
În filmul Reefer Madness/ Canabis-nebunia (1936), câțiva elevi de liceu care încearcă marijuana se cufundă rapid în dependență, promiscuitate, agresivitate, eșec școlar, omucidere și boală mintală. Filmul conchide cu avertizarea rău-prevestitoare: „Înspăimântătoarea marijuana poate ajunge aproape de fiul sau fiica ta… de ai tăi… sau de TINE!”. Titlurile ziarelor americane din acele zile promovau aceleași sugestii. Daily News, de pildă, titra: „Autoritățile avertizează împotriva răspândirii abuzului de marijuana - nebunie, degenerare și violență, ca urmare a consumului de iarbă”. Exagerare sau adevăr incontestabil?
Îndoieli
Psihoterapeuții Hal Arkowitz și Scott O. Lilienfeld au încercat să ofere un răspuns în lucrarea „Adevăruri și mituri despre sănătatea mentală” (Editura Lifestyle, 2024): „Această poziție cu privire la iarbă pare una extremă. Totuși, așa cum oamenii au renunțat de atunci la ideea că, în mod inevitabil, consumul de marijuana culminează cu distrugerea minții, la fel au început și să pună la îndoială concepția că ea ar fi benignă. Unele date sugerează că marijuana poate, în unele cazuri, să creeze dependență și că poate genera și alte probleme de sănătate, îndeosebi atunci când este consumată în cantități foarte mari. Acestea fiind zise, să reținem că cei mai mulți oameni nu suferă niciun efect malign de la o singură utilizare a drogului sau de la consumul ocazional.”
Numărul consumatorilor este în creștere
Facem loc expunerii aprofundate: „ Marijuana, cunoscută și sub numele de canabis, este substanța ilegală cu cel mai larg consum din lume, conform unui raport al Națiunilor Unite din 2002. Consumul recreațional este larg răspândit în Statele Unite, dar și consumul medical este în creștere. Într-un studiu din 2007, psihologa Louisa Degenhardt, de la Universitatea de Stat Michigan, și colegii săi au constatat că 43% dintre adulții din Statele Unite cu vârsta de peste 18 ani au încercat marijuana cel puțin o dată. Mulți adolescenți sunt atrași și ei de drog. În general, în studiul Monitorizarea viitorului, aflat în desfășurare, cercetătorii de la Universitatea Michigan au constatat că 14% dintre copiii de clasa a VIII-a au consumat marijuana cel puțin o dată în ultimul an, numărul crescând la 35% la cei de clasa a XII-a.”
Legalizare
În continuare: „Consumul de marijuana va crește, fără îndoială, în viitorul apropiat, întrucât multe state deja o legalizează pentru uz medical, iar unele și pentru consum recreațional. Dată fiind popularitatea în creștere a acestui drog, mulți oameni sunt de ceva timp preocupați în legătură cu potențialele pericole asociate, mai ales cu cel legat de potențialul adictiv. O precizare: oamenii tind să folosească termenii adicție și dependență ca sinonime, deși experții în droguri preferă acum termenul dependență. În versiunea actuală a bibliei sănătății mentale - Manualul de diagnostic și clasificare statistică a tulburărilor mintale -, un diagnostic de dependență de canabis (un tip de dependență de substanțe) necesită ca persoana să îndeplinească două din unsprezece criterii. Mai mulți cercetători s-au ocupat de acest subiect și au constatat că doar un procent relativ mic dintre cei care încearcă marijuana devin dependenți.”
Procent de adicție mic
De exemplu: „Într-un sondaj la scară largă publicat în 1994, epidemiologul James Anthony, care lucra pe atunci la Institutul Național pentru Abuzul de Substanțe, și colegii săi au întrebat mai mult de 8.000 de oameni cu vârste între 15 și 64 de ani despre consumul de marijuana și alte droguri. Cercetătorii au constatat că dintre cei care au încercat marijuana măcar o dată, circa 9% se încadrează în diagnosticul de dependență de canabis. Cifra corespunzătoare pentru alcool a fost de 15%, pentru cocaină - 17%, heroină - 23% și nicotină - 32%. Deci, cu toate că marijuana poate crea dependență la unii, 91% dintre cei care o încearcă nu devin captivii acestui drog. De asemenea, marijuana este mai puțin adictivă decât multe alte substanțe legale și ilegale.”
Marijuana, cunoscută și sub numele de canabis, este substanța ilegală cel mai larg consumată din lume, conform unui raport al Națiunilor Unite din 2002.

„Să reținem că cei mai mulți oameni nu suferă niciun efect malign de la o singură utilizare a drogului sau de la consumul ocazional.”, Hal Arkowitz, psihoterapeut