x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Manastirile din Bucovina, un adevarat crampei de rai

Manastirile din Bucovina, un adevarat crampei de rai

25 Iun 2004   •   00:00

TURISM

Zona Bucovinei este vizitata in fiecare an de nenumarati turisti romani si straini. Calatorii sunt atrasi de minunatele fresce pictate pe manastirile bucovinene, cu aproape 500 de ani in urma, ale caror culori se pastreaza vii si in ziua de astazi.
IOHANNA ONACA

Calatorul care trece prin nordul Moldovei va fi fascinat de bogatia culturala si de frumusetea plaiurilor unde au trait razesii lui Stefan cel Mare. Manastirile ridicate de domnitorii Moldovei pastreaza intre zidurile lor adevarate opere de arta renumite in toata lumea.

Lantul celor cinci locasuri

Intre muntii si raurile Bucovinei, intr-un peisaj ca de basm, necontaminat de poluarea marilor orase, se inalta zeci de manastiri istorice, o mostenire artistica din Evul Mediu tarziu. Cinci dintre ele alcatuiesc, ca intr-o salba, bijuteria meleagurilor bucovinene. Voronet, Sucevita, Moldovita, Humor si Arbore sunt locasuri recunoscute si inscrise de catre UNESCO in patrimoniul artei universale. Bisericile sunt situate in centrul complexurilor monastice si toate au acoperisuri tuguiate si inalte. In interiorul lor, razele de soare patrund cu greu, ferind parca fetele sfintilor care privesc de pe ziduri. Frescele pictate pe peretii exteriori povestesc in culori episoade din viata lui Iisus, scene biblice sau secvente cu subiecte religioase, menite sa ii faca pe oameni sa inteleaga mai bine Sfanta Scriptura.

Culori care au trait 500 de ani

Fiecare dintre cele cinci manastiri are o culoare predominanta. Albastrul de Voronet, folosit ca fond pe zidurile manastirii, este renumit in lumea intreaga pentru ca a rezistat aproape jumatate de mileniu in bataia ploilor fara sa se stearga. Iarna, in contrast cu albul zapezii, peste biserica pare sa fi coborat o bucata din cerul azuriu. Asa spun si maicutele de la manastire, ca mesterii moldoveni au pictat zidurile cu albastru, inspirati de cerul limpede al Moldovei. Manastirea Sucevita este renumita pentru verdele predominant, Moldovita pentru galbenul auriu, iar locasurile de la Humor si Arbore sunt vestite pentru culoarea rosie. Vopselele au fost obtinute din componente vegetale, iar renumitul albastru de Voronet se spune ca a fost obtinut dintr-o mixtura de azurit (carbonat natural de cupru cristalizat) si lapis lazuli, o roca de culoare albastra. Culoarea care imbraca Voronetul este considerata unica in lume, fiind la fel de cunoscuta ca si rosul lui Rubens sau verdele lui Veronese.

"Capela Sixtina a Orientului"

Asa este numita Manastirea Voronet, ctitorita de Stefan cel Mare in 1448 si impodobita cu picturi dupa 1500. Peretele de sud este acoperit cu o pictura infatisand Sfanta Treime si genealogia lui Iisus, care cuprinde peste 100 de personaje. Pe zidul de vest este infatisata Judecata de Apoi, cu mana dreapta a lui Dumnezeu care tine balanta judecatii pe care ingerii si diavolii vor pune faptele fiecarui om. Toate frescele de pe manastirile bucovinene au fost pictate in asa fel incat sa le explice oamenilor cat mai clar sensul adanc al Scripturii, sa ii faca sa vada dincolo de cuvinte. De pe peretii manastirilor, calatorul poate intelege spiritul romanesc, mesterii adaptand arta clasica bizantina la realitatile moldovenesti. De aceea trambitele arhanghelilor au forma buciumelor taranilor, iar sufletele osandite sa arda in focurile iadului au turbane ca acelea ale dusmanilor turci.

Cazare la pensiuni

Turistii care viziteaza Bucovina se pot caza la pensiunile din reteaua ANTREC. Tarifele de cazare la pensiunile de doua margarete variaza intre 15-18 euro pe noapte (600.000 -720.000 de lei), cu micul dejun inclus. La pensiunile de trei margarete, pretul pentru o noapte de cazare cu mic dejun inclus oscileaza intre 28-50 de euro (1,1-2 milioane de lei). Cei care vor sa petreaca un concediu aici pot contacta filiala Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Suceava.

MOLDOVITA

Ctitorita in 1532 de domnitorul Petru Rares, Manastirea Moldovita este una dintre vechile asezari calugaresti cu un important trecut istoric. Pe un fond albastru inchis, frescele sunt puternic colorate in rosu, galben, albastru si maro, cu vopselele obtinute din argila. Cea mai importanta pictura este "Asediul Constantinopolului", adaptata la realitatea vremurilor. In muzeul care initial a servit drept rezidenta regala sunt expuse valoroase obiecte de arta religioasa. Printre acestea se gaseste si "Marul de aur", premiu acordat in 1975 de catre UNESCO pentru cele mai deosebite biserici pictate. Din pacate, numele mesterilor care au creat aceste minuni nu se cunosc.

SUCEVITA

Complexul Manastirii Sucevita, asezat intr-o minunata vale verde, este fortificat asemenea unei citadele, avand turnuri de veghe in cele patru colturi. Mii de picturi impodobesc peretii bisericii, Sucevita fiind locasul cu cel mai mare numar de picturi, desi zidul ei vestic este alb. Legenda spune ca pictorul a cazut de pe schele si a murit, peretele ramanand nedecorat. Pe peretele central este redata "Rugaciunea tuturor sfintilor", o adevarata capodopera in care sunt grupati in savante ierarhii profeti, coruri ingeresti, umili calugari si pustnici, apostoli si sfinti episcopi. In camera mormintelor, sub lespezi din marmura de Ruschita, se odihnesc voievozii Ieremia si Simion Movila, ctitorii bisericii.

INVATATURA

"Degeaba strangem averi si incercam sa urcam cat mai sus pe scara, uitand sa ne stergem malul de pe suflete. La Judecata de Apoi suntem goi, suntem egali in fata lui Dumnezeu." - Maica Elena, Manastirea Voronet

PESTE VEACURI

"In timpul ocupatiei habsburgice viata monahala s-a intrerupt. Manastirile au fost pustii ani la randul, timp in care zidurile pictate cu atata truda de mesteri au fost scrijelite de oamenii fara credinta." - Maica Ioana, Manastirea Moldovita
×