x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Taranii duc stiinta lumii

Taranii duc stiinta lumii

28 Apr 2005   •   00:00

A debutat la o varsta frageda, la ultima emisiune Floarea din Gradina prezentata de Mihai Florea. Am vorbit cu interpreta Mariana Anghel despre traditiile de Pasti.

  • de LORETA POPA
  • PASTI
  • PURITATE. Casa gospodarului roman este curatata si pregatita pentru marea Sarbatoare a Pastilor
    Aimpresionat prin curatenia cu care a venit pe scena, costum si cantec. Doamna Marioara Murarescu, fiind la Festivalul acela al debutului, a fost impresionata si mi-a condus pasii de atunci si pana in prezent. Il simt pe Dumnezeu permanent langa mine. Dumnezeu intervine atunci cand tu nu mai ai ce face.

    CASA PASTERILOR. Eu vin din zona centrala a judetului Hunedoara, din Calanul Mic, Tara Hategului. La noi, de Pasti, inca se mai pastreaza o traditie: Intrarea Pastilor in Biserica. Marti se cerne faina de sapte ori, apoi se pune la dospit si se coace. Prescurarita satului, femeie in varsta si vaduva de cel putin sapte ani, coace prescurile pentru sat, care sunt duse la Casa Pasterilor. Pasterii, un grup de cateva familii, isi asuma toate cheltuielile pentru Pasti. In Vinerea Mare se intalneste toata lumea, iar preotul tine o slujba. Se pleaca in alai cu cosurile frumos impodobite cu flori, cu stergare curate, unde se pun prescurile pentru Pasti. Intr-un alai impresionant se merge spre biserica, se inconjoara de trei ori si se intra cu sfintenie acolo unde preotul slujeste. Prescurile de Pasti raman aici pana in noaptea Invierii. Eu cred ca intelepciunea taranului roman este mai presus de toata stiinta lumii. Darurile pe care le-a dobandit taranul roman timp de ani si ani sunt daruri primite cu truda si curatenie. Si eu sunt un om credincios, nu mai mult ca altii, dar admir oamenii care intr-adevar sunt credinciosi. Pentru ca ii simti din privire, din aerul pe care il emana. Cu asta, taranul roman este mai presus de alti oameni. Cu simplitatea, curatenia lui interioara si usoara lui naivitate, care este bunatatea dusa la extreme.

    AER DE SPERANTA
    Copiii sunt cei mai fericiti de Pasti. Cine nu-si aminteste de superbele hainute primite in dar de la parinti.
    De Sfintele Sarbatori ale Pastilor fiecare ne dorim sa fim mai buni, mai aproape celuilalt, o stare de spirit necesara acestor vremuri. Interpreta Mariana Anghel povesteste: Noi trebuie sa pastram traditiile noastre. Nu pot uita Pastile copilariei mele. Era un moment atat de emotionant, si Craciunul are emotia, gingasia si frumusetea lui, dar Pastile era deosebit pentru ca primeam hainute noi, cred ca si aerul asta de primavara venea sa ne dea un aer de speranta si de viata, pe care si atunci il simteam, dar nu stiam ce este. Mersul nostru la biserica, emotia aceea din noaptea de Inviere le traiesc si acum. E ceva special. Parca aduceam in casele noastre lumina si binecuvantarea Invierii. Dar aceste lucruri se intampla pentru cei care locuiesc la sat. Pentru cei de la oras minunea Invierii nu are aceeasi insemnatate. Nici nu se compara, imi pare rau pentru cei care traiesc la oras. Ei nu pot sa simta emotia adevarata a Pastilor. Amintirile copilariei se imprima puternic asupra caracterului si asupra modului de viata, si asupra ta ca om. Are o amprenta deosebita copilaria si acela este momentul care te leaga de pamant, perioada aceea de inceput de viata.

    ×