x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Calendele bancare

Calendele bancare

21 Dec 2004   •   00:00

Mugur Isarescu este cel mai longeviv sef de banca centrala din lume, dupa omologul sau american, Alan Greenspan. Si pare inclinat sa repete greselile acestuia, continuand astfel acea lunga si trista traditie a incapatanarii romanesti de a nu invata decat pe pielea proprie.

Alan Greenspan, acum o legenda a lumii financiare, a acceptat cu greu ideea ca Rezerva Federala, banca centrala a Statelor Unite, trebuie sa fie mai transparenta si mai deschisa in modul in care isi indeplineste atributiile. Acum, deciziile de politica monetara ale Fed-ului vin la date si ore stabilite dinainte, in contextul unui calendar bine definit al anuntarii diversilor indicatori economici care reflecta starea de sanatate a celei mai mari economii a lumii. Ba mai mult, stenogramele discutiilor care se poarta in prealabil sunt si ele facute public, cu cateva luni mai tarziu, pentru a explica pietelor modul de gandire al celei mai puternice banci centrale a lumii.

Dar a luat ceva timp sa se ajunga aici. Intr-o era de mult apusa, Rezerva Federala nu facea aceste lucruri. Analistii si economistii se plangeau ca lipsa de transparenta a Fedului duce la surprize, exact ceea ce detesta pietele mai mult.

Ei bine, la acest stadiu precar de evolutie se afla si institutia condusa in general cu mult succes de Mugur Isarescu. Din motive inexplicabile ce sfideaza nu numai bunul simt, dar si buna practica economica, BNR ia decizii joia, dar nu le anunta decat duminica. In ultima luna, banca centrala din Lipscani a redus cota dobanzilor de interventie de doua ori, intr-o joi, si nu a facut publica respectiva decizie decat in duminica urmatoare.

Motivul? Surse din interiorul venerabilei institutii spun ca BNR vrea sa prinda ziarele de luni, pentru ca pe cele de vineri nu le citeste suficient de multa lume. Daca o banca taie dobanda, dar nu o aude nimeni, chiar creste economia?!

Cu alte cuvinte, BNR se indoieste de importanta propriilor decizii si se teme ca s-ar putea sa fie ignorata. Ceea ce constituie un socant exemplu de amatorism este de fapt sfiala de fata mare. Asta de la institutia care se bucura de un respect fara egal din partea analistilor internationali in randul institutiilor care gospodaresc economia romaneasca. In timp ce Ministerul Finantelor si guvernul sunt acuzate frecvent si pe buna dreptate de incompetenta, BNR atrage laude de cele mai multe ori atat pe Wall Street, cat si in City-ul londonez. Dar se pare ca asta nu-i de ajuns, daca ziarele de acasa ar ignora-o, cu toate ca si multiple agentii de presa internationale urmaresc indeaproape tot ce face BNR.

Contextul acestor decizii facute publice aiurea este unul in care alti indicatori economici ai Romaniei sunt calculati dubios si anuntati cand si cum a avut chef Adrian Nastase sau altii ca el. Desi irelevanta actuala a lui Adrian Nastase este atat de mare incat comentariul e aproape inutil, gestul sau de a anunta cresterea economica de 8,1 la suta pe ultimul trimestru in cadrul dezbaterii electorale cu Traian Basescu constituie o nerusinare fara seaman si desfide orice norma a unei economii de piata cu adevarat functionala.

Pe de alta parte, exista dubii asupra felului in care e calculata inflatia, iar ponderea economiei subterane face estimarea oficiala a somajului un exercitiu in ridicol. Rapoartele analistilor financiari despre indicatorii economici romanesti includ frecvent comentarii asupra veridicitatii acestora.

Toate aceste lucruri reprezinta o oportunitate pentru BNR, o sansa reala de a conferi credibilitate procesului de anuntare, dar si de elaborare a indicatorilor economici romanesti, adoptand un mod cu adevarat profesionist de a anunta gandirea sa in materie de politica monetara in primul rand. Pastrandu-si prerogativul de a modifica cota dobanzilor si fara preaviz, BNR trebuie sa anunte datele sedintelor consiliului de administratie si decizia acestuia de a modifica cota dobanzii de interventie imediat dupa incheierea acestora, imitand practica Rezervei Federale americane, a Bancii Angliei si a Bancii Centrale Europene. O conferinta de presa, asa cum face BCE la Frankfurt, nu ar strica din cand in cand.

In acelasi spirit, BNR trebuie sa incurajeze si o maniera la fel de profesionista de elaborare si anuntare a altor indicatori economici, la ore si date fixe, tot dupa exemplul tarilor cu economii cu adevarat functionale. Prin exemplu si nu numai, banca centrala poate avea un rol important in asigurarea credibilitatii indicatorilor economiei romanesti.

Terminand copilaria anunturilor de duminica dimineata si contribuind la elaborarea unui calendar economic dupa modelele vestice, BNR poate conduce un efort de decuplare a economicului de politic in Romania, efort de care Romania are mare nevoie. Politicienii vor exploata intotdeauna indicatorii economici, dar daca acestia sunt elaborati credibil si anuntati la ora fixa intr-o maniera credibila atunci toata lumea are sanse egale.
×