x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Comorile din Palatul Regal

Comorile din Palatul Regal

21 Mai 2004   •   00:00

ARTA - ANTICHITATI

El Greco, Jan van Eyck, Murillo, Rubens, Gaulli, Rodin, Boudin. In salile Muzeului National de Arta al Romaniei sunt conservate si expuse capodopere de zeci de milioane de dolari.
FLORINA ZAINESCU

Ati auzit probabil de genialul pictor olandez Vincent Van Gogh si de al sau 〞Portretul Doctorului Gachet", aflat pe locul doi in topul celor mai scumpe picturi din lume. Si ati admirat si tabloul... In albume sau la televizor.

Daca vreti sa vedeti un Van Gogh 〞in carne si oase" nu trebuie decat sa treceti pragul Muzeului National de Arta al Romaniei. Aici este expus un desen al maestrului - 〞Cosasul" - singurul Van Gogh existent in Romania.

CAPODOPERA. Sau poate va pasioneaza El Greco. In Palatul Regal de pe Calea Victoriei 〞se ascund" trei tablouri care-i poarta semnatura: 〞Martiriul Sfantului Mauricius", 〞Adoratia pastorilor" si, cel mai important, 〞Logodna Fecioarei". Ulei pe panza, 〞Logodna" este considerata a fi una din capodoperele pictorului spaniol. Subiectul lucrarii este unul singular in contextul tematicii abordate de El Greco. Conform Evangheliilor apocrife, dupa ce Fecioara Maria a implinit 14 ani, marele preot Aaron, urmand legea lui Moise, a hotarat sa-i aleaga un sot. Dintre toti cei chemati in acest scop, a fost acceptat Iosif, indicat de vointa lui Dumnezeu. Scena imaginata de artist in spiritul contrareformei reda extrem de simplu momentul ceremoniei, rezumat la gestul simbolic al uniunii conjugale. Pictura contine si unul din presupusele autoportrete ale lui El Greco, plasat in spatele preotului care oficiaza casatoria.

NETERMINATA. Specialistii spun ca 〞Logodna Fecioarei" este o creatie tarzie al lui El Greco, probabil din ultimul an al vietii acestuia. Prima informatie referitoare la aceasta creatie de exceptie dateaza din 1621, an in care fiul artistului, intocmind inventarul pieselor ramase in casa tatalui sau, mentioneaza, printre picturile aflate in stadiul de schita si 〞Logodna". Intr-adevar, fizionomiile personajelor din fundal si unele detalii, cum ar fi mana Sfantului Iosif, dovedesc ca, la moartea maestrului, lucrarea nu fusese terminata. Pana sa ajunga la Muzeul National in 1948, 〞Logodna Fecioarei" a trecut prin mai multe colectii particulare din strainatate, ultimul proprietar fiind insa Regele Carol I al Romaniei.

VAN EYCK. In muzeul de pe Calea Victoriei, va puteti clati ochiul si cu pictura flamanda. Cu siguranta veti remarca 〞Omul cu tichia albastra" al lui Jan van Eyck. Desi a fost pictat pe la 1420, povestea acestui tablou incepe in 1893, cand reputatul istoric de arta Th. von Frimmel i-a facut o vizita baronului Samuel von Brukental, la Sibiu, pentru a-i vedea impresionanta colectie de pictura. Atentia i-a fost atrasa, in mod deosebit, de un mic tablou reprezentand portretul unui barbat cu inel, care, din cauza falsei monograme 〞A.D." si a datei 1492 trecea drept opera de Albrecht Durer. In 〞Omul cu tichia albastra", Frimmel a recunoscut imediat mana lui Jan van Eyck, fondatorul artei din Nord. In 1990-1991, examinarea stiintifica si restaurarea lucrarii in Olanda au confirmat paternitatea Van Eyck. Din colectia baronului von Brukenthal, pictura - ulei pe lemn - a ajuns in Muzeul Brukenthal in 1817, pentru ca in 1948 sa intre in patrimoniul Muzeului National.

"Venus si Amor"

Printre lucrarile expuse in galeria de arta europeana a Muzeului National se numara si 〞Venus si Amor", un ulei pe lemn semnat de Lucas Cranach cel Batran, un reprezentant de seama al Renasterii germane. Pictat pe la 1500, tabloul o reprezenta pe zeita Venus insotita de Cupidon - ambii in 〞hainele lui Adam". Aceasta 〞tinuta" a fost considerata indecenta pe la sfarsitul secolului al XVII-lea, drept pentru care zeita afost imbracata. Puritanii i-au pictat o esarfa albastra care sa-i acopere goliciunea. Abia de curand restauratorii Muzeului National au 〞dezbracat-o" pe Venus. Astazi ea isi arata trupul faurit de Lucas Cranach cel Batran.

Valori pazite cu arma-n mana

Aliniate de-a lungul peretilor si alte picturi celebre isi asteapta, cuminti, vizitatorii. 〞Fecioara cu Pruncul" al lui Boccaccio Boccaccino - aflata pe la 1900 in colectia principesei Maria - sau varianta lui Gentileschi - provenita din colectia regelui Carol I si afectata grav in 1989 (azi restaurata). Cantaretul Farinelli, eunucul cu voce de aur, pictat de Jacopo Amigoni. 〞Rochia verde (Camille)" a lui Monet, 〞Biserica din Moret iarna" semnata de Sisley sau Gustave Courbet - 〞Peisaj de iarna" - din fosta colectie Simu. Toate aceste capodopere si multe altele sunt pazite zi si noapte de ochiul neobosit al camerelor de luat vederi, dar si de soldati cu arma-n mana. Si cu glont de razboi pe teava.

Rodin si iubita sa Camille Claudel

Dar Muzeul National de Arta adaposteste si sculpturi celebre semnate de Rodin, de iubita acestuia Camille Claudel, de Antoine Bourdelle sau de Fran?ois Rude. Cele trei bronzuri semnate de Rodin - 〞Varsta de bronz", 〞Primavara" si 〞Primul sarut" - sunt sculpturi de editie, ceea ce inseamna ca fiecare dintre ele mai are, undeva, in lume, cateva surori gemene (la faurirea bronzurilor se foloseste un mulaj in care se pot turna 5-6 exemplare ale aceleiasi statui). 〞Primavara" si 〞Primul sarut" de la Bucuresti au fost aduse in Romania de catre Anastase Simu (1905) si respectiv Ioan Kalinderu (1906). 〞Varsta de bronz" a intrat in colectia reginei Maria in 1923. In jurnalul sau din acelasi an, regina consemna ca exemplarul fusese turnat in timpul vietii lui Rodin, adica inainte de 1917. Cea mai importanta sculptura faurita de Camille Claudel si expusa in muzeu este 〞Sculptorul Rodin", un ipsos patinat cu urme de pensula care provine din colectia doctorului Alexandru Slatineanu.
×