COLECTIE DE FANTOME - VAMPIROLOGUL DE SERVICIU
Otilia Hedesan e unul dintre putinii romani experti in fantome. Cu autoritatea savantului si cu intelegerea etnologului de exceptie, ea ne desluseste chipurile prezentelor paranormale, asa cum au fost acestea arhivate de mentalul colectiv.
ANIELA NINE
Jurnalul National: Exista strigoi?
Otilia Hedesan: Pentru oamenii care traiesc in spiritiul culturii traditionale strigoii sunt o realitate indubitabila. Pentru cei care traim intr-o cultura care are ca baze rationalismul, chestiunea strigoilor nu se poate pune in termeni atat de transanti.
Cum pot fi ei definiti?
Se poate face un fel de fisa a personajului. In mod prioritar un strigoi se defineste ca fiind un suflet ratacitor care s-a desprins de corpul cuiva si actioneaza independent. Si pot fi doua astfel de situatii: una in care sufletul se desprinde de trupul unui om care ramane inca in viata, aceste persoane fiind numite strigoii vii. In cealalta situatie aceast lucru se produce o data cu moartea, insa sufletul ramane captiv in spatiul dintre cele doua lumi.
Exista strigoi buni si strigoi rai?
Exista nenumarate credinte despre strigoi care fac lucruri bune. Astfel exista cazuri in care moare o femeie tanara care lasa in urma sa copii mici, care trebuie ingrijiti. Se spune ca mama se intoarce si ii spala, ii piaptana sau are grija sa vada de lucrurile sale. Este foarte simplu sa spunem ca aceste lucruri le fac strigoii buni, care vegheaza la soarta copilului, a nevestei sau a unui parinte batran dupa moarte. Totusi, in ciuda acestui caracter pozitiv al actiunilor lor, pana la urma, ceea ce se petrece depaseste limitele cuviintei, pentru ca logica este aceea ca mortii cu mortii, vii cu vii.
Sunt strigoii doar aparitii nocturne?
Nu, pot sa apara si in timpul zilei.
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat
Citește pe Antena3.ro
Au vreo legatura cu cosmarurile?
Prin etimologie, cuvantul cosmar este inrudit cu cuvantul moroi. Sunt legate amandoua de ideea aceasta de aparitie nocturna si care se infatiseaza ca o realitate alba, ca ceva de culoare alb. Insa cosmarurile tin de trairile individuale in conditii de viata obisnuite, care nu este punctata de evenimente iesite din comun. Cata vreme tot ceea ce tine de strigoi, moroi, priculici este in general legat si de viata comunitatii in interiorul careia traieste omul.
Au strigoii o predilectie pentru un anumit tip de om?
Marea majoritate a credintelor spune ca strigoii se intorc in familie.
Se poate vedea un strigoi?
In general, momentul in care apare acest personaj este taxat drept real, chiar foarte real. Nu este vorba despre o situatie artificiala, care sa te nelinisteasca in prima secunda, sa te puna in situatia de a nu stii cum sa procedezi. Este o situatie foarte reala careia ii faci fata.
Cum se poate recunoaste?
De obicei strigoii din timpul vietii se recunosc mai tarziu. In momentul cand oamenii aceia mor, femeia care le pregateste trupul, sicriul, le si examineaza trupul si observa ca este un pic altfel decat ceilalti, in sensul ca exista cate un semn particular care iese in evidenta. Semnul particular despre care se vorbeste cel mai mult este o malformatie a coloanei vertebrale, taxata de toata lumea drept codita. In momentul in care lumea banuieste ca acea persaoana este strigoi, in momentul acela examineaza cu mare atentie corpul in momentul pregatirii pentru funeralii.
Dar copiii care se nasc cu acea membrana care le acopera capul, sunt strigoi?
Daca copilul se naste cu un anumit semn aparte, in perioada urmatoare nasterii, au loc diverse ritualuri pentru a se remedia starea sa. Asa se intampla si cu aceasta caita. Daca moasa o observa, ia caita si o arunca, rostind ferm o fraza de genul Sa fie strigoi pe muste. Ca si cand puterea aceasta de energie negativa, de personaj care aspira tot ce este benefic se muta dinspre oameni spre alt domeniu al realului. Se spune ca de fapt acest rit al moasei are caracter reparator, copilul fiind salvat.
Cum pot fi distrusi strigoii?
