x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Alertă pe piața farmaceutică: Peste 600 de medicamente au fost retrase de pe piață

Alertă pe piața farmaceutică: Peste 600 de medicamente au fost retrase de pe piață

31 Iul 2017   •   17:59
Alertă pe piața farmaceutică: Peste 600 de medicamente au fost retrase de pe piață

Asociațiile distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) a atras atenția astăzi tuturor factorilor implicați asupra consecințelor lipsei unor medicamente din farmaciile din România, după ce peste 600 de medicamente au fost retrase de pe piață.

48578262-e801-4a77-b742-3df2d3a9c5da
"Dacă la începutul lui 2015 numărul medicamentelor înregistrate în România depășea 6.000, până în prezent un sfert dintre medicamente au fost retrase oficial de producători. Numai din 2016 și până acum, peste 600 de medicamente au fost retrase de pe piață, iar alte câteva sute au fost înregistrate cu notificare pentru retragere. În ultimele luni, numărul notificărilor de retragere de pe piața românească a crescut considerabil, iar acest lucru va duce în perioada următoare la o criză fără precedent a medicamentelor, în special a celor pentru boli grave sau rare, acolo unde pacienții au nevoie imediată și neîngrădită de acces la tratament", se arată într-un comunicat remis AGERPRES de Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente.

ADEM susține că această situație gravă se datorează deciziilor politice eronate ale reprezentanților autorităților și anume cei care au stabilit politicile de prețuri la medicamente.

"Acest model economic a fost folosit ca instrument politic de factorii de decizie, indiferent de guvern, prin promovarea ideii că se urmărește scăderea prețului la medicamente și deci un acces mai facil al populației la acestea. Însă, acest model de calcul nesustenabil a dus la decizia producătorilor de retragere de pe piața românească a sute de medicamente", susțin reprezentanții ADEM.

Ei arată că nu este adevărată ideea lansată în spațiul public potrivit căreia responsabilitatea pentru criza actuală, pentru cele trecute și pentru cele viitoare aparține societăților care desfășoară activități de comerț intracomunitar cu medicamente.Agerpres

×
Subiecte în articol: medicamente retrase