x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Banii falsificati

Banii falsificati

02 Ian 2005   •   00:00

INITIATIVA PRIVATA
In fiecare zi ne expunem unui risc pe care rar il constientizam. Acesta ne poate costa chiar 12 ani din viata.
ADRIAN MIHAI

In Romania, cazurile de valuta falsa le depasesc cu mult pe cele de lei contrafacuti
De fiecare data cand platim sau primim rest atunci cand mergem la cumparaturi putem sa fim acuzati de detinere sau punere in circulatie de bani falsi. Initiativa privata de a face bani - la propriu - se pedepseste aspru. Mirajul falsificarii banilor aproape ca nu are limite. Odata descoperita posibilitatea de a face usor bani, este greu sa mai renunti inainte de a fi prins. De altfel, ce metode mai rapide de a castiga bani ai la indemana decat de a-i face la propriu?

PREMIANTI. Printre falsificatorii romani se gasesc atat copii de scoala generala, unii dintre ei chiar premianti care folosesc imprimanta de acasa pentru a produce bani, dar si retele complicate care se intind in mai multe tari. Numerosi tineri au fost luati de val de performantele deosebite ale computerelor si imprimantelor existente pe piata. Cazuistica numara situatii incredibile. Un student la drept si-a platit taxa de facultate cu banii produsi cu ajutorul calculatorului si imprimantei unui prieten. La Craiova, anii trecuti au fost descoperiti sase elevi la varsta majoratului, organizati ca o retea de producere si plasare de lei falsi. Odata introduse bancnotele de plastic, falsificarea leilor a devenit neinteresanta. Introducerea banilor de plastic sau, cum li se spune in mod oficial, pe suport polimer, a dus la reducerea bancnotelor false de la 10.284 in 2000 la o cifra anuala de 280. Dintre acestea, doar 86 le imitau pe cele din plastic. Pentru a se apropia de cele reale, majoritatea acestor falsuri a fost imprimata pe hartie cerata.

LIDERI. Cel mai adesea, banii falsi care se descopera in Romania sunt euro si dolari adusi din afara tarii. In Bulgaria, falsificarea de moneda este larg raspandita. Autoritatile de la Sofia au avut adesea probleme cu Statele Unite sau cu membrele Uniunii Europene din cauza acestui flagel. Potrivit Guvernului de la Sofia, incepand din 2001, in Bulgaria au fost confiscate bancnote false in valoare de 3 milioane de euro si au fost interpelate circa 30 de grupari criminale implicate in aceasta activitate. Tara vecina este considerata de experti ca fiind unul dintre principalii producatori de bani falsi din Europa. De aici provin cele mai multe falsuri ale bancnotelor de 50 de euro.

DIVIZIUNEA MUNCII. Ca in orice afacere, si in falsificarea banilor se observa o diviziune a muncii. Producatorul profesionist vinde falsurile unor plasatori experimentati. Pentru 100.000 lei falsi cumparatorul plateste 15-25.000 lei. Mai important decat la o marfa obisnuita, aici calitatea este esentiala. Partea cea mai riscanta este plasarea lor. De cele mai multe ori, banii falsi sunt plasati in locuri si momente in care atentia vanzatorului este diminuata. Seara si locurile aglomerate. Dar imaginatia plasatorilor o intrece pe a noastra. Nu putine au fost cazurile in care cu bani falsi au fost cumparate animale din obor, utilizati in supermagazine aglomerate sau chiar dati unor copii pentru a ii introduce in circulatie. O banda de falsificatori de bani, formata din greci si ciprioti, planuise o infuzie masiva de bancnote false de 100 de dolari cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Atena, din 2004. Vizati erau turistii care cunosteau mai putin bancnotele. E a fost insa prinsa inainte de a-si duce la indeplinire planul.

Daca ai descoperit ca ai in mana bani falsi, conform legii esti pasibil de pedeapsa pentru detinere. Daca insa vrei sa scapi de banii falsi pe care tocmai i-ai primit, atunci poti sa fii acuzat de punerea lor in circulatie. Predarea lor la Politie iti usureaza buzunarul, dar iti asigura un somn in patul tau. Pedepsele acordate pentru plasarea de bani falsi pot ajunge pana la 12 ani de inchisoare.

CE SPUNE LEGEA

Falsificarea de moneda metalica, moneda de hartie, titluri de credit public, cecuri, titluri de orice fel pentru efectuarea platilor, emise de institutia bancara ori de alte institutii de credit competente, sau falsificarea oricaror alte titluri ori valori asemanatoare se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza punerea in circulatie, in orice mod, a valorilor falsificate aratate in alineatul precedent, sau detinerea lor in vederea punerii in circulatie.

PRIMELE FALSURI

Mergand inapoi pe firul istoric al banilor, printre primele metode de falsuri se numara pilirea monedelor din metal pretios. In acest fel, falsificatorul oprea ceva din valoarea monedei, dar in acelasi timp o folosea mai departe ca pe una la fel de valoroasa. Iar, daca ne intoarcem chiar ceva mai devreme, inainte de aparitia banilor asa cum ii cunoastem noi astazi, ar trebui sa ne gandim la falsificarea marfurilor care erau folosite pe post de bani. Trecerea de la troc la moneda s-a facut prin utilizarea unor marfuri general acceptate. O bucata de piele cu defecte ascunse s-ar putea spune ca era tot o forma de fals.

IMPOSIBIL DE FALSIFICAT

Banii falsi care circula prin Romania sunt in special euro si dolari. In primele sase luni ale anului trecut au fost depistati si scosi din circulatie 36.295 de euro (in toate cupiurile) si 37.740 de dolari. Lei falsi au fost gasiti doar in suma de 61.900.000. Bancnotele de 50.000 erau preferatele falsificatorilor. O data cu cresterea valorii, creste si greutatea de falsificare, ceea ce determina reducerea numarului falsurilor. Este aproape imposibila falsificarea bancnotei de un milion sau a celei de 500.000 lei. De altfel, nici nu ati mai auzit de asemenea cazuri, considera Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.
×
Subiecte în articol: bani banii falsi falsificarea