x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Computerele prea scumpe pentru saraci

Computerele prea scumpe pentru saraci

11 Iun 2004   •   00:00

SCOAL

In jur de 55.000 de elevi si studenti din toata tara au depus cereri pentru ajutorul de 200 de euro acordat de Guvern in vederea achizitionarii unui computer. Dar tinand cont ca au un venit minim pe familie de 1,5 milioane de lei, cati isi vor permite?
EUGENIA MIHALCEA

Aproximativ 55.000 de tineri, elevi si studenti, au depus pana la 1 iunie cererea de primire a ajutorului de 200 de euro pentru achizitionarea unui calculator, conform datelor centralizate de Ministerul Educatei si Cercetarii. Astfel, conform cifrelor transmise ministerului de catre 34 de inspectorate scolare judetene, 53.207 de elevi au depus cererea de primire a ajutorului, la care se adauga 2.285 de studenti de la 32 de universitati din tara.

Prea saraci

Numai ca de acest ajutor se pot bucura doar familiile care au un venit brut lunar pe membru de familie de cel mult 1,5 milioane de lei. Astfel, in conditiile in care un calculator costa minimum 15-20 de milioane de lei, este greu de inteles cat de mult ii foloseste unui tanar suma de circa 8 milioane de lei, cand acesta are, net, doar putin mai mult de un milion de lei pe luna. Mai mult, pentru a depune o solicitare in acest sens, familiile trebuie sa parcurga nu doar infernul birocratic corespunzator, ci sa si dovedeasca ca dispun deja de o suma de bani.

Rigorile legii

Proiectul de lege privind acordarea unui ajutor financiar in vederea stimularii achizitionarii de calculatoare a fost adoptat saptamana trecuta de Parlament.

Conform actului normativ, beneficiarii ajutorului sunt elevii si studentii in varsta de pana la 26 de ani, inscrisi la o forma de invatamant de stat sau particular acreditat, care provin din familii cu venituri brute lunare de maximum 1,5 milioane de lei pe membru de familie.

Ajutorul consta intr-un cupon in valoare de 200 de euro, cu care tinerii beneficiari pot achizitiona tipul de calculator pe care si-l doresc de la orice firma de distributie in maximum 30 de zile de la primirea banilor, avand in schimb obligatia de a nu instraina acest bun timp de trei ani de zile.

Familia cu elevi sau studenti, indiferent de numarul acestora, beneficiaza de ajutor financiar pentru achizitionarea unui singur calculator.

Cererea de primire a ajutorului, insotita de documentele prin care se face dovada acestui drept, poate fi depusa in unitatile scolare si universitati pana la 1 septembrie 2004.

950 de elevi au depus cerere la Mehedinti

Un numar de 950 de elevi din scolile mehedintene au solicitat subventii pentru achizitionarea unui calculator, a anuntat inspectorul general scolar Lucian Capitanescu. Potrivit unei statistici a Inspectoratului Judetean Scolar Mehedinti, peste 5.000 de elevi, desi si-ar dori un calculator, nu au posibilitatea acoperirii diferentei pretului cu care se comercializeaza in magazinele de profil.

La Timisoara parintii nu au bani

Inspectoratul Scolar Judetean Timis a inregistrat 1.545 de familii care au solicitat sa fie ajutate pentru cumpararea de calculatoare pentru copiii lor. Conform estimarilor, copiii care provin din familii foarte sarace nu vor putea ajunge sa aiba un computer personal, intrucat parintii nu au mijloace de a completa suma necesara pentru a ajunge la pretul de vanzare a calculatorului.
×