SCOALA
Doar trei din cele patru sindicate din invatamant au cazut aseara tarziu
la invoiala cu Guvernul, in privinta cresterii salariilor profesorilor. FSLI, cel mai mare sindicat din invatamant, a refuzat semnarea protocolului, asa incat inceperea anului scolar depinde de profesori.
Acord partial pe ultima suta de metri
Dupa negocieri crancene, care au durat aproape patru ore, cea mai mare parte din federatiile din invatamant au cazut, in sfarsit, la pace cu Guvernul. Majorarea promisa este de aproape 30%, mai putin de 40%, cat cerusera initial. CATALIN PRUTEANU
Liderii celor patru federatii sindicale din invatamant au intrat aseara, in jurul orei 18:00, in negocieri la sediul Ministerului Muncii. Dupa ce cu o seara inainte, la negocierile precedente, sindicalistii se declarasera de acord, in principiu, cu oferta Guvernului de majorare a lefurilor cu sume cuprinse intre 700.000 de lei si 2.300.000 de lei, ulterior, in cursul zilei de ieri, au refuzat sa semneze protocolul. Negocierile de aseara s-au incheiat in jurul orei 21:30 si s-au finalizat cu un acord semnat de trei federatii sindicale: Federatia Alma Mater, Federatia Spiru Haret si Federatia Educatiei Nationale. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a refuzat insa oferta guvernamentala, liderul acesteia, Aurel Cornea, fiind decis sa continue cu calendarul protestelor. Cornea a anuntat ca va comunica liderilor de sindicat din teritoriu noua propunere guvernamentala si, in raport de aceasta, fiecare sindicat membru poate sa decida daca renunta sau nu la proteste, implicit daca va continua cu planul initial de boicotare a deschiderii anului scolar. "Cifra avansata este sub mandatul pe care l-am avut de la colegii mei", a afirmat liderul FSLI.
REFUZ. Ieri-dimineata, liderii sindicali ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, ai Federatiei Sindicatelor "Spiru Haret", ai Federatiei Educatiei Nationale (FEN) si ai Federatiei "Alma Mater" se sfatuisera si hotarasera ca oferta nu este una acceptabila, anuntand ca nu renunta la decizia de a boicota inceputul de an scolar.
"Oferta guvernamentala nu este in masura sa satisfaca revendicarile minimale si legitime ale aliantei sindicale din invatamant, motiv pentru care conflictul se va derula conform calendarului", a spus Aurel Cornea, liderul FSLI, citat de Mediafax. FSLI are ca membri aproximativ 50% din personalul din invatamant, ceea ce reprezinta un total de 170.000 de sindicalisti. Potrivit liderului FSLI, astazi, anul scolar ar putea incepe cu proteste ale dascalilor in Bucuresti si in judetele Mures, Cluj, Salaj, Bihor, Constanta si Dolj.
Citește pe Antena3.ro
NESATISFACATOR
"Cifra avansata este sub mandatul pe care l-am avut de la colegii mei" - Aurel Cornea, lider Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant
EDUCATIA, FELIE DIN BUGET
Prezent la o emisiune pe postul public de televiziune, presedintele Iliescu a mentionat faptul ca a primit un mesaj din partea sindicalistilor referitor la problema salariala, o problema de larg interes, avand in vedere ca "salariile in toate sectoarele bugetare, inclusiv in invatamant, sunt modeste". "Sper sa se gaseasca o intelegere de ambele parti, pentru ca, altminteri, problema tine de posibilitatile economiei nationale, iar invatamantul este o felie din sursa tuturor sectoarelor - bugetul tarii", a explicat Ion Iliescu.Presedintele a mai spus ca lucrurile trebuie privite cu pertinenta si realism, tinand cont de faptul ca toate sectoarele bugetare se alimenteaza de la aceeasi sursa: "Modificarea ponderii unui sector le afecteaza pe celelalte. Deci solutia nu este sa modificam raporturile intre sectoare, ci sa creasca volumul acestui buget, ca sa creasca toate sectoarele in aceeasi masura".