x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Opere de arta expuse in natura

Opere de arta expuse in natura

07 Sep 2004   •   00:00

Oricine si-ar dori sa intre intr-un muzeu unde atingerea exponatelor sa nu fie interzisa, unde sa nu existe usi sau o tacere mormantala. Un astfel de muzeu exista in Statele Unite ale Americii, aici arta fiind impletita in mod armonios cu natura.

IOHANNA ONACA

Situat in vestul statului New York, Griffis Sculpture Park este de fapt un muzeu in aer liber, care se intinde pe o suprafata de peste 170 de hectare, exponatele fiind raspandite pe pajisti, iazuri si prin padure. Aici arta face parte din peisaj, operele incadrandu-se de minune in tabloul natural.

IDEE. "Este o locatie care te relaxeaza foarte mult", spune Simon Griffis, directorul executiv al muzeului si fiul lui Larry Griffis, fondatorul parcului, citat de presa americana. Lui Larry Griffis, el insusi un sculptor, i-a venit ideea unui astfel de parc cu mult timp in urma, cand si-a vazut copiii zbenguindu-se printre ruine la Roma si atunci si-a dat seama in ce fel ar trebui privita sculptura.

VALOARE. In lume exista peste 500 de muzee cu sculpturi in aer liber, amplasate pe suprafete mai mari sau mai mici. Artistii apreciaza locul in care le sunt expuse operele, pentru ca, spun ei, in natura acestea sunt mai bine puse in valoare. In plus, unele obiecte sunt create special pentru spatii deschise si nu s-ar potrivit deloc intre peretii unui muzeu clasic. Si vizitatorii apreciaza parcurile de sculptura, pentru ca intrarea este ieftina sau chiar gratuita, iar copiii pot fi educati in natura, combinand informatia cu distractia. Sculpturile par altfel in fiecare moment al zilei si in fiecare anotimp, datorita rotatiei Pamantului si a umbrelor care nu cad niciodata la fel, este de parere un artist. Astfel, fiecare opera capata o insufletire aparte.

IN LUME. Parcurile de sculptura s-au extins in toata lumea, adapostind felurite opere de arta, de la sculpturi in piatra sau lemn pana la obiecte bizare din metal. "Noile parcuri din Lituania sau Peru sunt create pentru a da putere artistilor, in timp ce in Japonia au fost create astfel de muzee ca atractii turistice", spune Glenn Harper, editor al unei reviste dedicate sculpturii.

×