x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Apel catre constructori: Va oferim lucrari de 24 milioane de euro in zona Banatu

Apel catre constructori: Va oferim lucrari de 24 milioane de euro in zona Banatu

15 Mai 2005   •   00:00

Trebuie sa refacem cel putin 1.100 de case, in satele afectate de inundatii din judetele Timis si Caras- Severin, intr-un timp foarte scurt. In acest efort urias de reconstructie, rolul nostru este de coordonatori ai lucrarilor, prin Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), si in acest moment avem nevoie si cautam parteneri, proiectanti si constructori, care sa contribuie la aceasta misiune.

Cu cat numarul firmelor care se vor prezenta la selectiile organizate de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului va fi mai mare, cu atat vor fi mai multe variante de constructie si vom avea sansa de a realiza bine si repede acele locuinte. De aceea, fac un apel catre proiectanti si constructori sa urmareasca calendarul interventiilor de urgenta in zonele calamitate Timis si Caras-Severin, afisat pe site-ul MTCT, la adresa www.mt.ro, si sa fie alaturi de noi. Din acest program, foarte strict, pe care l-am realizat, doua date trebuie sa fie trecute cu rosu in agenda tuturor firmelor cu profil de constructii: 18 mai, cand este data-limita de depunere a dosarelor pentru proiectele tehnice, care trebuie aduse la Registratura Generala din MTCT, Strada Dinicu Golescu, Bucuresti, si 31 mai, cand se vor depune documentele de eligibilitate de catre antreprenorii generali. Fiecare etapa sau fiecare pas poate fi urmarit on-line la www.mt.ro, care se va actualiza permanent, cu anunturi, rezultate comunicate de comisiile ministerului, situatia in teritoriu s.a.m.d. Dorim ca intregul proces de alegere a constructorilor sa fie transparent. In acest sens am organizat saptamana trecuta si masa rotunda de la Romexpo, din cadrul targului de constructii. Sala a fost arhiplina, ceea ce a demonstrat interesul pentru acest subiect. Au fost prezenti la acest eveniment arhitecti-sefi din zona afectata, reprezentanti ai institutiilor de invatamant de profil, ai asociatiilor profesionale si patronatelor de constructii si, nu in ultimul rand, societati de constructii care sa prezinte potentiale tehnologii de realizare a caselor. Vom utiliza, sper, si tehnologii noi, locuinte cu schelet metalic sau din lemn, pe langa cele traditionale cu zidarie portanta. In urma discutiilor, toti participantii au fost de acord ca alegerea solutiilor tehnice trebuie sa tina cont de rapiditatea executiei si de specificul local al caselor banatene, mai ales in ceea ce priveste designul, ca proiectele trebuie sa fie flexibile, astfel incat sa poata fi personalizate in viitor de catre beneficiari, iar finisajele minime, pentru ca pretul sa permita realizarea cat mai multor locuinte de necesitate.

Chiar daca timpul de pregatire a ofertelor societatilor este scurt, cu totii trebuie sa facem un efort de organizare, astfel incat miile de persoane care au ramas fara acoperis in aceste zone sa se mute in casele noi pana la inceputul iernii. ANL a fost cel mai la indemana instrument pentru realizarea planului de reconstructie a caselor: deruleaza fonduri de stat, gestioneaza resurse pentru constructii si cunoaste procedurile de lucru. Ba, mai mult, are experienta si in ceea ce priveste realizarea locuintelor de necesitate - in localitatea Facaieni a construit 33 de case in numai o luna si jumatate. Ne imbunatatim activitatea continuu si chiar in acest moment aceasta institutie este in reorganizare. Noi trebuie sa contribuim la reconstructia din Banat. De altfel, selectiile vor fi realizate la nivelul ministerului, in primul rand datorita volumului mare de lucrari contractate si in al doilea rand datorita transparentei pe care o impun aceste proceduri. Este loc pentru multe societati de proiectare si constructii, fiind asteptate in mod special cele de pe plan local sau din zonele apropiate. Autoritatile locale vor fi implicate in tot acest proces, iar din suma de 24 milioane de euro alocati pentru reconstructie o mare parte va ajunge la economia locala: forta de munca va fi in mare parte din zona, la fel si materialele de constructii cu care se vor realiza casele.

Sectorul de constructii se dezvolta intr-un ritm rapid in Romania si un mare merit il are sectorul privat, asa cum a fost relevat si de cel mai mare targ de profil, Construct Expo, cu o prezenta de peste 1.200 de firme din domeniu, la deschiderea caruia am participat saptamana trecuta. Multitudinea tipurilor de materiale de constructii, a tehnologiilor noi prezente in standuri demonstreaza faptul ca piata este pregatita sa le adopte si ca noi, ca reprezentanti ai statului, trebuie sa le luam in considerare si sa le cream un cadru propice pentru dezvoltare.

Aceste solutii trebuie sa fie incluse printre cele clasice, folosite pana acum, chiar si la programele guvernamentale de constructii, precum cele de interventii din zonele calamitate, locuintele pentru tineri si salile de competitie sportiva. Un moment propice este si cel al concursului de idei pentru salile mici din mediul rural, al carui anunt a fost publicat de curand de Compania Nationala de Investitii. Asteptam cele mai bune idei! Repede, pentru ca banatenii au nevoie de case, iar copii din intreaga tara de sali unde sa invete spiritul de competitie si sa traiasca sanatos.

×
Subiecte în articol: constructii