x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Vreau caleasca!

Vreau caleasca!

de Oana Vataselu    |    23 Ian 2006   •   00:00
Vreau caleasca!
CIUDATENII
Aeroportul Upland din Ottawa. 14 aprilie 1985. Oficialii canadieni organizau o ceremonie oficiala in onoarea sosirii presedintelui Republicii Socialiste Romania...

Vizitele internationale ale familiei Ceausescu erau prezente pe primele pagini ale ziarelor. "Am fost cu Ceausescu in vizita, in 1984, in Canada", marturisea Stefan Andrei, ministrul de Externe din timpul guvernarii ceausiste. "Trudeau (n.r. - numele premierului canadian la acea vreme) a fost si el la randu-i in Romania".

POLITETE. Exista un termen de politete in diplomatie, spune academicianul Dan Berindei, in care o tara este "obligata" sa intoarca vizita unui inalt demnitar dintr-un alt stat, iar relatiile diplomatice intre Romania si Canada sunt foarte vechi. Ele au fost stabilite la 16 august 1919, prin infiintarea Consulatului General al Romaniei la Montreal. Relatiile bilaterale romano-canadiene s-au caracterizat printr-un dialog politic intensificat si cooperare orientata spre domenii de importanta strategica pentru tara noastra, in special in domeniile energiei si telecomunicatiilor.

UN CANADIAN IN ROMANIA. Faptul ca Trudeau a vizitat Romania nu era, deci, un lucru curios. Alaturi de vechile relatii dintre Romania si Canada, diplomatul canadian avea un interes aparte pentru a veni in tara noastra. In tinerete, Trudeau a citit Panait Istrati. Si, aflat in vacanta pe malul Adriaticii, a tinut in mod deosebit sa vina sa vada Delta Dunarii si Braila, locuri descrise de Panait Istrati in cartile lui. Ceausescu era foarte preocupat de inarmarile nucleare. Fostul dictator visa sa construiasca in Romania cinci reactoare nucleare.

Sosirea familiei Ceausescu pe Aeroportul Shannon, din Irlanda

Programul vizitei in Canada era legat deci de centrala nucleara. Mai ales ca Romania incheiase un contract in aceasta privinta cu statul canadian. In aceasta chestiune, Trudeau a avut o pozitie rationala... cursa trebuia oprita.

Profesorul Ioan Scurtu povestea ca Ceausescu era foarte ambitios. "Cand se pregatea sa faca o vizita in strainatate pretindea sa fie primit acolo unde fusesera cazate cele mai mari personalitati. Este si cazul vizitei facute intre 13 si 16 iunie 1978 in Marea Britanie si Irlanda. La aflarea vestii ca regina Marii Britanii isi rasfata oaspetii de onoare plimbandu-i in vestita-i caleasca, a staruit si a obtinut si el acest lucru. Era ceva cu totul exceptional, pentru ca regina este undeva cu mult mai sus fata de un presedinte de stat, are o demnitate aparte", mentioneaza profesorul. "La sosirea in Romania a pus sa i se construiasca o caleasca asemanatoare celei avute de regina Marii Britanii", se destainua presei Camil Roguski, arhitectul personal al liderului PCR. "A iesit o caleasca simpla, care insa avea… frana de ARO", isi amintea arhitectul.
×
Subiecte în articol: romania editie de colectie