x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old O viitoare realitate romaneasca: PPE

O viitoare realitate romaneasca: PPE

20 Mai 2005   •   00:00

Contactul nemijlocit al Romaniei cu Uniunea Europeana va fi coplesitor; ne asteapta atat de multe lucruri de invatat, acceptat, primit si oferit, incat urmatorii ani se anunta extrem de consistenti la nivel didactic. Intre lucrurile pe care trebuie sa le deprindem este, vai, un nou mod de a face politica: o politica de inspiratie continentala, in care ceea ce se petrece la Caracal se resimte intr-un sat portughez, la Paris si, din punctul de vedere al Elenei Udrea, chiar si in orasul unde lucreaza presedintele Norvegiei.

Marea politica a Marii Europe presupune partide de anvergura internationala, pe care va trebui sa le cunoastem si, la momentul oportun, sa le votam. Probabil ca cel mai mare dintre acestea este PPE - partid la care doreste sa adere, cu modestie si rabdare, Partidul Popular Romania Mare, dar si redefinitul Partid Conservator. Dat fiind interesul pe care l-a trezit PPE la nivelul opiniei publice din Romania, am ales sa ofer mai jos cateva date si principii cu valoare orientativa.

Grupul Parlamentar al PPE este cel mai numeros din Parlamentul European: are 268 de membrii, reprezentand 37% din numarul total al europarlamentarilor, fiind singurul care are reprezentanti din toate cele 25 de state ale UE.

Constituind, inca din 1999, cea mai importanta forta din Parlamentul European, Grupul PPE are un rol determinant in stabilirea agendei politice europene. Consistenta Grupului PPE ii asigura detinerea presedintiei a noua dintre cele 22 de comisii si subcomisii, a sapte dintre cele 14 functii de vicepresedinte si a trei dintre cele cinci functii de chestor.

Situatia este similara si in cazul Comisiei Europene. Noua dintre cei 25 de comisari europeni apartin Partidului Popular European. Printre acestia se numara Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei, Jacques Barrot, vicepresedintele Comisiei, comisarul pentru Transporturi si Franco Fratini, vicepresedintele Comisiei, comisarul pentru Justitie, Libertate si Securitate.

Partidul Popular European isi pastreaza importanta si la nivelul guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene. 12 dintre cei 25 de prim-ministri ai statelor UE reprezinta formatiuni politice afiliate la PPE. Mai mult, inca trei formatiuni europene aflate la guvernare in aceste state se afla in tratative avansate pentru a adera la PPE.

De asemenea, grupurile politice si reprezentantii PPE au o prezenta consistenta si in cadrul Consiliului Europei, al Adunarii parlamentare a OSCE, al NATO si al altor institutii internationale.

In aceste conditii, intreaga structura a Uniunii Europene este marcata de prioritatile, proiectele si abordarile impuse de PPE. In iulie 2004, domnul Hans-Gert POETTERING a fost reales presedinte al Grupului PPE din Parlamentul European, cu nu mai putin de 96% din voturi. Domnul POETTERING conduce grupul PPE din iulie 1999, fiind un politician cu o cariera impresionanta. In viitor, partidele nationale vor deveni interfete intre marile formatiuni politice europene si cetatenii Europei Mari.

Pentru intelegerea ideilor definitorii ale PPE in raport cu procesul de extindere europeana, e oportun sa ne raportam la Declaratia de la Budapesta, adoptata la 8 iulie 2004 de reprezentantii PPE. Putem citi aici, intre altele, ca Partidul Popular European a fost intotdeauna convins ca largirea Uniunii constituie un obiectiv istoric pe drumul spre o si mai stransa unire intre popoarele Europei si ca aceasta reprezinta o sansa unica pentru garantarea pacii, stabilitatii si prosperitatii in zona noastra geografica. Pentru grupul parlamentar al PPE, procesul de extindere a reprezentat si o obligatie morala, istorica si politica. Din acest motiv, o data cu prabusirea Zidului din Berlin, Partidul Popular European a inceput sa imbratiseze partidele crestin-democrate, conservatoare si de centru ale tinerelor democratii, in scopul reunirii familiei europene.

Mergand mai departe, atrage atentia - mai ales pentru reprezentantul unui partid care promoveaza valorile diferentei - urmatoarea inlantuire de principii care se regasesc, in mare masura, in cadrul Constitutiei Europene: Partidul Popular European acorda o mare importanta prezervarii identitatii culturale si spirituale a Europei intr-o lume globalizata, acceptand in acelasi timp diversitatea culturala a popoarelor acesteia. Partidul nostru isi reafirma atasamentul fata de modelul european al economiei sociale de piata, consolidat prin generarea unei mai puternice cresteri economice si prin crearea de locuri de munca. Uniunea Europeana nu trebuie sa se abata de la principiile si obiectivele sale primordiale, nefiind niciodata uitat ca identitatea Uniunii este adanc inradacinata in traditia crestina si in mostenirea religioasa comuna a continentului nostru. In paralel, UE trebuie sa devina o entitate mai coerenta si unita, nepermitand existenta unei Europe cu doua viteze. Egalitatea statelor membre, o balanta justa intre interesele statelor mari si statelor mici, solidaritatea si eficacitatea politicilor Uniunii trebuie sa fie obtinute simultan.

E marele regret al oricarui crestin faptul ca, in ciuda pozitiei publice a Papei Ioan Paul al II-lea, Constitutia Europeana nu a amintit originile crestine ale civilizatiei europene - proclamate cu insistenta de PPE. Dar poate ca acesta e unul din articolele asupra carora, in Parlamentul European din anul 2050, romanii vor avea ceva de spus...
×