x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Bei o cană cu lapte în plus, reduci numărul de ouă

Bei o cană cu lapte în plus, reduci numărul de ouă

de Florin Condurateanu    |    31 Aug 2020   •   20:30
Bei o cană cu lapte în plus, reduci numărul de ouă

Se miră suferindul de diabet când medicul îi atrage atenţia să ţină în frâu colesterolul. Asta pentru că diabeticul ştie, în general, că trebuie să vămuiască dulciurile. Diabetologul ne reaminteşte că în boala de diabet se strică toate metabolismele. 

 

Când un diabetic se sfătuieşte cu medicul lui privind regimul alimentar şi întreabă de o derogare, cum ar fi să bea şi a doua cană de lapte pe zi, doctorul îl împinge în uimire: dacă suplimentezi laptele, trebuie să nu mai mănânci două ouă pe săptămână, ci doar unul. Şi medicul diabetolog reaminteşte apăsat că în boala de diabet se strică toate metabolismele, nu numai metabolismul glucidelor, adică al dulciurilor, se dezechilibrează şi metabolismele proteinelor, al lipidelor. Medicul îi dă chiar o poruncă bolnavului de diabet: „nu trebuie să sară din limite colesterolul”! Una dintre temutele complicaţii aduse de diabet este atacul la vase, atât la vasele mici, cât şi la vasele mari. În acest fel, încep să cadă, ca într-un domino, diversele organe, cedează inima, se deteriorează vederea până la orbire, şchioapătă rinichii şi lista continuă. Dacă deteriorările aduse sistemului vascular prin diabet se adaugă la ravagiile făcute de colesterol, de prea multele grăsimi în sânge, situaţia se agravează. Colesterolul mărit sporeşte depunerea de grăsimi pe pereţii vaselor, plăcile de aterom micşorează diametrul vaselor prin înnămolirea cu grăsimi şi irigarea cu sânge a tuturor ţesuturilor, a organelor devine insuficientă. Plus că se pierde şi din flexibilitatea vaselor prin depunerea de grăsimi, de aici alte necazuri la tensiunea arterială, la cardiopatia ischemică, la insuficienţa cardiacă, la vedere, la funcţiile rinichilor. Se tot apreciază că nu e bine ca diabeticul să se înfrupte din dulciurile concentrate, din ciocolată, prăjituri, dulceţuri, că sunt suficiente dulciurile conţinute în fructe. Dar atenţie, diabeticii să drămuiască unele fructe prea dulci, în această categorie intrând strugurii, bananele, pepenii galbeni, chiar şi cei roşii prea dulci. Şi mai încet cu fripturile grase, cu pateurile, cu excesul de cartofi, de fasole boabe, mazăre etc.

 

Diabeticul nu trebuie să elimine de tot pâinea, ci să mănânce 1-2 felii subţiri de pâine neagră. Acestea eliberează lent carbohidraţi. 

 

×