x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Animalele de companie ne prelungesc viața

Animalele de companie ne prelungesc viața

de Andreea Tiron    |    22 Iul 2023   •   11:00
Animalele de companie ne prelungesc viața
Sursa foto: Hepta

Studiile sugerează că animalele de companie pot influența pozitiv factorii care contribuie la longevitate, inclusiv reducerea stresului, facilitarea rezistenței împotriva bolilor cardiovasculare, o îmbătrânire sănătoasă și conectarea la o rețea de sprijin social.

Potrivit Longevity MAGAZINE, pentru a evidenția dovezile științifice care arată că animalele de companie pot contribui la îmbătrânirea sănătoasă și la o viață mai lungă, HABRI – Human Animal Bond Research Institute a elaborat o serie de articole care evidențiază modurile în care animalele de companie ne pot ajuta să trăim mai mult, în ideea că împărtășirea acestor informații poate crește gradul de conștientizare cu privire la numeroasele moduri în care animalele de companie ne îmbunătățesc viața.

„Deși niciodată nu se poate spune că cercetările efectuate sunt suficiente, împărtășirea a ceea ce știm acum poate avea un impact pozitiv asupra oamenilor și animalelor de companie. Știm că proprietarii animalelor de companie au șanse sporite să aibă mai multă grijă de ele atunci când învață cât de benefice le sunt acestea – întărind relația reciproc avantajoasă care construiește legătura om-animal“, își motivează demersul cercetătorii de la HABRI.

Proprietarii de animale de companie trăiesc mai mult

Boala de inimă este principala cauză de deces în Statele Unite. Mai multe studii au demonstrat o asociere între deținerea de animale de companie și un risc mai scăzut de boli cardiovasculare și probleme de sănătate legate de inimă. Deținerea de câini a fost asociată cu o incidență mai scăzută a bolilor cardiovasculare și un risc redus de mortalitate. Mai exact, într-un studiu prospectiv elaborat de cercetătorii Levine, Braun, Christian ș.a., în 2013, intitulat „Deținătorii de animale de companie și riscul cardiovascular. O expunere științifică a Asociației Americane pentru Inimă“, care a inclus 3,4 milioane de indivizi cu 12 ani de urmărire, deținerea de câini a fost asociată cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare incidente în gospodăriile cu o singură persoană și cu o mortalitate mai scăzută în populația generală. Într-o revizuire sistematică a unui număr de zece studii care au furnizat date de la 3,8 milioane de participanți, deținerea de câini a fost asociată cu o reducere cu 24% a riscului de mortalitate de orice cauză, comparativ cu nedeținerea respectivelor animale – concluzie desprinsă din șase studii care demonstrează o reducere semnificativă a riscului de deces, au explicat specialiștii HABRI.

Animalele de companie facilitează vindecarea și rezistența împotriva bolilor cardiovasculare

Deținerea de animale de companie a fost asociată ratei crescute de supraviețuire în urma bolii coronariene. Într-un studiu efectuat pe indivizi cu unul sau mai mulți factori de risc cardiac, deținerea de animale de companie a fost asociată cu o adaptabilitate mai mare la tulburări ale sistemului cardiovascular.

Un studiu publicat în 2009 în Jurnalul American de Neurologie Vasculară și Intervențională, efectuat pe 2.400 de proprietari de pisici pe parcursul unei urmăriri de 20 de ani, a concluzionat că, pentru aceștia, a existat un risc relativ semnificativ mai scăzut de deces din cauza bolilor cardiovasculare, inclusiv accident vascular cerebral și atac de cord, comparațiv cu cei care nu dețin feline. Un alt studiu publicat recent a comparat rezultatele asupra sănătății proprietarilor de câini și a non-proprietarilor în urma unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral, folosind datele de sănătate furnizate de Registrul Național Suedez al Pacienților. Riscul de deces pentru pacienții cu infarct miocardic deținători de câini, care trăiesc singuri după spitalizare, a fost cu 33% mai mic și cu 27% mai mic în urma unui accident vascular cerebral, comparativ cu cei care nu sunt proprietari de câini. Cercetătorii au găsit dovezi ale unei asocieri a deținerii de câini cu un rezultat mai bun după un eveniment cardiovascular major. A avea un animal de companie poate facilita, de asemenea, reabilitarea. După un program de reabilitare cardiacă de 12 săptămâni, proprietarii de animale de companie au avut o probabilitate semnificativ mai mare (96,5%) să finalizeze cu success reabilitarea cardiacă în comparație cu cei care nu sunt proprietari (79,2%).

