LOCURI DE MUNCA
In Romania vor aparea agenti de munca
temporara. Persoanele interesate isi pot gasi astfel un nou loc de munca.
DANIELA IVAN, CRISTIAN PETRU
Guvernul a aprobat in sedinta de guvern de joia trecuta Hotararea privind conditiile de infiintare si functionare, precum si procedura de autorizare a agentului de munca temporara. Actul normativ stabileste conditiile de infiintare si functionare, precum si procedurile de autorizare pentru agentii de munca temporari care, prin obiectul lor de activitate, pun provizoriu la dispozitia utilizatorilor interesati, pe baza de contract, personal calificat sau necalificat. Concret, noile firme, denumite agenti temporari, se vor ocupa cu imprumutarea de angajati pe o perioada de maximum 18 luni. Pana acum, patronii se plangeau ca nu au cum sa angajeze un salariat pentru o perioada limitata de timp dupa desfiintarea conventiilor civile. Pe durata efectuarii propriu-zise a misiunii, salariatul temporar beneficiaza de un salariu platit de catre agentul de munca temporara. Nivelul salariului nu poate fi inferior celui pe care il primeste un salariat al utilizatorului cu atributii similare de serviciu. Intre doua misiuni, salariatul, care se afla la dispozitia agentului de munca temporara (a angajatorului), beneficiaza de un salariu platit de agentul respectiv, care nu poate fi mai mic decat salariul minimum brut pe tara.
Salariat inchiriat
Daca aveti nevoie de un zugrav sau de un specialist pentru o perioada limitata la maximum 18 luni va puteti adresa unui agent de munca temporara. Aceasta firma are personalul pe care dumneavoastra il solicitati. Insa nu va faciliteaza doar cunostinta, ci va imprumuta salariatul pe care-l doriti. Concret, intre firma dumneavoastra si angajatul temporar nu se va incheia nici un fel de contract de angajare. Contractul il veti incheia numai cu agentul de munca temporara. Acest contract se numeste contract de punere la dispozitie si trebuie sa cuprinda obligatoriu urmatoarele elemente: datele de identificare si obligatiile partilor, datele de identificare ale salariatilor temporari pusi la dispozitie, activitatea pe care acestia o desfasoara, caracteristicile si fisa postului, locul exact al misiunii si programul de lucru, conditiile de munca si de salarizare aferente fiecarui salariat, durata misiunii, precum si valoarea contractului. Acest concept a aparut pentru prima data in SUA, imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial, ca o alternativa la sistemul clasic. El s-a bucurat de succes si s-a extins rapid. In prezent, aproape in toate statele este utilizata forta de munca temporara.
Conditii pentru firme
Orice societate comerciala care are prevazute in obiectul de activitate selectia si plasarea fortei de munca poate sa se ocupe cu aceasta noua oportunitate de afacere. Firmele mai trebuie sa indeplineasca si alte conditii. Astfel firma respectiva nu trebuie sa aiba datorii la bugetul general consolidat, sa constituie o garantie financiara si sa nu aiba aplicate sanctiuni pentru incalcarea prevederilor legislatiei muncii, comerciale si fiscale. Daca se constata ca societatea comerciala indeplineste conditiile de autorizare, directia pentru dialog, familie si solidaritate sociala elibereaza solicitantului autorizatia de functionare si transmite Ministerului Muncii in termen de 15 zile de la eliberare, o copie a acesteia. Autorizatia de functionare se inregistreaza in Registrul national de evidenta a agentilor de munca temporara autorizati, infiintat in acest scop de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Autorizatia de functionare se va acorda initial pentru o perioada de doi ani, putand fi prelungita la sfarsitul perioadei de valabilitate cu inca doi ani. Dupa o perioada de 4 ani, in care agentul de munca temporara si-a desfasurat activitatea neintrerupt, in conditiile prevazute in textul Hotararii, autorizatia se acorda pe perioada nelimitata. Agentul de munca temporara este cel care retine si vireaza toate contributiile si impozitele datorate de salariatul temporar catre bugetele statului si plateste pentru acesta toate contributiile datorate in conditiile legii.