Nopti nedormite, nervozitate, durere de nesuportat... Vinovata: durerea de masea. Cu toate acestea, romanii nu se invata minte. Ei merg la stomatolog foarte rar.
STOMATOLOGIE
Nopti nedormite, nervozitate, durere de nesuportat... Vinovata: durerea de masea. Cu toate acestea, romanii nu se invata minte. Ei merg la stomatolog foarte rar.
Teama de stomatolog, de cabinetele dentare, lipsa timpului si a banilor, mentalitatea, delasarea sunt motive pentru care romanii nu se prezinta la control. Ei ajung pe scaunul dentistului in situatii de urgenta, cand dintele este deja compromis. Conform unui sondaj CURS efectuat in noiembrie anul trecut, in ultimii doi ani, romanii au fost la stomatolog pentru control sau lucrari dentare de 2,1 ori. "Media de 2,1 ori este foarte mica, in comparatie cu alte tari si chiar cu drepturile pe care le au romanii. Pentru ca anual populatia adulta are dreptul de a se prezenta la un control medical profilactic, suportat in intregime de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Pentru copiii intre 0 si 18 ani, serviciile preventive de medicina dentara se acorda nelimitat. Iar tinerii cu varste intre 18 si 26 de ani, daca sunt elevi, studenti si nu au venituri proprii, beneficiaza de servicii medicale de doua ori pe an. Pentru a beneficia de asistenta stomatologica, asiguratul trebuie sa fie inscris pe lista unui medic stomatolog. Iar in functie de controalele preventive anuale, Casa de Asigurari deconteaza o parte din cheltuielile pentru asistenta stomatologica (servicii stomatologice). Daca s-au efectuat controalele profilactice, Casa deconteaza 60% din contravaloarea tratamentelor stomatologice si 40%, daca examenul profilactic nu s-a efectuat. Diferenta dintre suma decontata de casa si tariful aferent serviciilor stomatologice prevazute in Normele de aplicare a Contractului-cadru se suporta de catre asigurati", ne-a declarat Augustus Costache, consilierul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
SEXUL CONSTIINCIOS. Femeile sunt mai constiincioase decat barbatii. Asa arata si sondajul CURS: femeile s-au prezentat la stomatolog de mai multe ori decat barbatii. Ele au fost la stomatolog in ultimii doi ani de 2,4 ori, in timp ce barbatii de 1,8 ori. Femeile au si mai multe probleme: sarcinile, menopauza, modificari hormonale si metabolice, care au implicatie si asupra sanatatii buco-dentare. Comparativ cu barbatii, la femei, cariile si afectiunile parodontale sunt mai frecvente. Dar femeile tin mai aproape de stomatolog si pentru ca sunt mai interesate de aspectul lor fizic.
TINERII. Pe categorii de varsta, cei care viziteaza medicul stomatolog cel mai des sunt tinerii intre 18 si 30 de ani. In ultimii doi ani, ei au fost la stomatolog in medie de 2,4 ori. Explicatia se bazeaza pe faptul ca inca mai exista
cabinete scolare dentare, iar tinerii sunt mult mai grijulii cu felul cum arata. Aproape la fel de grijulii sunt si persoanele intre 31 si 55 de ani, media vizitelor acestora la stomatolog fiind de 2,3 ori. Dupa 56 de ani, romanii sunt mai putin preocupati de sanatatea gurii lor, ei ignorand ca dupa varsta de 50 de ani apar mai multe si mai grave probleme cu dantura: pierderea dintilor, nevoia de proteza. Respondentii peste 56 de ani au fost la stomatolog de 1,6 ori in ultimii doi ani. Starea materiala este un motiv obiectiv care explica de ce romanii ocolesc cabinetul stomatologului. Respondentii cu venituri sub medie au fost la dentist de 1,8 ori, iar cei cu venituri peste medie, de 2,7 ori.
EDUCATIE. Cu cat gradul de scolarizare este mai mare, cu atat se observa o preocupare mai mare pentru starea buco-dentara. Astfel, respondentii care au doar opt clase au fost la dentist in ultimii doi ani de 1,4 ori, absolventii de liceu de 2,4 ori, iar absolventii unei scoli postliceale sau ai unei facultati s-au prezentat la medic de 3,2 ori.
Citește pe Antena3.ro
In ultimii doi ani, de cate ori ati fost la stomatolog pentru
control sau lucrari dentare?
|
Regiuni / Medie
|