x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 

Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 

de Maria Coman    |    26 Noi 2021   •   07:59
Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 

Perioada menopauzei este una adesea mai complicată, de aceea e bine să adoptăm din timp un stil de viață cât mai sănătos, astfel încât să reușim să ne adaptăm cât mai bine. În mod normal, menopauza apare în jurul vârstei de 50-55 de ani, dar există și excepții, când se instalează mult mai devreme. Statisticile arată că la aproximativ o femeie din 100 simptomele menopauzei pot să dureze și până la 65 de ani, vârstă care marchează debutul bătrâneții, dar lucrurile variază foarte mult de la persoană la persoană. Odată cu reducerea nivelului de estrogen care se produce la menopauză, scade și rata metabolică. Scăderea progesteronului poate provoca, totodată, retenție de apă. Menopauza se asociază cu o reducere a consumului energetic atât în repaus, cât și în activitate, creșterea depunerilor de grăsime în zona abdomenului, dar și creșterea nivelului de insulină între mese.

Cele mai frecvente semne ale menopauzei sunt, pe lângă dispariția menstruației, amețeli și dureri de cap, bufeuri și transpirații nocturne, schimbări bruște de dispoziție, iritabilitate crescută, anxietate sau simptome de depresie, uscăciunea vaginală și scăderea libidoului, păr subțire și piele uscată. Pot să apară și ochii umflați dimineața, accentuarea pungilor și cearcănelor, dureri ale articulațiilor mici sau creșterea tensiunii arteriale. 

Odată cu instalarea menopauzei, crește și riscul apariției bolilor cardiovasculare, precum și al osteoporozei, din cauza scăderii cantității de estrogen. Principalele schimbări care pot să apară  sunt creșterea în greutate, poftele alimentare accentuate, dar și somnul deficitar. Creșterea în greutate poate să fie cuprinsă între 1 și 5 kilograme în fiecare an în timpul menopauzei sau imediat după. Poftele alimentare se explică prin schimbările care apar la nivelul hormonilor foamei, leptina și grelina. Iar insomniile vin de obicei din cauza bufeurilor, problemelor de respirație și de transpirație. Bufeurile apar în 75-80% dintre cazuri și se manifestă prin senzație de căldură apărută la nivelul feței și gâtului, care se extinde apoi la umeri și torace. Apar de obicei noaptea și pot să ducă la insomnii. Femeile aflate la menopauză vorbesc adesea și despre un sentiment de oboseală intensă și lipsă de tonus, epuizare fizică și psihică. Până corpul reușește să se echilibreze, este foarte important ca fiecare femeie să aibă foarte multă grijă la ce alimente consumă și, ce este și mai important, la câtă mâncare consumă zilnic.

Odată cu menopauza pot să apară și diverse boli. Principala afecțiune este osteoporoza, ea putând să apară odată cu scăderea nivelului de estrogen, care este un factor determinant pentru pierderea mineralelor din oase. Astfel, odată cu instalarea menopauzei, oasele devin mai fragile și se pot fractura mai ușor, în special oasele de la încheietura mâinilor, de la șold și de la nivelul coloanei vertebrale. Osteoporoza se manifestă de multe ori și prin deformarea coloanei și tasarea vertebrelor, determinând aspectul încovoiat. Pentru prevenirea osteoporozei, e important să luăm vitamine și minerale, în special calciu și vitamina D și, de asemenea, să facem mișcare. De asemenea, e bine de știut că fumatul crește pierderea osoasă și riscul relativ de fracturi. Sedentarismul agravează și el osteoporoza. 

 Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces din lume și ocupă unul dintre primele locuri și în cazul femeilor aflate la menopauză. Aceste boli apar ca urmare a creșterii nivelului de colesterol din sânge, care anterior era controlat cu ajutorul estrogenului. Boala coronariană, care a fost considerată în trecut boala bărbaților, este și principalul ucigaș al femeilor aflate la menopauză din întreaga lume.

Și în cazul bolilor de inimă un rol important în prevenirea lor îl ocupă activitățile fizice regulate, alimentația, care trebuie să fie cu conținut scăzut de grăsimi, dar și renunțarea la fumat. Cardiopatia ischemică, spre exemplu, este una dintre afecțiunile care pot fi prevenite, deși, din păcate, puțini se preocupă de asta înainte de a se îmbolnăvi. 

 Incontinența urinară este și ea una dintre cele mai neplăcute consecințe ale menopauzei. Estrogenul menține sănătatea țesuturilor de la nivelul vaginului și al vezicii urinare. Odată cu apariția menopauzei, aceste țesuturi încep să se subțieze și să se atrofieze, determinând uscăciune vaginală și durere în timpul actului sexual, cât și o sensibilitate mai ridicată a vezicii urinare. Toate aceste aspecte contribuie la apariția incontinenței urinare care se manifestă printr-o hiperactivitate a vezicii urinare și o nevoie frecventă de a merge la toaletă. Putem, pentru a preveni incontinența urinară, să facem exerciții de tip Kegel și să evităm să consumăm iritanți cum ar fi alcoolul, cafeaua sau alimente acide.

Există mai multe variante de tratament, care includ, la recomandarea medicului, și terapia de substituție hormonală, dar schimbarea stilului de viață este vitală. O alimentație sănătoasă, care să includă fructe și legume, mișcarea și exercițiile fizice, renunțarea la fumat și reducerea cantităților de cafea și alcool sunt considerate foarte importante pentru o cât mai bună calitate a vieții.

×