x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Aspirina - benefică sau nu în cazul persoanelor în vârstă?

Aspirina - benefică sau nu în cazul persoanelor în vârstă?

17 Sep 2018   •   14:56
Aspirina - benefică sau nu în cazul persoanelor în vârstă?

 O aspirină pe zi nu ajută oamenii în vârstă să trăiască mai mult, ci poate avea chiar efectul opus, potrivit unui nou studiu, după cum notează Daily Mail.

Cercetătorii au descoperit că o doză zilnică din “pastila minune” nu este o garanţie pentru o viaţă fără demenţă. Cercetarea a urmărit  evoluţia a mii de oameni în vârstă, care nu au suferit în trecut accidente  vasculare cerebrale sau infarct, şi care au luat o doză mică de aspirină zilnic.

Cei care luau aspirină aveau şi o creştere “semnificativă” a riscului de sângerări, în mod deosebit în tractul gastrointestinal sau în creier. Studiul, care a implicat 19,114 de persoane în vârstă – 16,703 din Australia şi 2,411 din SUA – a început în 2010 şi a implicat participanţi de peste 70 de ani.

Participanţii au fost studiaţi timp de aproximativ cinci ani.

Printre oamenii aleşi pentru a lua aspirină, 90.3% dintre aceştia au rămas în viaţă la sfârşitul tratamentului fără dizabilităţi fizice sau demenţă, comparativ cu cei 90.5% care au luat un placebo. Persoanele care luau aspirină aveau un risc mai mare de moarte decât cei care luau placebo.

Sngerările semnificative – un risc cunoscut pentru cei care iau regulat aspirină – au fost, de asemenea, măsurate. Cercetătorii au notat că aspiria a fost asociată cu un risc crescut de sângerări semnificative, în mod special în tractul gastrointestinal şi în creier.

Sângerările semnificative – hemoragiile interne,hemoragiile în creier, hemoragiile gastrointestinale sau alte hemoragii care au necesitat transfuzii sau spitalizare – au avut loc în 3.8% din cazuri între persoanele care luau aspirină şi în 2.7% din cauzuri în cadrul grupului care lua placebo.

 

×
Subiecte în articol: aspirina beneficii riscuri