Statul la birou, în fața calculatorului, ne afectează postura și poate duce la probleme grave de sănătate. Primul efect negativ este că ajungem să stăm cocoșați tot timpul, nu doar la birou, iar apoi apar durerile puternice de spate. Specialiștii spun că dacă suntem puțin atenți, putem corecta aceste probleme cu ajutorul unor exerciții.
În era tehnologiei, avem aplicații pentru orice, chiar și pentru îndreptatul spatelui. Una dintre aceste aplicații se numește simplu “Îndreaptă Spatele”, și a fost concepută de o echipă formată din kinetoterapeuți cu experiență și mai mulți programatori. Aplicația te va ajuta să îți corectezi postura prin notificări auditive și text și te va ține la curent cu informații de la specialiști din domeniile recuperării medicale, nutriție și nu numai.
SOLUȚII PENTRU A SCĂPA DE COCOAȘĂ
- Exerciții speciale de fitness
- Yoga sau Pilates
- Ședințe de Yumeiho
- Utilizarea unui ham de memorie
- Corectarea posturii la un interval regulat de timp
Setările aplicației sunt foarte simple, în funcție de nevoile tale. Pentru că de multe ori ne cufundăm în muncă și nu mai suntem atenți la postură, aplicația te va notifica la un anumit interval de timp să-ți îndrepți spatele. Îți alegi intervalul orar, de exemplu între 8.00 și 16.00, apoi frecvența notificărilor, de la 15 minute, la 90 de minute. Notificările pot fi audio, acestea având vocea kinetoterapeutului Alexandru Lefter, sau mesaje scrise.
Specialiștii spun că dacă respecți aceste notificări și îți îndrepți spatele la un interval regulat de timp, mușchii tăi vor lucra de fiecare dată. Este posibil ca la început să ai dureri sau febră musculară pentru că mușchii lucrează să se adapteze la noua postură.
Aplicația poate fi descărcată gratuit din Play Store.
Cocoașa de smartphone
Nu doar statul în fața calculatorului ne cocoșează, ci și statul cu nasul în telefon. Ne petrecem atât de mult timp înclinați spre telefonul mobil încât ne vom schimba poziția coloanei, a umerilor și chiar a bazinului. Primele semne ale cocoașei de smartphone sunt durerile cervicale puternice. Specialiștii americani au denumit această problemă “Text neck” și au înființat chiar și un institut de cercetare dedicat problemelor de sănătate provocate de utilizarea excesivă a telefoanelor sau tabletelor. Medicii le atrag atenția părinților care cumpără telefoane și tablete copiilor să aibă grijă la postura acestora pentru că riscă să-și deformeze coloana de mici. „Capul nostru cântărește în jur de 4-5 kilograme și este o greutate suportată de coloana vertebrală dacă stăm drept. Pe măsură ce ne înclinăm capul, presiunea asupra coloanei crește de până la șase ori și ajunge la echivalentul a peste 20 de kilograme”, explică Adrian Bogdan, antrenor de box și fitness.
Ca să nu dăm vina doar pe gadget-uri, trebuie menționat faptul că aceleași probleme le putem avea și dacă stăm aplecați când citim cărți. Specialiștii spun că ar trebui să aducem telefonul sau cartea la nivelul feței pentru a evita problemele de sănătate. Este greu să ținem cartea mult timp ridicată, de aceea este indicat să citim când putem avea o poziție corectă.
Hamul de memorie
Hamul de memorie este o soluție bună pentru cei care vor să-și îndrepte spatele. Acesta se poate purta câteva ore pe zi și poate fi ascuns de haine. Hamul conține o tijă tare care vine fix la nivelul coloanei și nu te lasă să stai cocoșat. Pentru început, este indicat să porți hamul o oră, cel mult două, pentru că poate provoca dureri la nivelul mușchilor. „Este bine să apelăm la un ham de memorie, la aplicații care ne aduc aminte să stăm drepți și tot felul de soluții, dar să nu uităm că mișcarea este cea mai importantă până la urmă. Avem foarte multe exerciții în fitness care îi vor ajuta pe oameni să-și îndrepte postura și își vor lucra mușchii spatelui pentru o susținere mai bună a coloanei. Yoga, Pilates sunt iarăși foarte indicate pentru menținerea sănătății coloanei vertebrale. Yumeiho face minuni pentru spate. Sunt multe variante. Trebuie voință, determinare, pentru că pe măsură ce anii trec, corpul nostru îmbătrânește și asta înseamnă deteriorarea sistemului osos și a mușchilor. Este indicat să venim în întâmpinarea acestor probleme și să ne întărim corpul”, mai spune antrenorul Adrian Bogdan.
Masca de dormit smart
Masca de dormit “Luna” este dotată cu inteligență artificală care îți va monitoriza undele cerebrale și rulează muzică personalizată. Masca se conectează la o aplicație în care setezi dacă vrei să dormi puțin sau vrei un somn profund. Luna va costa aproximativ 150 de dolari.
Ochelarii cu display holografic
Ochelarii care au lentile cu display nu mai sunt doar în filme. Cu ajutorul lor poți vedea la mai puțin de jumătate de metru distanță date precum calendarul, temperatura, notificări sau hărți.
Aplicația care îți printează pozele
Google a lansat recent un serviciu care te ajută să-ți printezi fotografiile preferate, ca să nu te mai duci cu stick-ul prin oraș. Cu ajutorul unei aplicații selectezi cel puțin 20 de fotografii, alegi dimensiunile și ceri să fie printate. Apoi vei primi acasă fotografiile alese. Prețurile pornesc de la 61 de lei fără taxe de livrare.