TURISM
Cea mai mare pestera de gheata din Romania, Ghetarul de la Scarisoara, din judetul Alba, este veche de circa 4.000 de ani. Lacrimile iernii,
stalagmitele si stalactitele, orneaza
interiorul pesterii.
EUGENIA MIHALCEA
Din comuna Garda, drumul spre Scarisoara merge ocolit pe serpentine domoale pe Valea Ariesului. In urma cu vreo 20 de ani, sau poate mai bine, cum isi aminteste un satean de la prima carciuma din drum, masinile puteau merge spre ghetar ca pe bulevard. Erau puse borne kilometrice la vedere, nu pitite printre tufisuri ca acum, iar angajatii de la drumuri aveau grija la fiecare piatra care sarea de la locul ei. Cat despre oameni, ici si colea cate o casa, peisaj caracteristic al Apusenilor, in care motii au uitat sa se mai nasca.
CALEA DE ACCES . Tot sateanul stie drumul catre Ghetar, daca nu observati marcajul, crucea rosie, aruncat la intamplare printr-un copac sau pe vreo piatra, dar neretusat de ceva vreme. Numai ca trebuie sa bagati de seama ca intrarea in pestera se face numai pana la ora 17:00 si numai in grupuri la intervale regulate, pentru a nu topi formatiunile de gheata.
Si ajunsi la 1.650 de metri, pentru a intra in ghetar trebuie sa coborati treptele metalice ancorate in pereti, 48 de metri, refacute in 2001 cu fonduri externe, care au inceput iar a se subrezi la baza. Intrarea in Ghetarul de la Scarisoara se face printr-un aven, a carui gura are un diametru de 60 de metri. Ajunsi la gura ghetarului veti vedea un strat gros de zapada, care se pastreaza in tot timpul anului. Asa ca nu va sfatuim sa mergeti la Scarisoara in slapi, chiar daca afara sunt peste 30 de grade.
Citește pe Antena3.ro
PESTE 10.000 DE TURISTI
Ghetarul de la Scarisoara, din judetul Alba, a fost vizitat, in cursul anului trecut, de peste 10.000 de turisti. Marin Varciu, primarul comunei Garda, localitate unde se afla ghetarul, a declarat ca pestera a adus anul trecut un profit de peste 500 de milioane de lei datorita exploatarii turistice a zonei. Din acesti bani, aproximativ 80 de milioane de lei au fost folositi pentru intretinerea Ghetarului, iar alte cateva zeci de milioane, pentru iluminatul public. Ghetarul, declarat monument al naturii, este vechi de circa 4.000 de ani, are o suprafata de 5.500 de metri patrati, volumul sau osciland intre 40.000 si 55.000 metri cubi.
INCALZIRE
Ghetarul de la Scarisoara ar putea disparea in cel mult 100 de ani, ca urmare a incalzirii climei. Viteza cu care se topeste gheata din pestera atinge in acest moment 500 mc pe an, in conditiile in care stratul de gheata a scazut in ultimii 30 de ani cu aproape doi metri, relateaza RomNet.