Daca vreti sa va mobilati casa sau doar sa va mai educati gustul trebuie sa faceti o excursie la targul de mobila BIFE-TIMB de la Romexpo, din Bucuresti. Maine este ultima zi a targului.
ADRIAN MIHAI
Cu sau fara voia lor, gusturile romanilor in materie de mobila sunt integrate european. Producatorii romani exporta foarte mult pe pietele vestice, fapt ce face obligatorie adaptarea lor la cerintele consumatorilor occidentali. Aceleasi produse sunt oferite si romanului, care insa nu prea cumpara marfa de export si nu pentru ca nu ar fi pe gustul lui, ci pentru ca preturile sunt ceva mai mari. Explicatia este una destul de simpla. La export se cere mobila facuta din lemn masiv. Materia prima este mai scumpa, forta de munca necesara este mai multa iar utilajele necesare productiei sunt si ele mai numeroase si mai complexe, ceea ce face ca in unele cazuri mobila din lemn masiv sa fie chiar de doua ori mai scumpa. Producatorii de mobila din lemn masiv spun ca diferenta de pret incepe sa nu mai fie atat de importanta, mai ales de cand cu scumpirea pal-ului.
GUSTURI. Ca stil, este greu de spus ce predomina. Gusturile cumparatorilor sunt foarte variate, iar producatorii se adapteaza lor, in functie de comenzile pe care le prind. Ca tendinta s-ar putea spune ca a inceput sa fie preferat mobilierul cu o tenta de invechit, mai mult sau mai putin accentuata. Predomina culorile inchise si liniile drepte, care confera produsului cat mai multa simplitate si functionalitate. Specialistii recomanda de altfel acest tip de mobila, rezistent la trecerea timpului. Ceea ce astazi este ultimul racnet, intr-un an sau doi s-ar putea sa fie demodat, lucru care se va observa mult mai usor decat in cazul unui mobilier cu o linie clasica.
Lemnul sculptat se cauta si el. Pentru ca implica o manopera mai scumpa, pretul final este si el mai ridicat. Mobila intarsiata, adica decorata prin realizarea unor desene din bucati de lemn de diferite esente si nuante, isi are si ea cumparatori atat in tara cat si in strainatate. O masuta de acest gen costa spre 200 de euro, in functie de dimensiuni si decor.
EXTRAVAGANT. O alta varianta pentru decorarea sugraferiei este mobilierul din rattan, o specie de palmier care seamana cu o liana. Mobila este realizata in Orientul Indepartat, iar in Romania se realizeaza tapiseria sau se poate schimba culoarea mobilierului. O canapea de trei locuri, doua fotolii si o masuta pot costa pana la 80 de milioane de lei. Aceasta mobila este preferata deoarece se manevreaza si se intretine usor.
Citește pe Antena3.ro
SCAUN - MASA IN VALOARE DE 90 EURO
Masa ce se transforma in scaun sau scaun care se transforma in masa? Greu de spus. Produsul, patentat de un bulgar, a fost declarat "Scaunul anului 2002" la Salonul International de scaune. El poarta numele de Seattable (Scaunmasa) si costa 90 de euro in varianta lemn cu aluminiu, dar poate ajunge si la 150 de euro, pret la care se adauga taxa pe valoare adaugata. Scolile, gradinitele, centrele de afaceri dar si casele cu putin spatiu sunt principalele destinatii ale acestui produs inovativ.EXOTIC
Daca scaunul/masa produs vi se pare un moft, ar trebui sa vedeti si patul rotund rotativ, cu motor. Dupa cum spun reprezentantii firmei, in proportie de 99% clientii lui sunt barbatii, cei mai multi dintre acestia fiind celibatari. Aceeasi firma mai ofera si un fotoliu care poate face masaj computerizat in opt feluri. Preturile lor sunt apropiate si impreuna costa cam cat o garsoniera intr-o zona nu foarte pretentioasa din Bucuresti, 13.000 euro.