x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Budapesta, un oras numit si "perla Dunarii"

Budapesta, un oras numit si "perla Dunarii"

25 Mar 2005   •   00:00

Capitala Ungariei este privita de multe ori doar ca un oras de tranzit catre alte destinatii europene. Orasul are insa o istorie bogata si multe locuri deosebite care merita sa fie vazute.

  • de ELENA STAN
  • PE FLUVIU. Dunarea desparte zona, cu monumente, muzee si localuri, de zona cu locuinte
    Cand cobori in gara din Budapesta, nu trebuie sa iti faci griji ca esti intr-un oras strain si te-ai putea rataci. In gara sunt numeroase oficii de informare turistica, acestea punandu-ti la dispozitie diferite brosuri cu muzeele, castele, si monumente istorice din capitala Ungariei. Tot aici gasesti si ofertele hotelurilor, precum si harta capitalei pe care sunt marcate punctele turistice. Toate aceste informatii si brosuri sunt oferite gratuit.

    Pentru a vizita orasul, poti apela la un ghid autorizat, care te va taxa insa cu aproximativ 3.000 de forinti pentru un tur de doua ore. Pretul difera in functie de locurile unde vrei sa mergi si de numarul persoanelor din care este alcatuit grupul.

    PESTE DUNARE. Capitala este formata din doua zone: cea de la est de Dunare, numita Pesta, care se intinde pe doua treimi din suprafata totala a orasului, si zona de vest, numita Buda, ocupand o treime din oras. Cele doua jumatati s-au unit in 1873, cand a luat fiinta orasul Budapesta. Cele doua parti sunt unite de podurile care s-au construit peste Dunare, inca din secolul al- XVIII-lea. Astfel, zona economica are legatura cu zona unde se gasesc, in principal, locuintele. Printre atractiile turistice se numara Palatul Regal, Biserica Sfantul Mathias, Piata Eroilor, Muzeul de Arta, Castelul Huniazilor sau Palatul Parlamentului. Acesta din urma a fost construit intre 1885 si 1904, fiind renumit pentru grandoarea sa, dar si pentru splendoarea decoratiunilor interioare. Cladirea, care are 691 de camere, este cea mai scumpa construita in Ungaria.

    MONUMENTE. Piata Eroilor a fost construita in 1896. Cele doua semicercuri au in varf simbolul razboiului, al pacii, al cuceririlor si gloriilor pe care Ungaria le-a cunoscut. Aici exista si statui ale regilor, guvernatorilor sau ale personalitatilor ungare.

    La piciorul fiecarei statui este redat cel mai important moment din viata personalitatii respective. In centru celor doua semicercuri se afla o coloana, inalta de 36 de metri, care are in varf pe Arhanghelul Gabriel, simbolul religiei catolice. In imediata apropiere a pietei se gaseste Castelul Huniazilor, in fata caruia se afla statuia numita Scribul. Localnicii spun ca, daca atingi pixul scribului, vei primi harul de a scrie, de a fi inspirat tot timpul. De-a lungul vremii, foarte multi scriitori si ziaristi s-au perindat prin fata acestei statui facatoare de minuni.

    ZIUA NATIONALA. Pe 15 martie Ungaria isi serbeaza ziua nationala. Asa cum in Romania, de 1 decembrie se mananca fasole cu ciolan, si ungurii au obiceiurile lor. Pe 15 martie toate magazinele sunt inchise, se organizeaza multe spectacole in aer liber, iar maghiarii si oaspetii lor mananca kortos si cornuri cu cascaval. Toata suflarea poarta in piept steagul Ungariei, in miniatura. Veseli, ungurii ies la plimbare, canta si danseaza pe muzica for-matiilor prezente la diferitele evenimente.


    Una dintre atractiile din Budapesta este liftul regal, unde turistii trebuie sa plateasca patru dolari pentru o plimbare. Liftul este construit in panta, pe o distanta de 95 de metri, functioneaza cu scripete, astfel incat, in momentul in care o cabina urca, cealalta coboara. La biserica ce se afla in munte, care dateaza inca de la jumatatea secolului al-XVII-lea, vizitatorii platesc opt dolari. Aici pot fi vazute multe sculpturi in piatra, care reprezinta diferiti sfinti si ingeri. O plimbare cu vaporasul pe Dunare costa 15 dolari pentru 20 de minute, iar intrarea la una din cele sapte bai termale din Budapesta costa cinci dolari. Daca nu doriti sa cheltuiti prea mult cu cazarea, puteti innopta la un hotel mai ieftin, de doua sau chiar trei stele, unde pentru o noapte veti plati intre 35-60 de euro de persoana.
    ×