x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Geometrie si simbol pe buletinul de vot

Geometrie si simbol pe buletinul de vot

20 Apr 2004   •   00:00

Buchete de trandafiri, lalele, ochi albastri si sageti. Si-ar gasi toate locul intr-o poveste de dragoste. Dar le vom gasi pe toate pe buletinele de vot, in capul listei de candidati.

Semnul electoral a aparut in politica romaneasca pe la 1920. A fost o necesitate. Pentru ca, in 1919, o data cu introducerea listelor in locul votului nominal si sistemului electoral organizat pe colegii au castigat drept de vot si cei care nu avusesera norocul sa mearga la scoala si sa invete 〞literele". Asa ca, cei care voiau sa castige si votul celor fara stiinta de carte si-au ales un semn, o emblema, dupa care alegatorul sa-i tina minte.

Bete, coate si sageti

Primii care si-au ales un semn electoral au fost liberalii. Primul lor semn electoral a fost o cruce. Ceea ce a declansat un scandal in acea vreme, dupa cum spune presedintele de onoare al taranistilor, Ion Diaconescu. El povesteste ca a aparut atunci o lege care a interzis semnele care aveau semnificatii religioase sau etnice. Liberalul Bogdan Popescu povesteste ca semnul electoral liberal a fost schimbat cu ceea ce alegatorii au numit atunci 〞Batul": o linie neagra verticala. In 1946, alegatorii au stampilat in casuta Partidului Liberal un alt semn electoral al partidului: un 〞L". 〞Votati ëCotulû se striga la vremea aceea", povesteste Popescu. Acum 4 ani, cand membrii s-au strans din nou dupa 50 de ani de comunism, s-a pus problema unui semn nou. 〞Un grafician facuse un desen propagandistic: dalele unui pavaj cu simbolul bolsevic, secera si ciocanul, sunt sparte de o sageata pe care scrie PNL", povesteste Popescu. 〞Desenul a impresionat si biroul executiv a decis sa foloseasca sageata". Semnul liberalilor nu a fost insa folosit la alegerile locale din ""92, iar in 1996 liberalii au mizat, ca si taranistii, pe semnul Conventiei Democrate: cheia.

Buchete de trandafiri

Semnul electoral a Partidului Social Democrat, cei trei trandafiri, semnifica directia politica a actualului partid de guvernamant. 〞Trandafirul este, in general, sigla partidelor sociale, democrate, conform lui Bogdan Niculescu-Duvaz, purtatorul de cuvant al PSD. Simbolul guvernantilor a aparut in anul 1992; atunci, din Frontul Salvarii Nationale s-au nascut doua partide, Partidul Democratiei Sociale din Romania, actualul PSD, si Partidul Democrat. PSD a ales sa foloseasca acum atat sigla partidului, cat si sigla socialistilor europeni, trandafirul intr-un pumn. Tot trandafirul in pumn, dar de culoare albastra, nu rosie, este semnul electoral al Partidului Democrat. Democratii au ramas in 1992 cu semnul fostului FSN. Radu Berceanu spune ca este creatorul semnului PD. 〞Am pus trandafirul intr-un patrat cu niste colturi rotunjite, pentru ca mi s-a parut ca cele ascutite nu dau bine. Patratul l-am ales pentru ca legea cere ca pe buletinul de vot sa fie un patrat de 2/2 centimetri. E mai comod sa ai tot un patrat ca semn. Daca e, de exemplu, o elipsa, ea e micsorata pana cand intra in patratul legal si poate sa nu se mai inteleaga nimic din ea", spune Berceanu.

Cercul pierdut

Istoria semnelor electorale ale Partidului National Taranist are doua etape. Primul semn a fost ales in 1919: un cerc. Tocmai din cauza legii de atunci, care obliga partidele sa isi aleaga o figura geometrica. 〞Mai tarziu, in 1946, n-am mai putut avea cercul", spune Diaconescu. 〞S-a creat o disidenta, a lui Anton Alexandrescu, Partidul Radical Taranesc. Ei au luat ca semn electoral cercul. Asa ca, din lista de semne, am ales ochiul, pentru ca semana cu cercul si pentru ca avea si semnificatii religioase. E foarte intalnit in biserici si simbolizeaza divinitatea". In 1990, taranistii au revenit la semnul electoral de altadata.

O balanta in echilibru

Umanistii au ales ca semn electoral o balanta in echilibru. Alegerea acestui simbol se leaga de unul dintre mesajele de forta ale partidului, dupa cum spune purtatorul de cuvant al Partidului Umanist Roman. 〞Omul si familia sa au nevoie de echilibru pentru a se dezvolta, de asemenea, un om valoros are nevoie de echilibru", precizeaza Pascu. Balanta a fost aleasa ca semn electoral si datorita faptului ca este unul din simbolurile justitiei, 〞cantareste dreptatea", spune Pascu.

Din nou flori

Daca la PSD si PD semnele electorale sunt trandafirii, politicienii maghiari din Romania au ales ca simbol o lalea in doua culori, rosu si negru. Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR) si-a ales un simbol din cultura poporului maghiar. 〞Laleaua este un motiv des intalnit in cultura populara a maghiarilor, aceasta floare este intalnita pe foarte multe obiecte, de tot soiul, este reprezentativa pentru maghiari", afirma Bartunek Istvan, seful secretariatului prezidiului executiv al UDMR. Culorile alese pentru stilizarea lalelei, rosu si negru, provin din cultura secuiasca. 〞Am vrut sa fie si ei reprezentati", afirma Bartunek Istvan.

Ana Maria Luca, Costin Anghel

×
Subiecte în articol: partidului electoral ales semn semnul