x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Masina de tocat bani

Masina de tocat bani

02 Ian 2005   •   00:00

RECICLARE
Banii murdari, rupti, lipiti, patati sau mazgaliti ajung la groapa de gunoi sub forma de confetti. In curand ar putea ajunge insa galeti sau farase din plastic.
VALI BLANARU

Bancnotele uzate sunt transformate in confetti
In palatul Bancii Nationale a Romaniei exista sase masinarii care transforma banii uzati in fasii de plastic fara valoare. Daca s-ar deschide una dintre masinariile astea in timp ce se proceseaza bani, am umple centrul orasului de confetti, spune Dan Popescu, seful centrului de procesare si distrugere a bancnotelor uzate din cadrul Bancii Centrale.

Se plimba relaxat printre masinile care in cateva secunde decid daca banii ajung sau nu la groapa de gunoi. Intreg procesul de verificare, sortare si distrugere a bancnotelor deteriorate se realizeaza prin intermediul calculatorului, fara interventie umana. In calculator sunt introduse caracteristicile banilor care sunt in circulatie, iar computerul decide care vor merge la tocat si care nu. Exista sase randuri de senzori care testeaza calitatea bancnotei, cerneala folosita, precum si toate celelalte elemente de siguranta si identificare, explica Dan Popescu.

PERFORMANTA. Fiecare masina are o capacitate de procesare de 40 de bancnote pe secunda, intregul centru verificand pana la 3-4 milioane de bancnote pe zi. Aparatele numara si controleaza teancurile de bani primite de la bancile comerciale si scot din uz bancnotele care nu mai corespund parametrilor de calitate necesari pentru a se afla in circulatie.

Mai devreme sau mai tarziu toti banii ajung aici. Aparatele identifica si separa bancnotele false, precizand chiar si numele bancii de provenienta. Aceste bancnote nu sunt distruse, ci sunt predate politiei, pentru a demara cercetarile, explica Popescu. Are grija sa adauge ca banii falsi sunt putini. De cand cu banii de plastic, greu se incumeta cineva sa-i falsifice. Mai degraba gasim bani asezati invers in pachet pe care masina i-a respins pentru ca nu i-a recunoscut, completeaza el.

MUNTELE DE BANI. Urmarindu-l vorbind cu pasiune despre masinile centrului, aproape ca uiti de teancurile de bani din jurul tau asezate ordonat in cutii metalice. E greu totusi sa ignori metrii cubi de bancnote care asteapta sa treaca testul calculatorului.

Te ajuta insa angajatii centrului de procesare, prin mainile carora trec zilnic sute de milioane de lei si care manipuleaza banii cu aceeasi dezinvoltura cu care postasii aduc scrisorile. Incerc o gluma: Si? Angajatii au buzunarele cusute??? Seful centrului de procesare ma aduce repede cu picioarele pe pamant: Stiti, acum sunteti vedeta! Jucati intr-un film care se va pastra in arhivele noastre timp de sase luni, spuse el, aratand spre camerele de supraveghere de care uitasem sub impresia muntilor bani. Bani care atunci cand pleaca din cladirea BNR sunt aproape noi.

CENTRU MODERN DE PROCESARE

La inceputul lunii octombrie 2001, BNR inaugura cel mai mare centru de procesare si distrugere automata a bancnotelor din Europa, dupa numarul de masini grupate intr-un un loc si capacitatea de prelucrare. Centrul cuprinde sase masini produse de firma germana Giesecke&Dewrient GmbH, masini care verifica si scot din uz bancnotele care nu mai corespund parametrilor necesari pentru a se afla in circulatie. Masina de tocat bani se afla la subsolul BNR. Pana sa ajungi la ea, trebuie sa treci de multe filtre de securitate, care includ accesul pe baza unei cartele de serviciu, precum si multe camere de supraveghere.

BANII VOR AJUNGE MASE PLASTICE

Banii tocati de masinariile BNR ajung la groapa de gunoi Glina. E greu sa-ti dai seama ca fasiile de plastic iesite din masinarii au fost odata bani folositi pentru achizitionarea de bunuri, plata facturilor sau a ratelor la banca. Aceste resturi vor fi insa si mai greu de recunoscut dupa ce vor fi reciclate. In prezent se deruleaza un proiect-pilot de reciclare a deseurilor de bani. Astfel, in curand s-ar putea ca mobilierul de gradina sau galetile de gunoi sa fie facute din resturi de bani de plastic.

OCHI ELECTRONIC ANTIFALSURI

Centrul de prelucrare permite o mai buna sortare si identificare a bancnotelor deteriorate sau false, operatiune care anterior se efectua manual. Masinile pot verifica atat bani de plastic, cat si din hartie si pot fi adaptate usor la orice tip de valute prin schimbarea setarilor calculatoarelor. Banii pe care calculatorul nu ii recunoaste sunt scosi separat si verificati de un angajat al centrului. De cele mai multe ori sunt bani care au fost asezati invers in pachet. Dar daca ar scapa o bancnota euro sau dolari, ar ajunge tot aici, pentru a fi verificate din nou, la fel cum ajung si banii falsi, spune Dan Popescu. Prin achizitionarea acestei instalatii, BNR sustine ca a redus mult costurile, deoarece a scazut numarul angajatilor.
×
Subiecte în articol: bani banii