x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Da Vinci - Camera secreta

Da Vinci - Camera secreta

17 Ian 2005   •   00:00

Cercetatorii au descoperit un laborator secret al lui Leonardo Da Vinci. Acesta este compus din cateva camere ascunse dintr-o manastire de langa Biserica Santissima Annunziata din inima Florentei.

Incaperile de lucru contin fresce pictate de Da Vinci, asemanatoare cu lucrari experimentale ale sale. De exemplu, pasari care zboara deasupra unei imagini din ce in ce mai sterse a Fecioarei Maria. Aceasta constituie un indiciu clar al studiilor facute de maestru asupra zborului pasarilor, au concluzionat cercetatorii italieni, citati de presa straina.

AUTENTIC. Da Vinci avea varsta de 51 de ani cand a revenit la Florenta, in 1503. El a ocupat cateva camere situate intr-o manastire de calugari din ordinul Servitorii Mariei, situate intr-o parte rezervata special pentru a fi inchiriata. Sederea lui Da Vinci in Florenta a durat trei ani, timp in care popularitatea sa a crescut spectaculos. In acest rastimp a pictat cateva dintre capodoperele sale, printre care si Mona Lisa.

DESCOPERIRI. O parte din apartamentul lui Leonardo a fost zidit dupa ce pe un teren alaturat au fost construite grajduri. Cercetatorii au descoperit recent o scarita care dateaza din 1430, despre care se crede ca ar fi opera sculptorului florentin Michelozzo di Bartolommeo. Ei au mai gasit si cateva tablouri intr-o incapere de la etajul al doilea, atribuite artistului Morto da Feltre, despre care se spune ca ar fi fost atras la manastire de prezenta lui Leonardo.

Descoperirile coincid cu deschiderea recenta, la Roma, a unei expozitii care cuprinde 70 de placute din Codex Atalanicus al lui Da Vinci, care incorporeaza viziunile sale despre zbor. Expozitia prezinta desenele lui Leonardo alaturi de machetele aparatelor sale. Pot fi admirate bicicleta lui Leonardo, aparatul sau de zbor si masina sa, propulsata de niste arcuri. (Iohanna Onaca Purdea)

×