"Am fost un elev obisnuit la liceu, si de-abia in timpul facultatii a inceput sa imi placa ceea ce faceam, ajungand sef de promotie.
Specificul de geologie si geofizica al facultatii mi-a purtat pasii prin mai toti muntii Romaniei si prin sute de sate, unde am instalat temporar seismografe. Am fost admis la studii doctorale in geofizica la Stanford, Harvard, University of Washington, Colorado School of Mines, Cornell, Penn State si Berkeley. La trei zile dupa sustinerea ultimei probe a examenului de diploma, am luat avionul catre Stanford. Particip activ in comunitatea romaneasca de aici, fiind membru al Casei Romane, facand parte din comisia pentru alegerile din 2000 si pentru referendum si, de anul trecut, fiind si presedinte al Asociatiei Studentilor Romani din Stanford.SISTEMUL DE EDUCATIE. Nivelul de dificultate al educatiei e structurat invers in Romania decat in SUA. Mai precis, in Romania liceul e dificil, facultatea e serioasa si in general de buna calitate, masteratul e slab, iar doctoratul in ziua de azi e o formalitate. In SUA, liceul e... relaxant pentru elevi si se pune accent pe dezvoltarea personala si a unor deprinderi utile, facultatea e mai usoara decat in Romania pana prin anul 3, cand situatia incepe sa se schimbe. Masteratul e mult, mult mai intens si mai folositor decat in Romania si exista o legatura stransa cu industria, care isi trimite oamenii sa se specializeze la Master la universitati. Doctoratul in SUA e cu ani-lumina inaintea Romaniei. Proportia Premiilor Nobel in stiinta care ajung in Statele Unite este graitoare.
OLIMPICII. Faptul ca olimpicii romani castiga in mate, fizica si informatica in fata americanilor dovedeste nu ca americanii sunt prosti, ci ca... ii doare exact in cot de respectivele concursuri. In schimb, cand vine vorba de adevarata "olimpiada" - cea a Premiilor Nobel si a inovatiilor tehnologice aducatoare de miliarde de dolari, cred ca e foarte clar cine e in frunte. Publicitatea adusa de olimpici e un pretext ideal pentru guvernanti de a spune ca sistemul educational romanesc e in buna stare. Printre cei care studiaza sau au studiat aici cunosc si persoane care o duc foarte bine profesional, si altii care s-au lasat de scoala sau de-abia se descurca. In general, se descurca bine din punct de vedere profesional, pentru ca nu au de ales - daca unui american nu-i place scoala si se lasa de facultate, de masterat sau de doctorat, isi ia o slujba.... in America... dar pentru cineva fara o diploma de absolvire de la o universitate din America ii vine mai greu sa-si gaseasca slujba, asa ca trebuie sa traga tare sa ia diploma".
Studentie
Citește pe Antena3.ro