Capitala Ungariei este privita de multe ori doar ca un oras de tranzit catre alte destinatii europene. Orasul are insa o istorie bogata si multe locuri deosebite care merita sa fie vazute.
|
PE FLUVIU. Dunarea desparte zona, cu monumente, muzee si localuri, de zona cu locuinte
|
Pentru a vizita orasul, poti apela la un ghid autorizat, care te va taxa insa cu aproximativ 3.000 de forinti pentru un tur de doua ore. Pretul difera in functie de locurile unde vrei sa mergi si de numarul persoanelor din care este alcatuit grupul.
PESTE DUNARE. Capitala este formata din doua zone: cea de la est de Dunare, numita Pesta, care se intinde pe doua treimi din suprafata totala a orasului, si zona de vest, numita Buda, ocupand o treime din oras. Cele doua jumatati s-au unit in 1873, cand a luat fiinta orasul Budapesta. Cele doua parti sunt unite de podurile care s-au construit peste Dunare, inca din secolul al- XVIII-lea. Astfel, zona economica are legatura cu zona unde se gasesc, in principal, locuintele. Printre atractiile turistice se numara Palatul Regal, Biserica Sfantul Mathias, Piata Eroilor, Muzeul de Arta, Castelul Huniazilor sau Palatul Parlamentului. Acesta din urma a fost construit intre 1885 si 1904, fiind renumit pentru grandoarea sa, dar si pentru splendoarea decoratiunilor interioare. Cladirea, care are 691 de camere, este cea mai scumpa construita in Ungaria.
MONUMENTE. Piata Eroilor a fost construita in 1896. Cele doua semicercuri au in varf simbolul razboiului, al pacii, al cuceririlor si gloriilor pe care Ungaria le-a cunoscut. Aici exista si statui ale regilor, guvernatorilor sau ale personalitatilor ungare.
La piciorul fiecarei statui este redat cel mai important moment din viata personalitatii respective. In centru celor doua semicercuri se afla o coloana, inalta de 36 de metri, care are in varf pe Arhanghelul Gabriel, simbolul religiei catolice. In imediata apropiere a pietei se gaseste Castelul Huniazilor, in fata caruia se afla statuia numita Scribul. Localnicii spun ca, daca atingi pixul scribului, vei primi harul de a scrie, de a fi inspirat tot timpul. De-a lungul vremii, foarte multi scriitori si ziaristi s-au perindat prin fata acestei statui facatoare de minuni.
Citește pe Antena3.ro
| |||
|