x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Perele - fructele care-ți fac talie de viespe

Perele - fructele care-ți fac talie de viespe

de Florian Saiu    |    28 Aug 2024   •   06:00
Perele - fructele care-ți fac talie de viespe

Munții Tian Shan nu sunt doar căminul ancestral al merelor, ci și al perelor, alte fructe benefice pentru organismul uman. Dar să le dezvăluim tainele. Îndrumător ne va fi - ați ghicit - dr. William W. Li, autorul cercetării „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).

„Ador perele coapte, le folosesc feliate în salate, le includ în antreuri și le savurez ca parte a unui desert sănătos”, relevă dr. William W. Li. „Ele sunt o sursă excelentă de fibre alimentare (un fruct de mărime medie conține 6 g) pentru sănătatea intestinală și susțin imunitatea. Ca și rudele lor, merele, perele sunt o sursă importantă de acid clorogenic. Perele îți pot subția talia”. Serios?

Efectele consumului de pere

Urmează explicațiile: „Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Florida au studiat efectele consumului de pere la 40 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani. Toți sufereau de sindrom metabolic, o afecțiune prediabetică printre ale cărei caracteristici se numără presiunea arterială ridicată, glicemia și colesterolul ridicate și o cantitate mare de grăsime corporală. În acest studiu, jumătate dintre subiecți au primit câte două pere (varietatea Bartlett sau Anjou) de consumat zilnic. Cealaltă jumătate a primit o băutură placebo cu același număr de calorii”.

Mai puțină leptină, apetit diluat

Și? „Fiecare persoană și-a menținut dieta și activitatea fizică obișnuite. După 12 săptămâni, consumatorii de pere prezentau o scădere de 2 cm a circumferinței taliei și o scădere benefică cu opt puncte a presiunii arteriale sistolice. Consumatorii de pere au pierdut 600 g. În schimb, grupul placebo a câștigat puțin peste 200 g. Un test de sânge a arătat modul în care consumul de pere a scăzut valorile din sânge ale leptinei cu 5%. Știm că leptina este produsă de adipocite (celule adipoase). Cu cât organismul are mai multă grăsime, cu atât produce mai multă leptină. O scădere a masei celulelor adipoase conduce la o cantitate mai redusă de leptină, ceea ce ajută la controlul apetitului”.

Pont

Mai departe: „Dintre cele 3.000 de soiuri de pere care există, cel mai probabil găsești în piață Anjou, Bartlett, Bosc, Comice și Seckel. Sezonul lor este toamna și iarna, așa că poți căuta cele mai bune fructe în aceste luni. Pont: pentru a identifica o pară coaptă, ține fructul de la bază cu o mână și cu cealaltă apasă baza codiței. Dacă pulpa este moale, para este gata de consumat”.

Un hibrid între pomelo și portocala jamaicană

Un alt fruct ce conferă beneficii asemănătoare celor furnizate de pere este grepfrutul. „Acest fruct folosit frecvent la micul dejun este denumit în engleză după mănunchiurile în care crește, care seamănă cu niște ciorchini de struguri imenși. Este un fruct relativ nou, creat abia în secolul al XVII-lea în Indiile de Vest, din Marea Caraibelor, ca hibrid între pomelo (originar din Asia de Sud-Est) și portocala dulce jamaicană. Grepfrutul este cunoscut pentru sucul său dulce-acrișor, care are o aciditate între cea a portocalei și cea a lămâii. Pulpa grepfrutului conține numeroși compuși bioactivi, inclusiv flavonoidele care combat grăsimea, hesperidină și naringenină, precum și vitamina C, un puternic antioxidant și antiinflamator care protejează ADN-ul”.

Grepfrut roz antiadipos

În plus: „Grepfrutul roz mai conține și compusul bioactiv licopen, care conferă fructului culoarea roșiatică și care are puternice beneficii antiadipoase. Este și o bună sursă de fibre alimentare care susțin microbiomul. Împreună, compușii din grepfrut au beneficii antiadipoase și de activare a mecanismelor de apărare a sănătății. Consumul de grepfrut (fără zahăr presărat pe el!) poate stimula slăbirea. Cercetătorii de la Clinica Scripps din California au testat efectul grepfrutului pe 77 de persoane obeze, pe care le-au împărțit în patru grupuri. Grupurile au primit una dintre următoarele: jumătate de grepfrut proaspăt pe care să îl consume de trei ori pe zi, o doză de 226 ml de suc de grepfrut, un supliment alimentar realizat din grepfrut congelat, cultivat în Florida, inclusiv coaja, sau o pilulă placebo fără conținut de grepfrut. Toți participanții au trebuit să meargă pe jos 30 de minute, de trei-patru ori pe săptămână, pentru a stimula slăbitul pe durata studiului”.

Fructul e miza (nu sucul din fruct)

Rezultatul? „După trei luni, măsurătorile au arătat că subiecții care consumaseră jumătate de grepfrut slăbiseră 1,5 kg. Cei care consumaseră celelalte produse din grepfrut (sucul și suplimentul) au slăbit și ei, dar cei care mâncaseră fructul întreg slăbiseră cel mai mult. Ideea principală: fructul întreg oferă mai multe beneficii decât sucul sau suplimentul alimentar”.

„Un test de sânge a arătat modul în care consumul de pere a scăzut valorile din sânge ale leptinei cu 5%. Leptina, se știe, e produsă de adipocite”, dr. William W. Li

3.000 de soiuri de pere (cu aproximație, evident) există în prezent în lume.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×