revolutiei din decembrie 1989. "Eu am miscat Armata impotriva lui Ceausescu. Am incalcat astfel onoarea de militar, pentru a nu transforma Piata Universitatii in Piata Tien-An-Men." De asemenea, Victor Stanculescu ne-a mai spus ca intra in codul bunului-simt sa respecti onoarea individului pe care-l ai in subordine. "Nu se stie niciodata daca nu o sa ajungi sa primesti ordine de la acela care odinioara ti-a fost subordonat. Trebuie sa-l respecti pe cel de langa tine, indiferent de grad." Prin tot ceea ce a facut, Stanculescu a incercat sa fie un exemplu demn de urmat. Daca a reusit sau nu, numai el poate sa ne spuna. "Trebuie sa fii un exemplu: sa stii cand sa te retragi. Prin 1990, am scos din Armata aproape 2.000 de oameni care depasisera limita de varsta in grad, pentru a le da tinerilor posibilitatea sa se afirme. Le-am spus la acea vreme ca atunci cand imi soseste si mie randul sa ma retrag, o voi face singur, de bunavoie, fara sa fie nevoie sa fiu dat la o parte cu forta. Mi-am respectat promisiunea. Astfel ca, in aprilie 1991, am cerut presedintelui, Ion Iliescu, si premierului, Petre Roman, sa fiu schimbat din functia de ministru al Apararii Nationale si sa fiu dat la un minister civil. Asa am ajuns la Ministerul Industriilor."

CU SAPCA IN AUTOMOBIL
"Armata este foarte dura", ne-a spus chiar Victor Stanculescu. Cand a devenit ministru al Apararii Nationale, acesta trebuia sa respecte regulamentul de ordine interioara, care-i spunea ce trebuie sa faca de la sculare pana la culcare. Pe langa acesta, mai erau alte 100 de ordine exagerate, pe care domnul Stanculescu le-a anulat. "Este necesar sa va dau cateva exemple, ca sa va dati seama cat de stupide erau: cand mergi cu masina, trebuie sa ai sapca in cap. Chiar daca nu aveai loc in automobil. Nu trebuie sa lasi sapca in spate, ca sa vada politistul ca esti militar. Toate aceste reguli creau neplaceri oamenilor, dar si o impresie proasta a subordonatilor fata de sefii lor."

POLITETEA, CU BATUL
Stanculescu a incercat sa enumere cele mai importante reguli de conduita in societate si in familie: "Trebuie sa fii cuviincios, respectuos, amabil, curtenitor, in special cu femeile. Sa fii atent sa-i torni doamnei primul pahar, daca ii cade ceva sa nu astepti ca ea sa ridice respectivul obiect. Din pacate, scoala nu te mai invata acum bunele maniere. Eu am avut noroc cu invatatorul Nicula. El m-a invatat politetea cu un bat de alun. Mi-au fost de folos lectiile de conduita din scoala primara. Chiar nu-mi pare rau ca am facut cunostinta de mai multe ori cu alunul invatatorului".

CU MANIERE SI LA BORDEL
Inainte, pe Calea Victoriei nu vedeai femeie fara ciorap, fara palarie. Sau barbat fara palarie. "Sau ofiter fara sabie la brau, a completat interlocutorul. Saracia a degradat bunele maniere", ne-a marturisit Victor Stanculescu. "Inainte se statea la coada, pentru a intra in bordel. Si eu mergeam, dar nu inainte de a-l vizita pe medicul de unitate, care se ocupa de educatia noastra sexuala. In zilele noastre, bordelul nu mai exista. Iar refularea si dorinta de libertate au ucis manierele", a spus cu regret generalul Stanculescu.

×