x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Copacul binecuvântat din grădina ta, cu numeroase beneficii pentru sănătate

Copacul binecuvântat din grădina ta, cu numeroase beneficii pentru sănătate

de Redacția Jurnalul    |    27 Apr 2023   •   21:15
Copacul binecuvântat din grădina ta, cu numeroase beneficii pentru sănătate
Sursa foto: Hepta

Conform unei legende străvechi, atunci când Maica Domnului căuta adăpost pentru Iisus pe când era urmărită de soldații lui Irod, un smochin și-a deschis trunchiul și a i-a oferit un loc de ascunzătoare.

Egiptenii din anitichitate vedeau smochinul ca un arbore sfânt, având o importanță cosmică și fiind conectat cu pasărea Phoenix și renașterea lui Osiris, o zeitate solară.
În Grecia antică, acest pom era unul sacru și se credea că fusese creat de zeul Dionysus. Pe de altă parte, într-o legendă grecească, se povestește că zeița Demetra, după răpirea fiicei ei de către Hades, a colindat întreg pământul în căutarea sa. La un moment dat, a fost găzduită în casa unui om din Attica, în sudul Greciei. Acesta a întâmpinat-o cu căldură și a tratat-o cu generozitate, iar Demetra i-a răsplătit ospitalitatea dăruindu-i cel dintâi smochin.

Cum să creșteti smochinul

  • Potrivit agruclturalacostum.ro, smochinul nu tolerează iernile prea aspre, timp în care își poate pierde ramurile cele mai tinere în ciuda faptului că este sprijinit de un perete, într-un loc însorit și protejat. De asemenea, se teme de îngheț și de înghețul brusc primăvara: crește cel mai bine în zona mediteraneană și nu trebuie să depășească niciodată 600 m altitudine. Întotdeauna îi plac expunerile însorite, chiar și în sud.
  • Acceptă orice tip de sol (atâta timp cât nu este umed) și poate crește pe versanți și terasamente, deoarece nu este pretențios pentru cantitatea de nutrienți. Preferă însă solul calcaros, afanat, chiar nisipos, permeabil, pietros și arid.
  • Smochinul este foarte potrivit pentru o livada de familie deoarece este unul dintre puținii pomi fructiferi care nu necesită tratamente cu pesticide sau fungicide, deoarece nu are dușmani naturali.
  • În plus, nu este necesară fertilizarea, deoarece rezistă bine și rodește chiar și pe soluri foarte sărace și nici măcar nu are nevoie de tăiere , dacă nu pentru eliminarea ramurilor rupte. Totuși, dacă se dorește, arborele ar dori toamna să se împrăștie o aprovizionare cu gunoi de grajd matur sau alt îngrășământ organic (compost, gunoi uscat), sub diametrul ramurilor, îngropându-l cu o prășitură ușoară (rădăcinile rămân destul de pe suprafaţă).

Un pom fructifer poate fi o binecuvântare, mai ales dacă se pot consuma și frunzele și lăstarii acestuia. Smochinul are numeroase beneficii pentru sănătate.

În cazul în care aveți probleme cu circulația, puteți să folosiți o infuzie obținută din frunze de smochin. Puneți 20-30 de frunze de smochin la un litru de apă clocotită și consumați maxim două căni de infuzie pe zi, timp de 5-6 zile.

Frunzele sunt benefice și pentru tratamentul împotriva ulcerului. Puteți mesteca 2-3 frunze dimineața, pe stomacul gol. 

Fructele smochinului au proprietatea de a regla zahărul din sânge.

Proprietățile smochinelor

Smochinele proaspete sunt bogate în substanțe nutritive, fiind în același timp relativ sărace în calorii, ceea ce le face să fie un adaos excelent la o dietă sănătoasă. O smochină proaspătă mică (40 de grame) conține:

  • Cupru: 3% din valoarea zilnică (DV)
  • Magneziu: 2% din VD
  • Potasiu: 2% din VD
  • Riboflavină: 2% din VD
  • Tiamină: 2% din VD
  • Vitamina B6: 3% din VD
  • Vitamina K: 2% din VD

De asemenea, smochinele conțin cantități mici dintr-o mare varietate de nutrienți, dar sunt deosebit de bogate în cupru și vitamina B6. Cuprul este un mineral vital care este implicat în mai multe procese corporale, inclusiv metabolismul și producția de energie, precum și în formarea celulelor sanguine, a țesuturilor conjunctive și a neurotransmițătorilor. Vitamina B6 este o vitamină cheie necesară pentru a ajuta organismul să descompună proteinele alimentare, să creeze noi proteine și joacă un rol important în sănătatea creierului.

Calorii și valorile nutriționale pentru smochine

O smochină proaspătă mică (40 de grame) conține:

  • calorii: 30
  • proteine: 0 grame
  • grăsimi: 0 grame
  • carbohidrați: 8 grame
  • fibre: 1 gram

Smochinele proaspete conțin câteva calorii din zahărul natural, dar consumul câtorva smochine este o gustare rezonabilă, cu puține calorii sau o completare la o masă. Pe de altă parte, smochinele uscate au un conținut ridicat de zahăr și sunt bogate în calorii, deoarece zahărul se concentrează atunci când fructele sunt uscate.

Beneficiile consumului de smochine

Practicanții sistemelor indiene de medicină au folosit de mult timp smochinele pentru a trata afecțiunile care afectează diverse sistemele corporale, de la cel endocrin la cel respirator, digestiv, reproducător și chiar imunitar.

Printre proprietățile atribuite de cercetători smochinelor se numără următoarele:

  • antioxidante
  • anticancerigene
  • antiinflamatoare
  • reducătoare de grăsimi
  • protectoare de celule

Smochinele au arătat beneficii în tratarea mai multor afecțiuni menționate mai jos.

Diabetul și controlul glucozei

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a sugerat că oamenii pot folosi plantele tradiționale pentru a ajuta la tratarea diabetului. Cercetătorii au remarcat efectele smochinelor de protecție a ficatului și de reducere a glucozei, cu toate acestea, cercetările pe această temă sunt foarte limitate. Smochinele pot fi utilizate de către persoanele care suferă de diabet atunci când nu includ în alimentație alte fructe cu indice glicemic crescut. De asemenea, cei cu glicemii necontrolate trebuie să evite consumul de fructe cu indice glicemic crescut, precum smochinele, până nu obțin un control glicemic superior.

Disfuncția erectilă

Unii oameni consideră anumite plante ca fiind afrodisiace datorită capacității lor potențiale de a stimula excitarea sexuală. Cercetătorii nu au examinat încă efectele afrodisiace ale smochinelor la om, fiind necesare studii suplimentare înainte ca medicii să poată recomanda utilizarea smochinelor pentru disfuncția erectilă.

Sănătatea părului

Smochinele sunt foarte bogate în fier, care este un mineral important pentru a ajuta la menținerea unui păr sănătos.

Sănătatea digestivă

Datorită proprietăților laxative ale fructului, oamenii folosesc în mod obișnuit siropul de smochine pentru a ajuta la tratarea constipației. Cu toate acestea, doar câteva studii au furnizat dovezi ale faptului că smochinele ajută în cazul constipației.

×
Subiecte în articol: smochin sanatate cultivare vitamine