Broccoli își are originea într-un soi de varză sălbatică din zona Mării Mediterane. A fost cultivat la început în Calabria, în sudul Italiei. Denumirea sa provine din termenul latin brachium, care înseamnă „braț”, făcând referire la multiplele ramuri care derivă din vârful plantei pentru a crea buchețelele asemănătoare unor copăcei. Broccoli a început să fie consumat în urmă cu 2.000 de ani în civilizațiile etruscă și romană. El a fost purtat către Franța în secolul al XVI-lea, apoi în Anglia (unde era numit sparanghel italian) în secolul al XVIII-lea. La începutul anilor 1900, a ajuns și pe farfuriile din Statele Unite.
Rolul sulforafanilor
„Aroma caracteristică a acestei legume este sulfuroasă datorită compușilor săi bioactivi puternici denumiți sulforafani, care combat grăsimea și activează mecanismele de apărare a sănătății. Împreună cu colegii de la Fundația Angiogenesis, am realizat studii pe broccoli urmărind proprietățile sale de înfometare a cancerului”, menționa dr. William W. Li în studiul „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024). Rezultatul? „Am arătat că în vreme ce buchețelele de broccoli au într-adevăr o activitate intensă de înfometare a cancerului datorită sulforafanilor, când vine vorba despre mecanismele de apărare ale angiogenezei, tulpina conține și mai multe ingrediente bioactive decât buchețelele”.
Stimularea modificărilor epigenetice
Mai departe: „Sulforafanii din broccoli activează și celelalte mecanisme de apărare a sănătății. Ei protejează celulele stem, stimulează modificările epigenetice din ADN care ameliorează sănătatea și metabolismul intestinal și amplifică reacțiile imunitare benefice. Adaug la aceste beneficii efectul pe care sulforafanii îl au asupra adipozității. Ajutând creierul să devină mai sensibil la leptină, sulforafanii diminuează senzația de foame. Acest efect a fost studiat de cercetătorii de la Universitatea Catolică din Murcia și centrul de cercetări CEBAS-CSIC din Spania. Ei au selectat 40 de adulți supraponderali cu vârste cuprinse între 35 și 55 de ani, cărora le-au prescris o treime de cană de vlăstari proaspeți de broccoli pe care au trebuit să îi consume zilnic timp de zece săptămâni”.
Dovezi științifice
Și? „Pe durata studiului au fost realizate analize de sânge pentru a măsura markerii inflamatori asociați cu grăsimea corporală în exces, în special interleukina-6 (IL-6) și proteina C-reactivă (CRP). Au fost colectate mostre de urină pentru a se analiza cantitatea de sulforafani rezultată în urma consumului de broccoli. După zece săptămâni, cei care consumaseră vlăstare de broccoli și-au diminuat grăsimea corporală cu șase procente. Remarcabil a fost că această scăderea a masei grăsimii s-a menținut încă 20 de zile după ce nu au mai consumat vlăstarele de broccoli. Apoi, treptat, grăsimea corporală a început să se acumuleze la loc, atingând valorile de bază de dinaintea consumului de broccoli”.
Atenție la cumpărături
Mai mult: „În urina colectată de la subiecți pe durata celor zece săptămâni de consum de vlăstari de broccoli, cercetătorii au descoperit valori ridicate de sulforafani. În sânge, markerii inflamatori au scăzut, IL-6 reducându-se cu 38%. Ca și în cazul grăsimii corporale, a existat un beneficiu antiinflamator continuu după ce subiecții au încetat consumul de broccoli. De fapt, valorile IL-6 au continuat să scadă până în ziua 90. Celălalt marker inflamator, CRP, a scăzut cu 40% și a revenit încet la valoarea de bază până în ziua 90”. La final, un sfat: „Când cumperi broccoli, caută ca tulpinile să fie verzi și ferme. De obicei vlăstarii de broccoli sunt ambalați în pungi. Caută-i pe cei care au frunzulițe de un verde-deschis și rădăcini alb-gălbui. Ar trebui să aibă același miros ca planta adultă, fără mirosuri ciudate care ar putea indica faptul că sunt alterați”.
„Vlăstarii fragezi de trei-patru zile conțin de 100 de ori mai mulți sulforafani decât planta adultă. Aceștia stimulează celulele imunitare care protejează organismul împotriva virusurilor”, dr. William W. Li
„Sulforafanii din broccoli protejează celulele stem, stimulează modificările epigenetice din ADN și amplifică reacțiile imunitare benefice”, dr. William W. Li