x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Lista legumelor și a fructelor cu indice glicemic mai mic de 55

Lista legumelor și a fructelor cu indice glicemic mai mic de 55

de Andreea Tiron    |    23 Mai 2023   •   08:45
Lista legumelor și a fructelor cu indice glicemic mai mic de 55
Sursa foto: Hepta

Indicele glicemic (i se mai spune și index glicemic) al unui aliment se leagă direct de puterea acestuia de a crește glicemia.

Potrivit cumvaplace.ro, cu cât indicele glicemic al unui aliment consumat este mai mic, cu atât glicemia crește mai puțin.

Scara indicelului glicemic se împarte astfel

De la 0 la 55 = indice glicemic mic (majoritatea fructelor și legumelor, cerealele puțin procesate, pastele gătite aldente, fructe oleaginoase, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi)
De la 56 la 69 = indice glicemic mediu (cartofi, porumb, orez alb, cușcuș)
De la 70 la 100 = indice glicemic ridicat (pâine albă, majoritatea biscuiților, prăjituri, gogoși, cornuri/croissant, batoane de cereale)

Fructe cu indice glicemic mic (mai mic de 55)

Avocado 10
Banane necoapte 45
Afine 25
Piersici proaspete 35
Caise 46
Mere 35
Mure 25
Cireșe 20
Coacăze roșii 25
Coacăze negre 15
Smochine uscate 40
Smochine proaspete 35
Rodie 35
Grepfrut 30
Pere 30
Mere coapte 35
Mere deshidratate 35
Suc de mere neîndulcit 50
Nectarine 35
Portocale 35
Roșii 30
Roșii uscate 35
Suc de roșii 35
Zmeură 25
Mandarine 30
Mango 50
Suc de morcovi 40
Prune 35
Prune uscate 40
Căpșune 25
Vișine 25
Lichee 50
Pomelo 30
Nuci, alune, caju, fistic, migdale, arahide 15
Măsline 15
Papaya proaspătă 55

Legume cu indice glicemic mic (mai mic de 55)

Vânătă 20
Fasole boabe albă 35
Sfeclă roșie crudă 30
Sfeclă roșie coaptă 30
Ceapă 15
Năut fiert 30
Năut (de la conservă) 35
Dovlecei 15
Andive 15
Fasole boabe neagră 35
Usturoi 30
Fasole (de la conservă) 40
Fasole verde 15
Mazăre verde 35
Ciuperci 15
Castraveți 15
Conopidă 15
Varză 15
Anghinare 20
Porumb 15
Praz 15
Ridiche 15
Salată 15
Țelină frunze 15
Țelină rădăcină 35
Morcov crud 30
Linte galbenă 30
Linte verde 25
Soia 15
Frunze de măcriș 15
Sparanghel 15
Spanac 15
Ardei chili 15
Ardei gras (roșu, verde, galben) 15
Mazăre verde conservată (fără zahăr) 45

×
Subiecte în articol: diabet indice glicemic legume fructe