Deținerea de animale de companie crește activitatea fizică și reduce obezitatea

Este bine știut că mersul pe jos este o activitate care contribuie la îmbunătățirea sănătății, ajutând oamenii să își mențină o greutate adecvată, să prevină sau să gestioneze diverse afecțiuni, inclusiv bolile de inimă și diabetul, și îmbunătățește starea de spirit, echilibrul și coordonarea. Cercetările au arătat că proprietarii de animale de companie, în special cei care au câini, sunt mai susceptibili de a îndeplini  volumul de activitate fizică recomandat, prin mersul pe jos. Rezultatele unui alt studiu au demonstrat că, în comparație cu cei care nu sunt proprietari de câini, șansele de a merge pe jos, săptămânal, cel puțin 150 de minute au fost cu 34% mai mari pentru cei care își plimbă câinii, iar șansele de a depune orice activitate fizică au fost cu 69% mai mari. După ce cercetătorii au ajustat analizele pentru factorii socio-demografici, de vecinătate, de mediu social și intrapersonali, șansele de a realiza „activitate fizică suficientă”, „mers suficient” și „mers suficient pentru recreere în cartier” au rămas cu 57% până la 77% mai mari în rândul proprietarilor de câini, comparativ cu non-proprietarii. Plimbarea câinilor este, de asemenea, asociată cu o incidență mai scăzută a obezității și cu pierderea în greutate. Un studiu pe 2.199 de subiecți a observat un număr semnificativ mai mic de obezi în rândul celor care își scot câinii la plimbare (17%), prin comparație atât cu proprietarii care nu își plimbă câinii (28%), cât și cu cei care nu dețin câini (22%). Studiul ceretătorilor americani Johnson, McKenney și McCune, din 2010, intitulat „Plimbi un câine, slăbești și rămâi în formă“ a constatat că seniorii care își plimbau câinii mergând până la 20 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână, au slăbit, în medie, 14 kilograme în timpul unui program de un an – un rezultat mai bun decât majoritatea planurilor de scădere în greutate cunoscute, explică cercetătorii Institutului HABRI.

Animalele de companie reduc nivelul de stres

În timp ce relația dintre stres și boală este complexă, stresul emoțional este un factor major care contribuie la principalele cauze de deces, inclusiv cancerul, bolile coronariene și suicidul. Rezultatele cercetărilor susțin interacțiunea cu propriul animal de companie pentru reducerea stresului și diminuarea efectelor acestuia. Într-o revizuire a 69 de studii axate pe impactul animalelor de companie asupra stăpânilor lor, reducerea stresului a fost un element comun major. Revizuirea („Relațiile sociale și riscul de deces: o revizuire meta-analitică“, Holt-Lunstad, Smith și Layton, 2010) a raportat că majoritatea studiilor arată că prezența animalelor de companie sau a animalelor prietenoase poate reduce eficient ritmul cardiac și tensiunea arterială sau poate reduce creșterile acestor parametri în așteptarea unui factor de stres.

Proprietarii de animale de companie sunt mai bine conectați social 

Mai mult de o treime dintre americanii cu vârsta peste 65 de ani și jumătate dintre cei peste 85 de ani trăiesc singuri. Singurătatea poate avea un efect la fel de letal ca și fumatul a 15 țigări pe zi, ceea ce o asimilează unei amenințări serioase la adresa sănătății publice. Cercetările arată că relațiile sociale – atât cantitatea, cât și calitatea lor – afectează profund sănătatea mintală și fizică. Un studiu care a implicat subiecți din Australia și Statele Unite a constatat că proprietarii de animale de companie au mai multe șanse să cunoască oamenii din cartierul lor decât cei care nu sunt proprietari de animale. Rezultatele au indicat că animalele de companie pot fi un catalizator pentru mai multe dimensiuni ale relațiilor sociale umane, de la interacțiunea socială și cunoașterea oamenilor, până la formarea de noi prietenii. La adulții în vârstă, rolul deținerii de animale de companie poate oferi un sentiment de scop și sens, reducând singurătatea și crescând gradul de socializare. Aceste beneficii pot mări, de asemenea, rezistența vârstnicilor față de tulburările de sănătate mintală.

Vești bune și pentru non-deținătorii de animale de companie

Pentru cei care nu pot deține sau locui cu un animal de companie, există o veste bună! Ei pot experimenta în continuare beneficiile legăturii om-animal. Cercetările arată că intervenții precum terapia asistată de animale sau activitățile asistate de animale pot ajuta la procesul de recuperare și pot contribui la atenuarea stresului, la îmbunătățirea interacțiunii sociale și la îmbunătățirea calității vieții. 

CE ESTE LEGĂTURA OM-ANIMAL?

Legătura om-animal este definite de HABRI ca relația reciproc avantajoasă și dinamică între oameni și animale, care este influențată de comportamente esențiale pentru sănătatea și bunăstarea ambelor. Relația include interacțiunile emoționale, psihologice și fizice ale oamenilor, animalelor și mediului, fără a se limita doar la acestea.

Human Animal Bond Research Institute – HABRI (Institutul pentru Cercetarea Lagăturii Om – Animal) din SUA este o organizație non-profit de cercetare și educație care adună, finanțează și diseminează cercetări științifice pentru a demonstra impactul pozitiv al animalelor de companie asupra sănătății umane.

HABRI informează, de asemenea, publicul despre cercetarea revoluționară a legăturilor om-animal și despre rolul benefic al animalelor de companie în societate. Numărul tot mai mare de dovezi științifice care demonstrează beneficiile specifice pentru sănătate ale legăturii om-animal poate fi folosit de oricine – de la medici, la factorii de decizie – pentru a lua hotărâri informate, care să îmbunătățească sănătatea și bunăstarea oamenilor, animalelor de companie și comunităților în care trăiesc.

×