Diferențele dintre bărbați și femei se concretizează inițial prin cromozomii sexuali, în momentul concepției: XX pentru femei și XY pentru bărbați. În uter, secreția de testosteron a mamei în timpul gestației „masculinizează” un făt băiat, declanșând astfel creșterea diferențelor structurale de sex atât în corp, cât și în creier. „Pe măsură ce creștem și ne dezvoltăm - aprecia Rita Carter într-un studiu remarcabil („Totul despre creier”, Litera, 2022) -, aceste diferențe vor apărea în multe structuri cerebrale diferite. Diferențieri cognitive și de abilități între sexe se fac simțite încă din copilărie. La maturitate însă creierul bărbaților ajunge să fie în medie cu 8-13% mai mare decât cel al femeilor adulte. În plus, creierul bărbaților tinde să varieze mai mult, ca volum și grosime corticală”.
Formarea sarcinilor tipice
În continuare: „Creierul bărbaților diferă de cel al femeilor ca funcționare, dar și ca structură”, sesiza coordonatoarea lucrării citate anterior. Mai exact? „Creierele masculine - a urmat Rita Carter - par să fie mai «lateralizate» (cu o mai mare diferență în funcționare între emisfera stângă și cea dreaptă). Totodată, creierul masculin variază mai mult decât cel feminin în privința abilităților cognitive. Aceste variații se datorează parțial structurii «conectcomului» - rețeaua de conexiuni neurale dintre părțile creierului. Variațiile rezultă și din acțiunea hormonilor și din influențele externe ce intervin de-a lungul vieții. În particular, mediul social și experiențele trăite ne modelează continuu traseele neurale, ajutându-ne să practicăm sarcini tipice, masculine sau feminine”.
Fetele, mai bune la memorare
Studiile științifice au demonstrat că la bărbați creierul are o conectivitate mai intensă între emisfere. Ne face asta mai inteligenți? „S-a stabilit că bărbații sunt mai buni la procesare spațială, în vreme ce femeile au înregistrat punctaje mai mari la atenție și la memorare de cuvinte și chipuri”, a punctat Rita Carter. Bărbații au, de asemenea, amigdala mai proeminentă, mai mare decât amigdala femeilor. Ce înseamnă? „Amigdala este implicată în reacțiile emoționale, în capacitatea de a lua decizii și în formarea amintirilor”. Suntem, așadar, mai buni povestitori, dar și trăim mai intens emoțiile și suntem capabili să tranșăm mai rapid o situație, o problemă etc.
Finețuri de gen
O altă curiozitate: anumite zone ce guvernează comportamentul sexual tipic masculin și reacțiile la stres în hipotalamus sunt mai mari la bărbații heterosexuali decât la femei și la bărbații homosexuali. Și uite așa apar diferențele în cadrul aceluiași gen...
Toți ne naștem cu creier feminin
De remarcat că toți embrionii (umani) își încep viața având un creier feminin. Pentru a deveni masculin, creierul are nevoie de hormoni suplimentari, pe care mama îi procesează în perioada gestației. Hormonul responsabil de masculinizarea fătului se numește - ați ghicit - testosteron.
Când este stabilit sexul unui făt?
Sexul cromozomial este determinat în momentul fertilizării. Diferențierea sexuală fizică are loc însă la 7-12 săptămâni de la fertilizare.
Creierul bărbaților adulți este în medie cu 8-13% mai mare decât al femeilor adulte
Creierul bărbaților adulți tinde să varieze mai mult, ca volum și grosime corticală, decât creierul femeilor
„Mediul social și experiențele trăite ne modelează continuu traseele neurale, ajutându-ne să practicăm sarcini tipice, masculine sau feminine”, Rita Carter, coordonatoarea studiului „Totul despre creier”