x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Slujbe in America

Slujbe in America

30 Iun 2004   •   00:00

LOCURI DE MUNCA

Tinerii care pleaca in Statele Unite ale Americii prin programul "Au pair" nu mai sunt obligati sa se intoarca in tara dupa un an.
CRISTIAN PETRU

O persoana care pleca prin programul au pair in SUA trebuia sa se intoarca acasa dupa aceasta perioada. Familia-gazda, de asemenea, trebuia sa gaseasca pe altcineva sa se ocupe de copiii de care avea grija tanarul inclus in program. Mai noi, acesta isi poate prelungi sederea cu maximum 12 luni. Guvernul de la Washington a hotarat prelungirea perioadei pe care o poate petrece un au pair in America.

In ultimii ani, multi tineri romani au plecat in strainatate prin programul "au pair". Aceste cuvinte provin din limba franceza si inseamna "o parte" sau "egal cu". Teoretic, orice tanar intre 17 si 27 de ani poate ple-ca prin acest program ca sa cunoasca cultura si stilul de viata american. Totusi, autoritatile au pus si cateva conditii "minime" . Tinerii trebuie sa fie absolventi de liceu si sa cunoasca limba engleza. Acest program-pilot instituit de Departamentul de Stat al SUA in luna februa-rie i-a facut fericiti atat pe tinerii care au plecat pentru cel putin un an in SUA, cat si pe gazde, care nu sunt nevoite sa se obisnuiasca in fiecare an cu o persoana noua, spun autoritatile americane.

Doar bani de buzunar

Un au pair nu primeste salariu, fiind temporar integrat in familia gazda. Primeste insa bani de buzunar. La familia gazda, un tanar venit prin programul guvernamental are propria camera. Mai mult, ii va insoti pe membrii familiei in vacante.

In schimbul confortului oferit, tanarul trebuie sa aiba grija de copiii familiei (baby-sitting), ii ajuta sa-si pastreze camera curata, ii insoteste la scoala, ii ajuta sa-si faca temele. Tanarul "au pair" munceste de la cinci la zece ore in fiecare zi, adica maximum 45 ore pe saptamana. De asemenea are doua zile libere in fiecare saptamana.

Experienta recomanda

Majoritatea familiilor care decid sa "adopte" un tanar prin programul au pair cer ca acesta sa aiba ceva experienta in lucrul cu copiii, sa fi fost inainte baby sitter, sa-si fi ajutat mama in gospodarie sau chiar sa fi fost asistenta medicala intr-o cresa, maternitate sau sa fi lucrat intr-o gradinita.

Unele familii americane isi doresc o persoana cu studii in domeniu, asa ca vor depune o cerere pentru programul Au Pair Extraordinaire, prin care ii vor oferi tanarului si acces la traininguri.

Mai multe informatii pot fi obtinute la Agentia Au Pair International la telefon 021-230.38.12.
×
Subiecte în articol: pair