x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Leul din Casa Scanteii

Leul din Casa Scanteii

02 Ian 2005   •   00:00

EDITORIAL - DAN CONSTANTIN
O istorie a monedei nationale din ultimii 70 de ani arata ca un seismograf miscarile bruste ale istoriei Romaniei. De 7 decenii leul a fost tuns, ras, barbierit dupa naparliri accentuate, in cicluri care se suprapun cu necazurile care s-au abatut peste noi.
Monedele din coloniile grecesti de la Marea Neagra au fost primele care au circulat pe teritoriul tarii noastre
Daca citim excelenta lucrare a profesorului Costin Kiritescu, mentorul politicii monetare a BNR din ultimele decenii, avem sa aflam adevaruri uitate sau neglijate. Primul dintre cele trei socuri care au scuturat leul s-a produs in 1936, cand a fost devalorizat prin micsorarea drastica a echivalentului in aur. Toata politica de inarmare pentru marele conflict militar ce avea sa vina a presat pe leu, iar razboiul i-a diminuat puterea de 6 ori. Nimic pe langa ceea ce avea sa vina in anii de tranzitie spre socialism, cand Banca Nationala etatizata a scos bancnote incredibil de mari pentru a face fata inflatiei uriase. Stabilizarea din 1947 si 1952 deschide al doilea ciclu care a avut ca varf de putere al leului bancnota de 100 de lei, Balcestii aducatori de bancuri care aveau pe revers Casa Scanteii proaspat construita. Desenele banilor din ciclul Isarescu, inaugurat in 1990, s-au schimbat rapid, asa cum au zburat si cifrele de inflatie. Grigore Antipa, Brancusi, Eminescu, Avram Iancu au disparut, singur Iorga putand fi baza pentru leul care va fi scurtat de coada. Milionarul Caragiale ne zambeste suveran din ravnita bancnota de plastic, asteptand si el sa fie strivit de globalizantul euro.

A fost o epoca cand moneta nu exista deloc. Toata civilizatia orientala, cu mii de ani inainte de era crestina, n-a cunoscut banii. Abia cu sapte secole inainte de Hristos, lidienii au batut prima moneta. Pana la aparitia monetei, oamenii isi staisfaceau nevoile prin schimbul in natura al obiectelor, cunoscut sub denumirea de troc (...).

A fost scris ca reforma monetara sa fie infaptuita abia sub Domnitorul Carol I. Prin Legea pentru infiintarea noului sistem monetar si fabricarea monetelor nationale, promulgata la 14 aprilie 1867 se pune capat, pentru totdeauna, haosului monetar, care facuse sa se iroseasca, veacuri de-a randul, bogatia noastra nationala. - C. I. Condurache, Buletinul Societatii Numismatice Romane

×