Varsta la prima casatorie a femeilor rrome este foarte scazuta. 35% dintre tinerele casatorite au facut aceasta optiune inainte de 16 ani, arata un studiu al Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV).
ADRIANA CIORLIA
31% s-au casatorit intre 17 si 18 ani, iar 26% au realizat prima casatorie intre 19 si 22 de ani. Doar 8% s-au casatorit dupa varsta de 22 de ani. "Ponderea tinerelor rrome care au casatorii timpurii, inaintea varstei de 20 de ani, este in crestere, de la 70% in cazul generatiei cu varste cuprinse intre 25-29 de ani, la 84% in cazul generatiei de 20-24 de ani", spune Mihai Surdu, sociolog, cercetator ICCV.
La fel ca si in cazul cresterii ponderii casatoriilor timpurii, adica sub 18 ani, se inregistreaza si o crestere a ponderii sarcinilor avute inaintea majoratului.
Centrul Educatia 2000+ a lansat ieri un nou proiect, finantat de Unicef, care are drept beneficiare fetele de etnie rroma cu varsta intre 12 si 18 ani. Obiectivele proiectului constau in diminuarea problemelor asociate cu casatoria timpurie si graviditatea prematura a fetelor rrome, reducerea problemelor generate de saracie prin oferirea de burse scolare fetelor de etnie rroma din zonele dezavantajate. Scopul proiectului este de a sustine accesul liber la educatie si de a incuraja progresele scolare ale fetelor de etnie rroma din ciclul primar si secundar si de a optimiza calitatea educatiei de la nivelul comunitatilor.
Citește pe Antena3.ro