Ritualul de distrugere a strigoiului este un ritual extrem de complicat. Este vorba in primul rand de o multime de practici preventive care au loc dupa moarte si inainte de inmormantare. Trupul mortului se pregateste intr-un fel aparte, se are grija sa nu ramana nici un fel de murdarie pentru ca aceasta se poate automat extinde asupra caracterului malefic al lui in intregul sau. Apoi i se introduce un ac, un bold undeva in corp, de exemplu dupa ureche. Semnificatia este aceea ca astfel acel corp a fost putin peticit, pentru a nu mai putea fi ravnit de fortele malefice.
Sunt tratati astfel doar suspectii?
Acest lucru este facut pentru toata lumea, indiferent daca se banuieste sau nu ca ar putea sa se transforme in strigoi. Pentru ca alaturi de strigoii care sunt strigoi prin destin, exista si o mica categorie a celor care devin strigoi prin accident, deoarece familia nu s-a ingrijit ca ritualul pe care il fac sa fie un ritual complet, cu tot ceea ce este necesar ca ei sa ajunga cu bine pe lumea de dincolo.
Ce tip de greseli ar putea duce la transformarea mortului in strigoi?
Pot sa il lase singur in casa de la deces pana la inmormantare. Mortul nu se lasa singur. Sau, de indata toate vasele cu apa sau ceea ce ar putea servi drept oglinda se acopera. Sufletul mortului care tocmai a iesit din trupul sau isi cauta drumul dar, intr-o clipa de neatentie el poate sa se prabuseasca, sa cada intr-unul din aceste spatii. Sau daca se intampla ca un animal, o pisica sa treaca pe sub mort cata vreme el este in casa, sufletul mortului, in deruta, poate intra din greseala in respectivul animal.
Cum se poate neutraliza un strigoi?
Comunitatile nu accepta cu mare usurinta ideea ca cineva este strigoi. In aceste conditii, exista ritualuri mai blande precum incercarea de a imbuna strigoiul, oferindu-i pomana, care sa il linisteasca si sa il lase pe lumea de dincolo. Daca nu au efect, abia atunci se ajunge la exhumarea cadavrului. Barbatii puternici din comunitate se intalnesc noaptea, deshumeaza cadavrul si fie ii infig un tarus in inima, decupeaza cadavrul in bucati, il intorc cu spatele sau il incinereaza.
Dupa o enciclopedie de la sfarsit de secol 19 exista un numar foarte mare de strigoi, dupa modul in care ei actioneaza intr-un domeniu sau altul. Exista strigoi pe lapte, pe vitalitatea oamenilor, pe oua. Strigoii pe lapte sunt cei care produc pentru turmele de oi o scadere a laptelui. Daca este strigoi pe vitalitatea cuiva, asta inseamna ca strigoiul respectiv absoarbe toata viata din om.
Strigoii pot fi considerati o forma concentrata de energie negativa. Aceasta sintagma ar exprima chiar principalele actiuni de care sunt legati strigoii, faptul ca ei absorb ceea ce este pozitiv in altceva. Sunt niste bureti energetici care iau fara a da nimic in schimb. Este clar ca ei intruchipeaza un concept de factura antropomorfa care ar putea sa fie echivalat cu aceasta energie.
PERSONAJE PRINCIPALE
|
In sistemul de credinte populare limitele intre tipurile de prezente fantomatice sunt foarte poroase. Destul de usor se poate trece de la un personaj la altul. In unele zone exact aceleasi actiuni si aceleasi fapte sunt puse pe seama unor realitati numite strigoi, pe cand in alte zone aceleasi fapte sunt puse pe seama unor personaje carora li se spune moroi. Foarte rar este vorba de o sinonimie clara. Nu in aceeasi zona, nu in acelasi registru folosim cuvintele unul pentru altul. In general strigoiul numeste aceste doua categorii de personaje: strigoii din viata si mortii care se intorc printre cei vii. Moroiul reprezinta in S-V acea fiinta supranaturala pe seama careia este pus furtul laptelui, in timp ce in N Moldovei este copilul mic care moare nebotezat, motiv pentru care este considerat spirit negativ. In zonele de campie se vorbeste despre priculici, omul-lup sau omul-caine care poate fi considerat o subcategorie a strigoiului. Stafia este o aparitie, uneori diafana legata in primul rand de un anumit spatiu si este una din formele sub care este vazut strigoiul. In general, strigoiul e un personaj mult mai complex pe seama caruia sunt lasate un numar mult mai mare de actiuni tipice.
|