x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Alimente bogate în acid hialuronic. Ajută-ți articulațiile să se mențină tinere

Alimente bogate în acid hialuronic. Ajută-ți articulațiile să se mențină tinere

de Redacția Jurnalul    |    18 Feb 2024   •   17:20
Alimente bogate în acid hialuronic. Ajută-ți articulațiile să se mențină tinere
Sursa foto: Hepta

Acidul hialuronic este o substanță produsă în mod natural de corpul uman și se regăsește în mai multe organe. Din păcate, se diminuează în timp, odată cu înaintarea în vârstă. Vestea bună însă este că el poate fi asimilat prin intermediul alimentației.

Acidul hialuronic este prezent în ochi și acționează ca un agent de amortizare între articulații. Fiecare celulă conține acid hialuronic deoarece are rolul de a menține funcționarea optimă celulară. Potrivit medicool.ro, acidul hialuronic asigură proprietatea de a reține umiditatea în interiorul celulei. Poate reține o umiditate de până la 100 de ori mai mare decât greutatea sa reală. Astfel, poate asigura un aspect mai tânăr pielii.

Alimente cu acid hialuronic

Cantitatea de acid hialuronic din organism se diminuează în timp, odată cu înaintarea în vârstă și poate fi favorizată de obiceiurile dăunătoare asupra hidratării. În acest caz, poți încerca să asimilezi acest acid din surse alimentare.

Puține surse oferă acid hialuronic în mod direct, iar unele surse stimulează producerea acestuia. Printre cele mai populare funcții ale acidului hialuronic sunt efectele împotriva procesului de îmbătrânire și capacitatea de a asigura fermitate și elasticitate pielii.

Fructe citrice

Citricele, cum ar fi: portocale, lămâi, lime, grepfrut sau mandarine, conțin concentrații ridicate de vitamina C și naringenină, care stimulează imunitatea. Naringenina poate bloca funcționarea enzimei, care descompune acidul hialuronic din organism. Astfel, poate stimula producerea de acid hialuronic. De regulă, citricele aparțin familiei Rutaceae și asigură concentrații ridicate de nutrienți, precum: fibre, vitamina C și antioxidanți. 

Nuci și semințe

Nucile și semințele sunt alimente cu acid hialuronic. Magneziul din acestea poate contribui la sinteza hialuronanului. În plus, o dietă bogată în nuci ajută la menținerea netezimii și strălucirii naturale a pielii. Sunt bogate în magneziu: nucile braziliene, nucile caju și nucile de pin.

Semințele asigură un conținut mai mare de magneziu decât nucile. Semințele de dovleac uscate au cea mai mare concentrație de magneziu.

Măsline negre sau verzi

Măslinele, în special măslinele negre și cele verzi, conțin cantități semnificative de acid hialuronic. Acidul hialuronic prezent în compoziția acestora poate ajuta la susținerea articulațiilor sănătoase și a sănătății pielii, conform Toneop.

Boabe de soia

Soia are un conținut bogat în substanțe nutritive, mai ales în proteine. O poți folosi pentru a prepara mai multe produse alimentare, precum: cuburi de soia, tofu, tempeh sau lapte de soia. Alimentele din soia conțin izoflavone, care fac parte din categoria fitoestrogenilor. Izoflavonele din soia stimulează producția de acid hialuronic în organism.

Legume tuberoase

Legumele tuberoase, cum ar fi cartofii dulci, reprezintă alimente cu acid hialuronic pentru organismul uman. Acestea pot înlocui alimente de bază, cum ar fi pâinea și orezul, deoarece prezintă în principal carbohidrați. În plus, tuberculii asigură un conținut bogat în: potasiu, fibre, vitamina A, vitamina B6 și vitamina C. De asemenea, oferă amidon, niveluri ridicate de energie și senzație de sațietate pe parcursul zilei.

Legume cu frunze verzi

Consumul zilnic de legume cu frunze verzi precum: varza verde, salata verde și spanacul poate avea o serie de beneficii pentru sănătate. Magneziul din aceste alimente poate sprijini producerea acidului hialuronic, potrivit HealthifyMe.

Supă de oase

Supa de oase este printre puținele alimente care conțin concentrații ridicate de acid hialuronic deoarece provine din țesuturile conjunctive și oasele animalelor. Oasele și cartilajul de pasăre se fierb în apă pentru a prepara această supă. Acidul hialuronic, proteinele ​​și aminoacizii susțin treptat producția de colagen.

Carne de organe

Carnea de organe se regăsește printre aceste alimente cu acid hialuronic. Organele de la majoritatea animalelor, inclusiv cele de: vită, miel, porc și pasăre, conțin niveluri ridicate de acid hialuronic. În același timp, asigură o cantitatea mare de calorii și grăsimi. Consumul în cantități mici de carne de organe poate ajuta organismul să-și mențină sau să-și mărească puțin depozitele de acid hialuronic.

×
Subiecte în articol: acid hialuronic articulatii alimente