x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Vis de patriarh

Vis de patriarh

de Daniela Cârlea Şontică    |    05 Feb 2007   •   00:00

CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI
O catedrala poate fi un vis atat de greu de atins, incat pare un ideal. A Mantuirii Neamului s-a dorit de la inceput, dar oare neamul o vrea cu adevarat?
CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI

O catedrala poate fi un vis atat de greu de atins, incat pare un ideal. A Mantuirii Neamului s-a dorit de la inceput, dar oare neamul o vrea cu adevarat?

Catedrala este o biserica impunatoare in care slujesc episcopul, mitropolitul sau patriarhul. Daca toate bisericile ortodoxe surori au cate un astfel de edificiu care le personalizeaza si le intareste autoritatea, Biserica Ortodoxa Romana nu are inca una care sa reprezinte institutia patriarhala. Actuala biserica folosita drept Catedrala Patriarhala este, de fapt, Biserica Arhiepiscopiei Bucurestilor si a Mitropoliei Munteniei si Dobrogei.

DE LA MIRON. Intentia de a construi o catedrala a Patriarhiei a aparut imediat dupa Razboiul de Independenta din 1877-1878. Catedrala urma sa fie si un semn de cinstire a eroilor jertfiti in lupta. Patriarhul Miron Cristea a reluat ideea dupa Unirea de la 1918. El a rostit primul sintagma Catedrala Mantuirii Neamului, gandindu-se, desigur, ca nimeni nu se poate mantui decat in contextul neamului sau, o data cu sfintii, martirii si eroii sai.

PRO SI CONTRA. Dupa 1925, cand biserica noastra a fost ridicata la rang de Patriarhat, visul a revenit, numai ca iarasi s-a impiedicat de neputinta alegerii unui loc potrivit. Oamenii de cultura ai vremii au indicat cel putin zece locuri in Capitala unde i-ar sta bine catedralei. S-a ajuns la concluzia ca in Parcul Carol ar fi cel mai bine. Patriarhul Miron argumenta: terenul apartinuse Mitropoliei Tarii Romanesti inca din secolul al VIII-lea; aici se afla Mormantul Eroului Necunoscut, simbol al tuturor jertfelor romanesti; era aproape de resedinta patriarhala. Dar au fost destule voci care s-au impotrivit.

"Stramosii nostri, inainte cu veacuri, au destinat si dat dealului Mitropoliei noastre, acum, devenit Dealul Patriarhiei, si locurilor din preajma lui, un caracter bisericesc crestin. Pe acest deal si in jurul lui, pe temeiul unui plan de sistematizare artistic conceput de arhitecti si tehnicieni priceputi, urmasii mei in scaunul de patriarh, care vor avea fericirea sa termine catedrala inceputa de mine, vor concentra si instari cele ispravite de mine cu noi asezaminte, incat sa se creeze aici o cetatuie a Ortodoxismului; a Patriarhiei noastre, ale carei institutiuni sa raspandeasca raze de lumina si de credinta nu numai pentru fiii tarii, ci si pentru intreg Orientul crestin, care e legat de noi prin aceeasi credinta, salvata pentru viitor cu grele jertfe de mucenici".
patriarhul Miron Cristea

Nu banii au fost problema pentru neconstruirea Catedralei Mantuirii Neamului. De la 1890 pana spre al doilea razboi mondial s-au ridicat multe cladiri impunatoare in Bucuresti: Palatul Justitiei, al Postelor, Ministerul Agriculturii, Palatul CEC, cladirea in care se afla azi Primaria Generala, Cercul Militar, Muzeul Etnografic. Interesant este ca, la rugamintea lui Miron Cristea, Regele Ferdinand a scris sinodului, cerandu-i, "pe temeiul oranduirilor canonice, inalta sa binecuvantare spre a se putea incepe pregatirile pentru zidirea acestei sfinte biserici". Dupa moartea regelui, insusi patriarhul Cristea a fost Inalt Regent si avea la dispozitie o parte mica de bani pentru constructie. Insa necesitatea ridicarii altor cladiri a dus la stoparea proiectului. Poate ca Ferdinand a raspuns doar de ochii lumii. Intrebat de un ziarist al vremii de ce nu avem catedrala, Principele Carol raspundea ca "nici tata, nici eu nu putem incepe acest lucru", fara a spune si de ce.

IN ASTEPTARE. Abia Patriarhul Teoctist, dupa 1992, a redeschis problema construirii Catedralei Mantuirii Neamului. Pana in 1998 a cerut ca loc de amplasament Parcul Carol. Dupa doua incercari nereusite, intre 1999 si 2002, de a aseza constructia monumentalei catedrale in Piata Unirii, la inceputul anului 2003 s-au reluat discutiile cu autoritatile statului pentru amplasarea ei in Parcul Carol. Protestele unei parti a societatii civile au dus la abandonarea acestei cereri. Acum se asteapta inceperea construirii Catedralei Neamului pe Dealul Arsenalului. Poate ca de data aceasta impunatorul locas se va ridica in sfarsit. Ar fi pe locul de pe care au fost demolate cinci altare inainte de ’89. Si ar fi o "razbunare" binemeritata.

×
Subiecte în articol: neamului catedrala editie de colectie