x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old S-a deschis oficial sezonul la Sinaia

S-a deschis oficial sezonul la Sinaia

30 Ian 2005   •   00:00

Zapada powder, pe care schiorii plutesc pe partie, dar si o ceata de abia iti vedeai varfurile schiurilor. Cam asa a inceput week-end-ul trecut, primul cu adevarat de iarna si cu multa zapada la Sinaia.

EUGENIA MIHALCEA

DISTRACTIE. Turistii s-au distrat de minune in week-end pe partiile de pe Valea Prahovei
La Busteni, in schimb, schiori cu experienta, dar si multi neinitiati si incepatori au facut coada de la prima ora la telescaunul modern de la partia Kalinderu. O urcare pentru adulti, 75.000 de lei, iar pentru copii sub 14 ani, 50.000 de lei. Zapada? 60-70 de centimetri, cat a nins in ultimele zile, plus tunurile de zapada care au functionat joi si vineri, dupa cum spune Seful Salvamont Busteni, Florin Vintila. Cu alte cuvinte, la acest sfarsit de saptamana s-a schiat excelent.

PRETURILE. La Sinaia, la prima telecabina care a plecat sambata la ora 8 s-au vandut cartele numai pana la cota 1400, caci la 2000 nu se putea ajunge din cauza vantului. In jumatate de ora, aruncand chiciura care se pusese pe cabluri, telecabina a urcat la cota. Destul de scump, dupa cum se plang schiorii, care s-ar aventura pe Valea Dorului sau pe Carp, daca nu ar trebui sa scoata din buzunar 160.000 de lei, un drum dus-intors pana la cota 1400 si inca pe atat pana la cota 2000. Termometrul de la 2000 de metri arata sambata dimineata -10 grade Celsius. Telescaunul, in prima lui zi de functionare in aceasta iarna, s-a urnit mai greu, tot din cauza frigului. Cei interesati sa schieze pe Valea Dorului trebuie sa stie ca telescaunul functioneaza incepand de sambata dimineata, cu toate ca la telecabina inca era afisat ca nu merge. Prima tura, vreo 10 schiori si 3-4 tineri veniti cu placa de snowboard au pornit spre Valea Dorului prin ceata. O ceata de nu vedeai la doi metri in fata, dar care nu i-a speriat pe schiorii cu experienta. ÑAm avut bafta pentru ca a nins, nu a fost aglomeratie pe partie si am reusit astfel sa schiem in bune conditiiì, spune Mihai din Bucuresti. Altii, plictisiti sa se piarda prin ceata, au coborat pe partia Carp pana la 1400 si apoi pana in Sinaia pe drumul de sub telecabina.

SNOWBOARD. De la ora 10:00, telecabina a inceput sa vina plina varf la 2000, mai ales cu snowboarderi, tinand cont ca zapada era numai buna pentru placa, zapada powder sau Ñpulverì cum spun ei. Mai exact 80-100 de centimetri de omat care s-a depus in ultima noapte. Daca saptamana trecuta la Busteni schiorii erau nemultumiti de starea partiei din cauza pietrelor, in acest week-end, Kalinderu, care a fost curatata intre timp, a devenit neincapatoare pentru tineri, copii, dar si schiorii mai varstnici.

×