Potrivit cumvaplace.ro, sunt suficient de multe informații obținute în urma derulării mai multor studii care susțin că ardeii iuți sunt benefici organismului!
Fructele și legumele sunt componente importante ale unei diete sănătoase. Sunt surse bogate de vitamine și minerale, fibre alimentare și o serie de substanțe benefice, inclusiv flavonoide și alți antioxidanți.
Ardeiul iute urmează și el regula culorilor, de la verde crud spre roșu cu toate proprietățile pe care acestea le semnalează. Mai exact, culoarea verde indică prezența vitaminei B, galbenul a luteinei, un antioxidant ce luptă împotriva radicalilor liberi și ajută la protecția vederii, între altele, portocaliul, ca și galbenul, ne arată că există betacaroten în respectiva plantă, adică vitamina A, asociată și ea cu vederea și cu sănătatea pielii. Licopenul se regăsește cel mai mult în fructele și legumele roșii, tot un antioxidant puternic.
Ca urmare, nu e deloc de mirare că rezultatele studiilor au indicat potențialul ardeilor iuți ca antioxidant și agent anti-obezitate, una dintre cele mai serioase probleme de sănătate ale lumii moderne.
De altfel, cu mult înainte de a fi folosit drept condiment în bucătărie, ardeiul iute era folosit cel mai probabil pentru rolul său medicinal.
- Mayașii îl foloseau pentru a trata astmul, tusea și durerile de gât.
- În Columbia, grupul Tukano folosește ardei iute pentru a calma mahmureala.
- Aztecii și mayașii amestecau ardei iute cu făină de porumb pentru a produce chillatolli, folosit în mod obișnuit ca dietă terapeutică pentru a vindeca răceala comună.
- Indienii Teenek (Huastec) din Mexic foloseau ardei iute pentru a trata rănile infectate.
- În istorie au mai fost folosiți și pentru a vindeca ciuperca piciorului atletului sau mușcăturile de șarpe, preparând o băutură din fructe verzi de ardei, fierte.
- Din punct de vedere medicinal, capsaicina este utilizată pentru a atenua durerea, să nu uităm, poate unii dintre noi chiar folosesc, acei plasturi medicinali pentru durerile de spate, cu ardei iute!
- Este utilizat pe scară largă ca medicament pentru artrită.
Ardeiul iute în alimentație
- Ardeii uscați sau fulgi sunt mai iuți decât cei proaspeți.
- Cu cât tulpina ardeiului este mai subțire, cu atât este mai iute!
- Un strop de ardei iute poate merge cu aproape orice fel de mâncare, dacă sunteți un pasionat al gustului
- Dacă vreți să fie iute, dar nu prea iute, renunțați la semințe
- Puteți încerca să scufundați ardei iute feliat într-o sticluță cu ulei de măsline, pentru a avea un condiment la îndemână
- Păstrați ardei iuți tăiați sau feliați în mici cutiuțe în congelator, pentru a adăuga culoare și aromă instantanee oricărei mese.
- Tăiați ardei proaspeți pentru pizza sau în sosul pentru paste.
- Încercați-i la grătar, prăjiți, alături de alte legume
- Atunci când îi curățați, însă, este de preferat să o faceți cu mănuși pe mâini!
- Puteți încerca și boiaua iute
Ce înseamnă iute, la ardeiul iute?
Scala Scoville evaluează nivelul de capsaicină în funcție de cantitatea de apă cu zahăr necesară pentru a neutraliza iuțeala. Acesta variază de la 0 la 1.641.183 de unități (SHU). Scorul maxim este pentru Carolina Reaper, cel mai iute ardei de pe pământ. Asta în condițiile în care un ardei jalapeno mediu are un scor de 3.500.
Atenție și la eventuala confuzie, dacă sunteți prin vacanțe și vă tentează să încercați bucătăriile locale! Chile este denumirea în spaniolă pentru orice fel de ardei, nu neapărat iute. Dar în orice altă parte a lumii aproape, chile sau chili înseamnă iute!
Varietățile includ Anaheim, cayenne, habanero, jalapeno, paprika, Tabasco și chiar unii ardei grași. Iar dacă dați peste denumiri ca Ghost (Fantoma), Scorpion sau Reaper (Secerător), înseamnă că trebuie să fiți foarte atenți.
Cine ar trebui să evite consumul de ardei iute?
Între iute și prea iute fiecare trebuie să își știe limitele, oricât de mult ne-ar plăcea să experimentăm.
- Prea mult ardei iute poate provoca dureri de burtă, greață, vărsături, diaree sau o senzație de arsură la stomac. Mai ales pentru copii, dacă din greșeală ajung să pună mâna pe el sau chiar să îl guste.
- Dacă inhalați ardei iute proaspăt tăiat, poate declanșa chiar o criză de astm la cei cu probleme respiratorii.
- Dacă ați luat din greșeală ardei iute, mai iute decât sunteți obișnuiți, NU încercați să îl diluați cu apă, ci cu lapte, înghețată sau brânză de vaci, care conțin grăsime, singura care reușește să dizolve capsaicina. Dacă nu sunteți consumator de lactate, încercați cu o bucată de pâine sau alte alimente bogate în amidon.
- Dacă ardeiul iute vă irită pielea sau din greșeală ați dus mâna la ochi, clătiți bine cu multă apă caldă.