x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Beneficiile exercițiilor fizice în aer liber

Beneficiile exercițiilor fizice în aer liber

de Paul Bardasu    |    27 Apr 2023   •   06:00
Beneficiile exercițiilor fizice în aer liber

Vremea bună se tot lasă așteptată, dar totuși putem găsi „portițe” în care facem câteva exerciții fizice afară și să ne bucurăm în aer liber. Mai ales că mișcarea are numeroase beneficii pentru sănătate, atât pentru fizic, cât și pentru psihic.

 

Chiar dacă ploile nu ne dau pace, trebuie să profităm de vremea indiscutabil mai caldă și orele mai lungi de lumină. Cum? Făcând exerciții în aer liber, ori alergând, ori pedalând la bicicletă, ori făcând drumeții sau pur și simplu luând la pas parcurile. Iată 15 motive pentru a vă antrena în aer liber care vă vor ajuta să vă îmbunătățiți starea generală de bine.

Cresc nivelul de vitamina D: Exercițiile în aer liber vă expun pielea la lumina soarelui, care ajută la fixarea vitaminei D, esențială pentru menținerea oaselor și dinților sănătoși și care reglează sistemul imunitar.

Îmbunătățesc starea de spirit: S-a demonstrat că exercițiile în aer liber îmbunătățesc starea de spirit și reduc simptomele de depresie și anxietate. Aerul proaspăt, soarele și mediul înconjurător pot crea o mentalitate pozitivă.

Cresc energia: Ieșirea afară și mișcarea corpului pot ajuta la creșterea nivelului de energie și la reducerea sentimentelor de oboseală.

Ajută la pierderea în greutate: Exercițiile în aer liber, cum ar fi alergarea sau drumețiile, pot arde mai multe calorii decât activitățile în interior, ceea ce poate ajuta la susținerea eforturilor de scădere în greutate.

Îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară: Mersul pe jos sau cu bicicleta ori joggingul pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și reduc riscul de boli de inimă.

Întăresc imunitatea: Petrecerea timpului în aer liber vă poate ajuta să vă întăriți sistemul imunitar și să vă protejați organismul împotriva infecțiilor.

Reduc stresul: Exercițiile în aer liber pot ajuta la reducerea nivelului de stres și la promovarea relaxării. Priveliștile și sunetele naturii sunt liniștitoare.

Îmbunătățesc creativitatea: Studiile au arătat că petrecerea timpului în natură poate spori creativitatea și îmbunătățirea funcției cognitive.

Îmbunătățesc somnul: Exercițiile regulate în aer liber pot ajuta la reglarea tiparelor de somn și la îmbunătățirea calității somnului.

Întăresc mușchii: Activitățile în aer liber, cum ar fi drumețiile, ajută la întărirea mușchilor și la îmbunătățirea condiției generale.

Scad tensiunea arterială: S-a demonstrat că exercițiile în aer liber scad tensiunea arterială și reduc riscul de hipertensiune arterială.

Cresc rezistența: Sportul în aer liber contribuie la creșterea rezistenței și la îmbunătățirea performanței atletice.

Îmbunătățesc echilibrul și coordonarea: Activitățile făcute afară, cum ar fi alergarea pe traseu sau ciclismul montan, pot îmbunătăți echilibrul și coordonarea.

Oferă varietate: Exercițiile în aer liber oferă o schimbare de peisaj și varietate în rutina de antrenament.

Cresc stima de sine: Exercițiile regulate în aer liber pot îmbunătăți stima de sine și pot oferi un sentiment de împlinire.

Exercițiile în aer liber pot fi adaptate la nivelul de antrenament al oricui. Cel mai bine ar fi să le faceți dimineața, devreme, când energia este mai mare și aerul este în general mai curat. În plus, un alt motiv este că oamenii găsesc mai mereu scuze pentru a evita exercițiile în aer liber la sfârșitul zilei, când sunt obosiți.

Aveți grijă la temperaturile extreme. Nu sunt bune nici cele foarte reci, nici cele fierbinți. De asemenea, ar trebui să vă protejați capul de razele soarelui, chiar dacă acesta are multe beneficii și este bun pentru tine. Însă ce e prea mult, strică. Așadar, întotdeauna folosiți cremă de protecție solară, ochelari de soare și ceva pe cap. Nu uitați să beți apă suficientă: în general, dacă beți apă cu 30 de minute înainte de a face mișcare în aer liber, este suficient pentru pentru un antrenament de 30 de minute. 

Dacă reușiți să vă convingeți și familia să participe la mișcarea în aer liber, cu atât mai bine: vă îmbunătățiți starea de spirit și relațiile cu ceilalți și vă atenuați emoțiile negative. În plus, aveți șansă să interacționați cu alte familii care împărtășesc aceleași interese, cu care puteți intra în legătură. Copiii au ocazia să se joace cu alți copii, ajutându-i potențial să-și facă noi prieteni. Aspectul social al exercițiilor în aer liber îmbunătățește și mai mult beneficiile pentru sănătate pe care familiile le experimentează atunci când se angajează la un stil de viață activ.

×