Dacă cineva are coșmaruri frecvente - mai mult de o dată sau de două ori pe săptămână - care provoacă suferință sau probleme la locul de muncă sau între oameni, este posibil să aibă o tulburare specifică, numită tulburare de coșmar, care poate fi tratată eficient prin terapii comportamentale sau uneori doar prin schimbări de stil de viață. Conform unor teorii, coșmarurile pot fi o modalitate prin care creierul nostru face față și procesează amintirile neplăcute. Abordarea coșmarurilor care apar des și recurent este importantă, deoarece acestea au fost, de asemenea, legate de insomnie, depresie și comportament suicidar. Deoarece coșmarurile pot provoca, de asemenea, privarea de somn, pot apoi să ducă la boli de inimă, obezitate, adesea anxietate sau simptome depresive. Mai ales dacă ele apar după ce ne-am trezit în mijlocul nopții și ne-am străduit să adormim la loc.
O altă categorie de vise la care trebuie să fim atenți le include pe cele care se repetă. Coșmarurile de obicei se produc o singură dată și ne lasă impresii puternice, dar există și vise în care teama e de fapt aceeași și pe care pare că le visăm la infinit.
Iată, așadar, câteva idei care ar putea ajuta la un somn mai bun și la mai puține coșmaruri.
-
Stabiliți-vă o rutină legată de somn. Coșmarurile apar în acea perioadă de somn caracterizată prin mișcări rapide ale ochilor, perioada în care mușchii noștri se relaxează și începem să visăm. Trezirea în timpul somnului REM permite rememorarea visului și suferința rezultată. Așa că una dintre soluțiile pe care specialiștii le consideră cele mai eficient este să dormim mai profund. Cum facem asta? Cu ajutorul unei rutine de somn sănătoase. Ore fixe de culcare, camere aerisite și răcoroase, evitând băuturile stimulante după-amiaza sau seara, poate cu o scurtă plimbare înainte de culcare. Și departe de ecrane, tot specialiștii ne spun că lumina albastră a ecranelor ne stimulează sistemul nervos, care nu se mai relaxează suficient înainte de somn. Și, la fel de important, ultima masă trebuie să fie cu câteva ore înainte de culcare, pentru ca organismul să apuce să digere și să se odihnească pe parcursul nopții. Gustările stimulează metabolismul și dau creierului semnalul că trebuie să lucreze pentru a le procesa.
-
Reduceți consumul de alcool Băuturile alcoolice pot induce neliniște și treziri pe parcursul nopții, ceea ce face mai probabil să ne amintim visele și implicit și coșmarurile. Multe persoane folosesc alcoolul ca pe o modalitate de relaxare, dar nu e neapărat cea mai bună soluție. Ca alternativă, ceaiurile de plante favorizează un somn mai relaxat și mai liniștit.
Citește pe Antena3.roZeci de gardieni din Squid Game, văzuți pe străzile din București. Imaginile au devenit virale pe internet -
Revizuiți medicamentele și suplimentele alimentare pe care le folosiți, bineînțeles, împreună cu medicul dumneavoastră. Diverse medicamente pot afecta modul în care creierul gestionează norepinefrina, un neurotransmițător responsabil pentru răspunsul nostru la stres, de tipul „luptă sau fugi”. Unele antihistaminice, antidepresive, somnifere, statine și alte medicamente sunt, de asemenea, asociate cu visele deranjante. Consumul de alcool și utilizarea barbituricelor pot crea același tip de perturbare.
-
Rescrieți finalul visului. Deoarece coșmarurile pot fi un comportament învățat pentru creier, această practică presupune scrierea în detaliu a elementelor narative ale visului. Apoi rescrieți visul astfel încât să se încheie pozitiv. Chiar înainte de a adormi, stabiliți intenția de a revisa. Exersând o rescriere în timpul zilei, ne creștem șansele de a primi varianta mai bună peste noapte, în loc de coșmar. Terapia de rescriere a imaginii are patru pași de bază, care pot fi învățați într-o singură zi, spun experții. În primul rând, oamenii sunt rugați să noteze fiecare detaliu al coșmarului lor. Apoi, fiecare persoană rescrie coșmarul cu o tentă pozitivă, asigurându-se că acesta se încheie cu o soluție sau o rezolvare plăcută sau care îi dă putere. Pasul al treilea este unul practic. Visul trebuie repetat între 5 și 20 de minute zilnic, până când este perceput și memorat de circuitele neuronale. Iar ultimul pas este repetarea lui chiar înainte de culcare.
-
Dacă nimic nu funcționează și încă aveți coșmaruri, adresați-vă unui terapeut sau unui specialist în somn. Coșmarurile ar putea fi un semn al unei probleme mai importante, cum ar fi PTSD sau o tulburare de dispoziție și este important, dacă e așa, să fie tratată tulburarea de bază, nu doar simptomul acesteia. În acest moment s-au făcut progrese foarte mari în tratarea pe cale psihoterapeutică a coșmarurilor, insomniei, anxietății sau a altor tulburări de dispoziție.