x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 6 riscuri ale obezităţii, la care nu v-aţi gândit 

6 riscuri ale obezităţii, la care nu v-aţi gândit 

de Maria Coman    |    21 Mai 2021   •   17:13
6 riscuri ale obezităţii, la care nu v-aţi gândit 

Rata obezităţii e, din păcate, în permanentă creştere în România. Mâncăm prost, spun în cor specialiştii, dar nimeni nu pare să ia problema prea în serios. Strategiile de marketing fac posibil un paradox fără egal: bine împachetate în cuvinte, ajung în farfuriile noastre tot felul de mâncăruri al căror loc ar putea fi mai degrabă într-un muzeu cu obiecte frumoase sau, în cazul etichetelor, într-un manual de chimie. Zahărul, grăsimile, conservanții și potențatorii de gust nu doar că ne îngrașă, dar ne fac să le consumăm în cantități tot mai mari. 

Faptul că avem un program încărcat, alături de avantajele pe care ni le oferă tehnologia, ne determină să alegem din ce în ce mai des mașina pentru a ne deplasa. Să ne relaxăm în fața computerului sau a televizorului. Totul în detrimentul mişcării, care ar putea fi o frână extrem de eficientă împotriva creșterii alarmante în greutate. Medicul nutriţionist Laura Ene ne explică ce riscuri ne aduc kilogramele în plus. 

1. Obezitatea îţi frânge inima... la propriu! 

Depozitele de grăsime îngustează arterele unei persoane obeze. De aici până la blocarea acestora – infarctul miocardic acut – nu mai este decât un pas. Iar ateroamele este bine de știut că sunt prezente în număr de 10 ori mai mare la persoanele care se luptă cu obezitatea. De asemenea, inima acestora muncește mai mult și își sporește volumul, scăzându-și forța, din cauză că se produce o creștere a volumului total de sânge și a debitului cardiac. Să nu uităm și că obezitatea este asociată cu creșterea alarmantă a tensiunii arteriale!  

2. Obezitatea îţi atacă creierul 

Indicele de masă corporală ne poate da indicii privind starea de sănătate a unei persoane prin raportul dintre greutate și înălțime. Atenție, urmează să îți dezvălui un fapt cât se poate de adevărat, din păcate. Fiecare creștere de o unitate a indicelui de masă corporală este asociată cu o creștere de 4% a riscului de accident vascular cerebral ischemic și de 6% a riscului de accident vascular cerebral hemoragic. Mai mult decât atât, obezitatea se numără printre factorii favorizanți pentru Alzheimer și demență. 

3. Obezitatea hrăneşte cancerul

Poate te va surprinde ceea ce vei citi în continuare, dar din nou te asigur că este cât se poate de real și de verificabil științific. Celulele adipoase secretă anumiţi hormoni, de exemplu leptina, care stimulează înmulțirea celulelor și ajută la dezvoltarea celor cancerigene. Și valorile crescute ale insulinei în sânge pot accelera evoluția anumitor tumori. De asemenea, un nivel cronic ridicat al markerilor inflamației – observabil la persoanele care se confruntă cu obezitatea – se clasează printre factorii cu potențial cancerigen. 

Cele mai frecvente tipuri de cancer care apar la persoanele obeze sunt cele de esofag, uter, tiroidă, ovare, sân, pancreas, rect, colon, ficat, vezică biliară, rinichi şi prostată. În privința cancerelor de tip uterin sau esofagian, 40% din cazuri sunt atribuite obezității. 

4. Obezitatea te condamnă la diabet

Pancreasul secretă insulina cu ajutorul căreia glucoza trece din sânge în celule, pentru a putea fi utilizată de organism ca sursă de energie. Problemele apar atunci când crește rezistența corpului la acțiunea insulinei, ceea ce determină creșterea glicemiei și declanșarea în timp a diabetului. Care sunt cauzele? Ai ghicit! Depozitele de grăsime. Iar diabetul nu doare, ci își face simțită prezența abia atunci când începe să afecteze organele. Este genul acela de boală care nu se sfiește să preia controlul asupra întregului organism. 

Odată apărut, diabetul nu poate fi vindecat, dar poate fi ținut sub control. Dieta și adoptarea unui stil de viață echilibrat sunt soluțiile-cheie în astfel de situații, iar reușitele cu pacienții mei validează această perspectivă. 

5. Obezitatea îți îngrașă ficatul

Steatoza hepatică, mai cunoscută ca şi ficat gras, e adesea cauzată tot de depozitele de grăsime. Nedescoperită şi netratată la timp, steatoza hepatică simplă se poate transforma în steatohepatită, adică inflamaţia ficatului, care poate evolua spre ciroză.

6. Obezitatea te poate lăsa fără urmași

Infertilitatea este una dintre condițiile din ce în ce mai des întâlnite, iar o proporție considerabilă a acestor cazuri se datorează alimentației necorespunzătoare. Cei care se confruntă cu obezitatea se supun riscului de a întâmpina dificultăți în conceperea și nașterea unui copil sănătos. Grăsimea poate determina apariția unor dezechilibre hormonale, care duc într-un final la inhibarea ovulației sau la scăderea calității ovulelor. De asemenea, și bărbații cu multe kilograme în exces sunt vizați de riscuri la acest capitol. Atât disfuncțiile erectile, cât și calitatea slabă a spermei sau nivelul scăzut de testosteron se numără printre efectele obezității.  

×
Subiecte în articol: obezitate