Simptomul cel mai des întâlnit în cazul asteniei de primăvară este oboseala, care nu se justifică, nu are niciun motiv obiectiv și, de multe ori, este asociată cu cefalee sau banala durere de cap. O întâlnim frecvent și la persoanele sedentare, dar și la acele persoane care desfășoară activități solicitante, cu stres psihic și emoțional mare. Astenia de primăvară poate fi definită ca o senzație de oboseală și slăbiciune fizică, apărută la trecerea dintre anotimpuri.
În cazurile puternice de astenie de primăvară, neplăcerile se pot transforma chiar în depresie în absența tratamentului necesar. „Ieșirea din hibernare” poate fi problematică. În perioada primăverii pot exista variații mari ale temperaturii, de 10-15 grade Celsius, chiar în cadrul aceleiași zile. Alimentația poate reprezenta, de asemenea, o altă cauză a apariției asteniei. Fiind foarte bogată în grăsimi și carbohidrați, alimentația pe care o avem iarna spoliază rezervele de vitamine și de minerale ale organismului.
-
Femeile sunt mai predispuse la astenie de primăvară decât bărbații, deoarece cauzele acestor simptome neplăcute țin de schimbări hormonale odată cu adaptarea la vremea caldă a primăverii și la luminozitatea crescută.
-
Astenia de primăvară este legată și de alimentație, iar cazurile mai severe sunt de obicei asociate cu deficiențe de vitamine și minerale.
Simptome principale ale asteniei de primăvară:
-
problemele musculare
Citește pe Antena3.roUn băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat -
dificultăți legate de puterea de concentrare
-
starea de melancolie sau de tristețe este însoțită și de iritabilitate, de anxietate
-
intoleranță la stimuli puternici, de la luminozitate până la sunete
-
de pierderea interesului pentru activitățile care îți provoacă de obicei plăcere, inclusiv o scădere puternică a libidoului
Astenia se poate manifesta mai puternic la persoanele sedentare, iar lipsa de energie și oboseala îi afectează mai mult și pe cei care suferă de boli cronice.
-
probleme legate de alimentație, de la bulimie până la diminuarea puternică a poftei de mâncare
-
poate influența și somnul. La unele femei se manifestă prin somnolență, în timp ce altele suferă de insomnie.
Dacă este ignorată, astenia de primăvară se poate transforma în depresie, motiv pentru care prevenirea ei este soluția cea mai bună, mai ales în cazul în care ai suferit de unele simptome și în anii trecuți. Tratamentul și modalitățile de prevenire ale acestei afecțiuni sezoniere coincid și în același timp fac parte și dintr-un stil de viață sănătos.
Exercițiile fizice și petrecerea timpului în aer liber sunt două modalități excelente de a lupta cu astenia de primăvară. Combină cele două soluții și fă cât mai multă mișcare în aer liber pentru a grăbi trecerea la o stare mai bună de spirit.
Alimentația corectă poate fi arma secretă pentru depășirea asteniei. Mănâncă fructe și legume crude, pentru a beneficia de vitamine direct de la sursă. Cafeaua, fiind un excitant, accentuează uneori simptomele, dar o poți înlocui cu ceai verde, iar hidratarea corectă, cu mai multe lichide decât bei de obicei grăbește recuperarea.
Nu orice manifestare a asteniei duce automat la depresie, așa cum astenia nu necesită în mod obligatoriu tratament medicamentos. În cazul în care starea de astenie nu este depășită, iar manifestările acesteia se acutizează, consultarea unui medic psihiatru devine absolut necesară. Stările de oboseală, iritabilitate devin tot mai accentuate și pot conduce, fără să ne dăm seama, spre o depresie. Când simptomele de astenie se transformă în gânduri negative, tot mai greu de controlat înseamnă că depresia s-a instalat deja. Specialiștii vorbesc despre o frecvență mai mare de manifestare a asteniei de primăvară în rândul femeilor. De asemenea, copiii sunt predispuși la tulburări cauzate de schimbarea de anotimp.
Dacă astenia este ignorată, iar simptomele ei se prelungesc și cresc în intensitate, putem vorbi despre o depresie. La rândul ei, aceasta poate fi ușoară, medie sau severă, atunci când sunt prezente gânduri de suicid. Lucrurile devin, așadar, ceva mai complicate și necesită ajutor din partea unui specialist. Pentru a ne da seama că suferim de depresie, în primul rând este necesară prezența unui număr de simptome care să se manifeste pe parcursul întregii zile, pe o perioadă minimă de două săptămâni.
Dacă aveți astenie de primăvară, este nevoie să faceți sport, să vă hidratați, să adoptați o alimentație corectă și sănătoasă, bogată în legume și fructe. Este nevoie și de odihnă de cel puțin 7 ore de somn pe noapte, pentru refacerea organismului. Dacă cineva suferă de depresie este bine să uite de reticență și de rușinea impusă de cei din anturaj și să se adreseze unui specialist, psiholog clinician, psihoterapeut, medic psihiatru.